FİNANS

Piyasalar S&P'nin notunu "takmadı"

İMKB Bileşik Endeksi birinci seansta, dünkü ikinci seans kapanışına göre 185,57 puan artarak 40.345,70 puan seviyesinde açıldı. Hisse senetleri, bu seviyede ortalama yüzde 0,46 oranında değer kazandı.
Bugün yine yatırımcıların Avrupa ve ABD borsalarını yakından izlemeyi sürdürecekleri kaydediliyor.

Piyasalar, Almanya Endüstri Siparişleri ABD Ortalama Kazançlar, İşsizlik Oranı, İmalat İstihdamı, Tarımdışı İstihdam, TCMB Reel Effektif Kur verilerini izleyecek. Avrupa Merkez Bankası’ndan Bini Smaghi ve FED Guvernörü Kroszner konuşma yapacak.

[**BORSAYI ÜCRETSİZ VE CANLI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

Aşağı yönlü hareket gerçekleşmesi halinde endeksin 38800 - 38500 destek bandına doğru geri çekilebileceği tahmin ediliyor. Endeksin bir süre daha 38500 ile 41500 seviyeleri arasında dalgalı seyrini sürdürmesi bekleniyor.

Kısa dönemde artan global sorunlar ve gergin siyasi ortam paralelinde Türkiye'nin kredi notu görünümünü durağandan negatife çeviren S&P, bozulan makroekonomik ortamın Türkiye'nin dış kırılganlığını artırabileceğini, mali ve ekonomik riskleri aşağı yöne çevirebileceğini dile getirirken, mali disiplinde ciddi bir bozulma ya da finansman koşullarında sürecek kötüleşmenin not üzerinde baskı yaratabileceğini vurguladı.

Türkiye’nin gerek risk alma iştahındaki bozulma paralelinde finansmanı için direkt sermaye girişine ihtiyaç duyduğu cari açığı, gerekse kuzey Irak operasyonu ve yüksek öğrenimde türban yasağını kaldırmaya yönelik Anayasa değişikliği nedeniyle diğer gelişmekte olan piyasaların altında performans gösterdiği bir dönemde AKP’nin kapatılması davasının da beraberinde getirdiği politik ve ekonomik riskler, S&P’nin bu açıklaması sonrasında çok daha fazla tartışılacağı belirtiliyor. Son dönemde biraz fazla iyimser yaklaşan yerli ve yabancı yatırımcıların, artan ve daha da artması muıhtemel risk priminden endişe ederek Türk varlıklarına çok daha temkinli yaklaşmayı seçebilecekleri ifade ediliyor.

Bu arada Şubat ayıda beklentilerin üzerinde gelen enflasyon rakamlarının ardından Mart ayında TÜFE ve ÜFE sırası ile yüzde 0.96 ve yüzde 3.17’lik aylık artış ile piyasa beklentisi olan yüzde 0.66 ve yüzde 1.23’lük artış çok üzerinde geldi ki, en azından son çeyreğe kadar Merkez Bankası’ndan faiz indirimi beklenmeyecek, hatta kurdaki olumsuz hareketin devamı ve bunun enflasyonu etkiler hale gelmesi durumunda faiz artırımı bile gündeme gelebilecek. Bu da Türkiye’nin kırılganlığının arttığı bir dönemde moralleri bozabilir.

TAHVİL VE BONO PİYASASI

Dün global piyasalara paralel bir seyir gösteren yurtiçi piyasalarda S&P’nin Türkiyenin kredi görünümünü negatife çevrilene kadar sakin bir seyir hakimdi. Yurtiçinde piyasalar S&P’nin kredi görünümünü negatife çevirmesi ve enflasyonun özellikle TÜFE’de Mart ayında beklenenin çok üzerinde artmasının etkisiyle olumsuz bir kapanış yaptı. 7 Ekim 2009 vadeli gösterge tahvilde yüzde 18,14 seviyesine kadar gerileyen bileşik faiz kapanışa doğru gelen olumsuz haberlerle tekrardan yüzde 18,36 bileşik seviyesine yükseldi. Bu sabah tezgah üstü piyasada ilk işlemler yüzde 18,43-18,36 bandında bulunuyor.

DÖVİZ PİYASASI ÇIKIŞA GEÇTİ

S&P’nin kredi notumuzu düşürmesi ve yurtiçinde açıklanan Mart ayı enflasyon rakkamlarının etkisiyle 1,3030 seviyesinden kapanan dolar/YTL kotasyonları dün yurtdışındaki olumlu verilerin etkisiyle 1,2770 seviyesine kadar gerilemişti.

[

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANLIK İZLEYİN](https://finans.mynet.com/doviz/)

Bu sabah bankalar arasında dolar/YTL kotasyonları 1,2980/1,3015 bandında bulunuyor. ABD’de dün açıklanan ve beklentinin bir miktar üzerinde ve olumlu gelen ABD Mart ayı ISM imalat dışı endeksinin etkisiyle yurtdışı piyasalarda olumlu kapanış oldu. Bugün ABD’de açıklanacak verilerden işsizlik rakamının yüzde 5, tarım dışı istihdamın ise eksi 50-60 bin düzeyinde açıklanması bekleniyor.

GLOBAL PİYASALAR

ABD: Aylık istihdam verileri beklentilerinin yarattığı karamsarlığı Merrill Lynch’in sermaye artırımına ihtiyaç duymayacağına dair açıklaması telafi edince dün Dow Jones ve Nasdaq endeksleri yataya yakın sırasıyla yüzde 0.16 ve yüzde 0.8 artıda kapandı.

Brezilya: Merrill Lynch’in sermaye artırımı yapmayacağına dair açıklaması kredi krizinde sonlara gelindiğine dair söylentileri destekledi. Başta Petrobas hisseleri olmak üzere piyasalar değer kazandı ve Bovespa endeksi yüzde 1.28 artıda kapandı.

Avrupa: Ekonomik verilerin ABD ve Euro bölgesinde büyümenin yavaşlayacağına işaret etmesi ve kredi krizinde sona gelinmediği, bankaların daha zarar açıklayabileceğine dair endişelerin yeniden baş göstermesi dün Avrupa piyasalarının ortalama yüzde 0.48 ekside kapanmasına sebep oldu.

Asya: Goldman Sachs’ın Japon otomotiv sanayi için kredi derecelendirme notunu aşağı doğru revize etmesinin ardından başta otomotiv ve teknoloji hisseleri olmak üzere Nikkei endeksi değer kaybederek yüzde 0.72 ekside kapanırken China Composite ve Hang Seng endeksleri yüzde 1.64 ve yüzde 2.94 artıda işlem görmektedir.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler