FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Parite analiz

**Anatolia Xchange Tarafından Hazırlanan Avro/Dolar, Sterlin/Dolar, Dolar/Yen ve Petrol Raporu:

**

Kırılmaların Yönü Genel Hareketi Başlatacak

Dün ABD’den açıklanan enflasyon verileri şaşırtıcı şekilde doların zayıflığına ve büyüdüğü söylenen ekonomiye rağmen oldukça düşük açıklandı.

Bu durum aslında ABD ekonomisinin söylendiğikadar bir hızla büyümeyip var olan olumlu gelişmelerin pamuk ipliğine bağlı olduğunu ve son haftalarda oluşan yükseliş hareketlerinin biraz da medyatik olduğunu gösteriyor. Hisse senetleri böyle bir ortamda karmaşık bir durum içindeyken doların yükselişi Obama’nın Çin’de olumlu adımlar atmasından kaynaklanırken aynı zamanda ABD’ye olan sermaye girişişinin belirgin şekilde yükselmiş olması da Euro/dolar paritesinin dünkü gerilemesinden etkili oldu.

Bugünden sonra hareketin nereye gideceğiyse tamamıyla kırılmaların ne tarafa olacağına bağlı görülüyor. Eğer 1.5050’nin üzeri Obama’nın Çin’den ayrılmasınayakın veya daha sonra olursa yükselişler 1.5350’ye kadar devamedebilir.

Aşağı hareketler görülmesiyse ancak 1.4820’nin altında kapanış olması durumunda geçerli olur. Diğer yandan aşağı yönlühareketin başlaması için örneğin ABD’nin 6 aylık hazine bonosufaizlerinin 0.18’in üzerinde olması gerekir. Şu an yüzde 0.15.

Sterlin Sınırlı Yükselebilir
İngiliz ekonomisinin yavaş olduğu ve bu yüzden para arzının devam ettiği bir süreçte dün açıklanan enflasyon verileri beklentilerin üzerinde açıklandı. Hatta Sterlin’in daha öncesine göre nispeten göçlü olmasına rağmen bu verinin yüksek açıklanmış olması Sterlin faizlerinin yükselmesine ve dolaylı olarak paritenin de yükselmesine neden olur. Eğer Dolar güdümlü parite üzerinde baskı oluşturmazsa 1.6880 seviyelerini denenmesi gündeme gelebilir ancak yükselişlerin devamlılığının geleceğini Euro/Sterlin paritesindeki düşüş hareketinin kısa vadede doymuş olmasından dolayı beklemiyorum.

Yen’in Güçlenişi Durabilir
Son haftalarda olduğunu son bir kaç seans içinde de Japonya’dan açıklanan Yen olumlu büyüme borsaları yükselttiği gibi aynı zamanda Yen’in de güçlenmesine ve dolar/Yen paritesinin düşmesine neden oldu. Ancak kısa vadede her verinin Yen olumlu açıklanmayışı doların en küçük bir yaşam belirtisi göstermesi durumunda bugün düşmüş paritesinin yükselmesine neden olabilir. Eğer 88’in altı geçilmezse yükselişler 91’lerin üzerine doğru uzayabilir.

Petrol Desteksiz Yükseliyor
Petrole olan çekirdek talebin düşük olduğunu tüm dünya biliyorken petrol fiyatlarındaki yükselişin 79 doların üzerinde sınırlanmış olması yükselişlerin doların düşüşüne bağlı olduğunu gösteriyor. Hisse senedi piyasalarını etkileyen faktörler bugün en çok zayıf Dolar olduğundan zayıf dolarda hisseleri artırırken petrol fiyatları çok desteksiz ve anlamsız bir nedenle yükseliyor diyebiliriz. Dünyada neredeyse sadece Çin’in büyümeye devam ettiğin, düşünürse petrol fiyatlarının 80 dolar ve üzerinde kalması mümkünama bu çok kısa vadeli olur. Dolayısıyla yakın vadede zayıf dolar konjonktüründe 82 dolara kadar hareketler bekliyorum ama devamı gelmez.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler