FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasalarda FED rüzgarı

**ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dün akşam gerçekleştirdiği faiz toplantısının ardından ekonomiye daha fazla destek sağlamaya hazır olduğunu açıklaması ile euro/dolar paritesi yükselirken, buna paralel dolar/TL en son 30 Nisan'da gördüğü seviyeden açıldı ancak kamu alımları nedeniyle tepkisi sınırlı kaldı.

**

Açıklamaların faiz tarafına da olumlu yansıdığını söyleyen bankacılar fonlama seviyesine yakın olması nedeniyle gösterge faizde aşağı hareketin sınırlı olabileceğini ancak uzun vadeli kağıtlara olumlu yansıyacağını belirtiyor.

ABD Merkez Bankası (Fed), dün sona eren iki günlük politika toplantısının ardından yaptığı açıklamada ekonomiye daha fazla destek sağlamaya hazır olduğunu belirtirken, düşük enflasyon konusundaki endişelerin de güçlendiğini ortaya koydu.

Gösterge faizi beklendiği gibi değiştirmeyerek bulunduğu sıfıra yakın seviyede bırakan Fed'in yazılı açıklamasında, "Komite, ihtiyaç duyulması durumunda ekonomik toparlanmanın güçlendirilmesi ve enflasyonun zaman içinde tutarlı seviyelere geri getirilmesi için ek destek sağlamaya hazırdır" denildi.

Bir bankacı, "Piyasada kamu alımları görüyoruz. Bu nedenle de dolardaki global değer kaybına TL diğer para birimleri kadar tepki veremedi" dedi.

Başka bir bankacı ise, "Fed önümüzdeki dönemde yeni tedbirler almaya hazırlanıyor. Parasal genişleme artacak gibi. Bu da doların zayıflamasına neden oluyor. Dolar/TL'de 1.4850 seviyesi önemli. Bu seviyenin kırılması halinde aşağı hareket 1.4770 seviyelerine hızlanabilir" dedi.

ABD borsaları dünkü dalgalı seansta Fed'in ekonomiyi destekleyecek ek adımlara biraz daha yaklaşıldığını ortaya koyan açıklamasının ardından yatay kapandı.

Açılışın ardından önce yükselen endeksler kısa sürede kazanımlarını geri verdiler. Fed iki günlük politika toplantısının ardından yaptığı açıklamada ekonomiye daha fazla para aktarmak konusunda kapıyı biraz daha aralık bırakırken, gösterge faizi de beklendiği gibi bulunduğu sıfıra yakın seviyede değiştirmeden bıraktı.

Dolar, Japonya'nın geçen haftaki yene müdahalesinden bu yana görülen en düşük seviyeye geriledi. Fed'in ekonomiye destek sağlamak için daha fazla para basacağı yönündeki beklentinin güçlenmesi, müdahalenin devamıyla ilgili spekülasyonları artırdı. Euro ise dolar karşısında 1.3312 ile yedi haftaya yakın sürenin en yükseğini gördü.

Bankalararası piyasada dün spot kapanışta 1.4905/1.4945 seviyesinde olan en iyi dolar alış satış kotasyonları bu sabah 1.4840 seviyesinde açıldıktan sonra 1.4855 seviyesindeydi. Aynı saat itibariyle euro/dolar paritesi 1.3282 seviyesinden işlem görüyordu.

Gösterge tahvil faizinin fonlama seviyesine yakın olması nedeniyle aşağıda çok fazla bir hareket alanı olmadığını söyleyen başka bir bankacı, "O nedenle gösterge faizde aşağı çok büyük bir hareket olmasını beklemiyorum. Yüzde 8 bileşik seviyesinin kırılması zor. Fed'in önlem alabileceğini açıklaması, bizim uzun vadeli kağıtlara bir miktar alış getirecektir. Bu noktada 5 ve 10 yıllık tahvillerin faizinin gerileyeceğini düşünüyorum" dedi.

Tahvil-bono piyasasında dün spot kapanışta yüzde 8.08, valörlüde ise yüzde 8.10 seviyesinde olan 25 Nisan 2012 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi, bu sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 8.07/8.04 seviyesindeydi.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler