Merkez Bankası’nın mali ve reel sektördeki karar alıcılarla her ay gerçekleştirdiği Beklenti Anketi’nde piyasaların yıllık büyüme beklentisi yüzde 1.1’e inerken, 2010 yılı büyüme beklentisi yüzde 2.7’ye çıktı.
Yıl sonu dolar kuru beklentisi ise 1.5788’e yükselirken, aylık enflasyon beklentisi yüzde 0.40’a düştü. Yıllık cari işlemler açığına ilişkin beklenti de önceki ankete göre 16.4 milyar dolar düşerek 29 milyar 509.9 milyon YTL’ye geriledi.
Merkez Bankası’nın mali ve reel sektördeki karar alıcılarla her ay iki kez gerçekleştirdiği Beklenti Anketi’nin Ocak ayı birinci dönem sonucunu açıkladı. Buna göre, Ocak ayı enflasyon beklentilerinin ağırlıklı ortalaması yüzde 0.40 olarak ölçüldü. Beklenti anketinde uygun ortalamaya göre gelecek ayın enflasyon beklentisi yüzde 0.54, iki ay sonrası için beklenen oran yüzde 0.66 olarak ölçüldü. Yıl sonu TÜFE artışı beklentisi önceki ankete göre azalarak 7.84 düzeyine inerken, 12 ay sonrasının enflasyon beklentisi yüzde 7.64’e düştü. 24 ay sonrasının enflasyon beklentisi de 0.52 puan azalarak yüzde 6.74’e indi.
FAİZDE DÜŞÜŞ BEKLENTİSİ
Gelecek 3. ayın altı aylık Hazine Bonosu ihalesi yıllık bileşik faiz oranı beklentisi önceki ankete göre 1.74 puan azalarak yüzde 15.89’a, gelecek 12. ayın oranına ilişkin beklenti de 1.65 puan azalarak yüzde 14.81’e geriledi. Gelecek 3. ayın 5 yıl vadeli, 6 ayda bir sabit kupon ödemeli YTL cinsi Devlet Tahvili ihalesi yıllık bileşik faiz oranı beklentisi 1.79 puan azalarak yüzde 16.73’e, gelecek 12. ayın 5 yıl vadeli, 6 ayda bir sabit kupon ödemeli YTL cinsi Devlet Tahvili ihalesi yıllık bileşik faiz oranı beklentisi de 1.70 puanlık azalışla yüzde 15.59’a düştü.
CARİ AÇIKTA DÜŞÜŞ
Ocak başı dolar kuru beklentilerinin uygun ortalaması 1.5274 YTL olarak ölçülürken, yıl sonu dolar kuru beklentisi 1.5788 YTL’ye çıktı. 12 ay sonrasının kuruna ilişkin beklentisi de 1,5854 YTL’ye yükseldi.
Yıl sonu cari işlemler açığına ilişkin beklenti önceki ankete göre 16.4 milyar dolar düşerek 29 milyar 509.9 milyon YTL’ye indi. Önceki ankette yüzde 2.0’a gerileyen büyüme oranı beklentisi son ankette yüzde 1.1’e kadar indi. Gelecek yılın büyüme oranına ilişkin beklenti de yüzde 1.2’den yüzde 2.7’ye çıktı. (ANKA)