FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Risk profiline göre 11 cazip hisse

**

Uzmanlar, 12 Eylül’de yapılacak Anayasa referandumu öncesinde yatırımcılara portföylerin gözden geçirmelerini öneriyor. Düşük, orta ve yüksek riskli portföyler oluşturan analistler, borsadan vazgeçemeyenler için de 11 hisse belirledi...**

İMKB-100 endeksi 60 bini aşıp 61 binlere doğru çıkınca, bu yükselişin ardından kuvvetli kar satışları geleceği düşünülüyordu. Ancak satışlar sınırlı kaldı ve endeks geçen haftayı sadece yüzde 2,13 düşüşle 58.479 puandan kapattı.

Para dergisinden İdil Taraklı'nın haberine göre; borsadaki bu hafif gerileme sonrası analistler, yıl sonu için 63-65 bin ve üzeri hedefini koruyor. Bu konudaki en önemli dayanakları ise Türkiye’ye yönelik olumlu beklentilerin korunuyor olması ve mali tabloların beklentiler dahilinde gelmesi.*****

Analistlere göre İMKB, 12 Eylül’de yapılacak anayasa referandumu riskini almak istemeyen yatırımcıların satışlarıyla karşılaşsa bile yükselişini sürdürecek. Çünkü bu satışlar çok güçlü olmayacak.

Düşük enflasyon beklentisine bağlı olarak faiz ve mevduatın bulunduğu seviyeleri koruyacağı tahmin edilirken, borsanın cazip olmaya devam edeceği öngörülüyor. Bu nedenle kar satışlarının alım için değerlendirilmesi öneriliyor.

Ancak bu olumlu beklentiye karşın analistler, yatırımcılara, alabilecekleri riske göre portföy oluşturmaları gerektiğini hatırlatıyor. Belirsizlik ve risk dönemlerinde tüm yatırımların hisse senedinde değerlendirilmesini yanlış bulan analistler, portföylerdeki hisse senedi oranının yüzde 60’ı geçmemesini öneriyor.*****

NE KADAR RİSK, O KADAR...
Borsanın önde gelen uzmanlarına, referandum öncesi artan riskler nedeniyle düşük, orta ve yüksek risk içeren portföyler hazırlattık.

Düşük riskli portföylerde borsa için ayrılan payın en fazla yüzde 30 olduğu dikkat çekiyor. Bu portföyde en yüksek pay ise yüzde 50’yle faiz ve dövize ait.

Orta riskli portföylerde borsaya ayrılan pay yüzde 30-40 arasında değişiyor. Tahvil-bono ve mevduata ise yüzde 30-40 oranında pay veriliyor.

Yüksek riskli portföyler için hisse senedi oranı yüzde 55-60 arasında veriliyor. Yüzde 20-25’lik dilimse faiz için değerlendiriliyor...*****

BAKİ ATILAL / Turkish Yatırım Araştırma Müdürü
“SATIŞLAR ALIM FIRSATI”

Hisse senedi: Türkiye’ye yönelik makro verilerin güçlü konumunu devam ettirmesi, olumlu beklentilerin korunması ve mali tabloların beklentiler dahilinde gelmesi, önümüzdeki kısa süreçte İMKB’nin güçlü kalmasını sağlayacaktır. Siyasi riski taşımak istemeyen yatırımcıların satışları gelebilir. Ancak bunun güçlü olmasını beklemiyoruz. Olası satışların 57 bin 750 seviyesinde karşılanmasını bekliyor ve satışları alım fırsatı olarak görüyoruz.

Faiz: Enflasyonun yüzde 7.58’e gerilemesi ve sıcak para girişinin devam etmesi, döviz tevdiat hesaplarında (DTH) çözülmeye; TCMB’nin faiz artırımını 2011’in ikinci yarısına ertelemesi ise faizlerin yüzde 8.10’lara kadar gerilemesine neden oldu. Ağustos enflasyonu gıda fiyatlarındaki ramazan artışı nedeniyle yüksek gelebilir. Buna rağmen faizlerin 8.10- 8.50 bandında dalgalanmasını bekliyoruz.

Döviz: Dolar kurunun bu dönemde 1.4840-1.5130 bandında hareket edeceğini tahmin ediyoruz.*****

Hisse önerileri
Yapı Kredi: İkinci çeyrek için hem piyasa hem de bizim beklentimizin üzerinde 551 milyon TL kar açıkladı. İlk çeyrekte takipteki kredilerden yapılan kuvvetli tahsilatların ikinci çeyrekte de devam etmesi, etkin maliyet yönetimi ile operasyonel giderlerin kontrol altına alınması önemli. Güçlü komisyon gelirleri de çeyrek bazında yüzde 8 arttı. Azalan takipteki kredi karşılıkları karlılığı olumlu etkiledi.

YKB, kredi ve mevduat büyümesinde sektör ortalaması üzerindeki performansını koruyor. Verimliliği daha yüksek olan TL cinsi kredilerle büyümesi ve vadeli mevduatındaki artış dikkat çekiyor. Kredi/mevduat oranı 2010 ikinci çeyrekte de artmaya devam etti ve yüzde 99’a ulaştı. Likit varlıkların toplam içerisindeki oranı yüzde 10.7’ye yükseldi. YKB’nin marjlarındaki daralmanın yılın ikinci yarısından itibaren azalmasını bekliyoruz.

Tahsilatlardaki artışla birlikte karşılıklardaki çözülmenin ve bireysel bankacılıktaki büyümenin devam etmesini öngörüyoruz. Banka, yeniden yapılanmanın karşılığını bu yıl almaya başlayacaktır. Söz konusu gerekçelerle diğer bankalardan daha farklı konumlandırdığımız YKB için 5.75 TL hedef fiyatla “alım” yönündeki tavsiyemizi koruyoruz.*****

Arçelik: Yılın ikinci çeyreğinde, bizim ve piyasa beklentisinin üzerinde 161 milyon TL kar açıkladı. Buna gerekçe olarak, öngörülenden daha iyi operasyonel performans, tek seferlik gelir, kur farkı ve faiz giderlerindeki düşüş gösterilebilir.

Satış gelirlerinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0.8, önceki çeyreğe göre de yüzde 18 artış öngörüyoruz. Adet bazında ise yıllık yüzde 10.72 büyüme bekliyoruz. Mevduat maliyetindeki gerileme ve aktif yapısında menkul kıymetlerin payının yüzde 36 ile en yüksek seviyede bulunması önemli. Çünkü buradan en az iki çeyrek daha maksimum fayda sağlayacak.

Ayrıca yüzde 20.1 sermaye yeterliliği ve Hazine’nin düşük borçlanma programı, mevduat maliyetlerinde oynaklılığın sınırlı kalmasına ve kredi artışında gerekli likidite sağlamasına yardımcı olacaktır. Arçelik için 8.35 TL olan hedef fiyatımızı ve “alım” yönündeki tavsiyemizi koruyoruz.*****

Aygaz: Yıllık 2.1 milyar metreküp doğalgaz satışıyla Türkiye’nin en büyük dağıtım şirketi olan Başkent Doğalgaz için 20 şirket şartname almıştı.

Bu şirketin taliplileri arasında Aygaz da var. Aygaz’ın konsolide operasyonel marjları, LPG ortalama satış fiyatındaki yüzde 21 artışa bağlı olarak ciddi toparlanma gösterdi. Şirket, 104 milyon TL’lik nakit pozisyonu ve artan karlılığıyla da dikkat çekiyor.

Aygaz’ın bünyesinde Entek’i barındırması ve Koç Grubu’nun enerjideki büyüme planlarından etkin şekilde yararlanacak olması da önemli. Hisse için 7.95 TL olan hedef fiyatımızı ve “alım” yönündeki tavsiyemizi koruyoruz.*****

Akbank: Mevduat maliyetindeki gerileme ve aktif yapısında menkul kıymetlerin payının yüzde 36 ile en yüksek seviyede bulunması cazibesini artırıyor.

Bu durumdan en az iki çeyrek daha maksimum fayda sağlamasını bekliyoruz. Kurumsal ve döviz bazlı kredilerde büyümesi, takipteki kredi oranının sektör ortalamasının çok altında bulunması ve yüzde 20.1 sermaye yeterliliği oranıyla öne çıkıyor.

Hazine’nin düşük borçlanma programının mevduat maliyetlerinde oynaklılığın sınırlı kalmasına, kredi artışında da gerekli likidite sağlamasına yardımcı olacağını düşünüyoruz. Akbank hisseleri için 10.10 TL olan hedef fiyatımızı ve “alım” yönündeki tavsiyemizi koruyoruz.*****

Adem ÖZEN / Eti Yatırım Araştırma ve Kurumsal Finansman Yönetmeni
“DÜZELTME BEKLENTİSİ BOŞA ÇIKABİLİR”
Düşük enflasyon beklentilerine bağlı olarak faiz ve mevduatta mevcut seviyelerin korunmasını bekliyoruz. Borsada ise 58.000-63.500 aralığında nispeten dalgalı bir seyir öngörüyoruz.

Türkiye piyasaları son zamanlarda yurtdışından pozitif yönde ayrıştı. Ancak İMKB-100 endeksi halen gelişmekte olan ülke borsalarına göre yüzde 20’ye yakın yükseliş potansiyeli taşıyor.

Türkiye CDS’lerinin (ülke risk primi) yatırım yapılabilir seviyede işlem görmesi, İMKB’ye yönelik yüksek risk iştahı ve not artışı beklentileri, 60 binli seviyelerden düzeltme beklentilerini boşa çıkarabilir. Bu nedenle önerimiz, mevcut hisse pozisyonlarının 58.000 seviyesinin altına gelinmediği sürece korunması yönünde.*****

Hisse önerileri
Turkcell: 1.5 milyar TL net nakit pozisyonuyla sekiz ülkede 60 milyon müşteriye hizmet veriyor. Sektördeki yoğun rekabet, ara bağlantı ücretinin düşürülmesi gibi nedenler Turkcell’in mali performansını olumsuz etkiliyor. Bu durum hisselerin satış baskısında kalmasına neden oluyor.

Buna karşılık, yüksek ve düzenli temettü ödeme potansiyeli, şirket satın almalar ve yeni yatırımlar için bulundurduğu nakit önemli. Uluslararası karşılaştırmalara göre iskontolu oluşu da yatırım yapmak için mihenk taşlarını oluşturuyor. Son zamanlarda yurtiçinde kar marjlarını sınırlayıcı hareketlerden zarar görmesine bağlı olarak hedef piyasa değerini 16.5 milyar dolardan 15.6 milyar dolara düşürdük.

Buna rağmen, hisselerin son bir yılda endeksin yüzde 37 altında performans göstermesini de göz önünde bulundurarak “al” tavsiyemizi koruyoruz.*****

Fortisbank: Halka açık 13 banka (katılım bankaları ve TSKB hariç) arasında, aktif büyüklüğüne ve kredilere göre 10’uncu, özkaynaklara göre 9’uncu, mevduatlara göre de 11’inci sırada bulunuyor.

Fortis’in TEB’le birleşmesi; aktifleri, özkaynakları, kredileri ve mevduat büyüklüğü sıralamalarda 8’inci sıraya yükselmesine olanak sağlayacaktır. Bankanın fiyat/kazanç hariç piyasa değeri/defter değeri, piyasa değeri/net faiz geliri gibi diğer değerleme çarpanları bakımından sektör ortalamasından daha iyi konumda olduğu dikkat çekiyor.

TEB ile birleşmesinde (ilk çeyrek mali verileriyle yaptığımız yaklaşık hesaplamalara göre) 1.23 seviyesindeki değiştirme oranı, hissenin yatırım açısından cazip görülmesine yol açacaktır. Bankanın 2010 yılı ikinci çeyreğinde 51 milyon TL kar açıklamasını bekliyoruz. Fortisbank hisseleri, yüzde 33 yükseliş potansiyeli taşıması ve TEB ile birleşmesinin yaratacağı sinerji nedeniyle uzun vadeli portföylerde bulundurulabilir.*****

Sabancı Holding: Holdingin amiral gemisi olan Akbank’ın gerileyen faiz ortamında ve genişleyen ekonomiye bağlı olarak ilerleyen yıllarda kar yazmayı sürdüreceğini düşünüyoruz.

Bundan holding de faydalanmaya devam edecektir. Sabancı Holding, ekonominin uzun vadeli büyüme sürecine paralel tepki veren enerji, perakende, çimento gibi sektörleri bünyesinde barındırıyor.

Hissede net aktif varlık değerlemesine göre yüzde 23 yükseliş potansiyeli bulunuyor. Bu yüzden holding hisseleri için “al” öneriyoruz.*****

Tuğba SAYGIN / Gedik Yatırım Araştırma Uzman Yardımcı

“65 BİN HEDEFİMİZİ KORUYORUZ”
Hisse senedi: İMKB-100 endeksi için 65 bin hedefimizi koruyoruz. Bu da yüzde 9 civarında bir potansiyele işaret ediyor. Yatırım stratejisinin “biriktirme” şeklinde olması ve yeni alımların ara düzeltmeler esnasında yapılması da önerilerimiz arasında yer alıyor.

Faiz: Merkez Bankası, haziran ayındaki toplantısında büyümeye yönelik risklere dikkat çekerek faiz artışı beklentilerini ötelemişti. Sadece yurtiçinde değil tüm dünyada faiz artışı beklentileri öteleniyor. Önümüzdeki aylarda faizdeki sakin seyrin devam edeceğini düşünüyoruz. Sabit getirili yatırım araçları için önerimiz; kısa vadede faiz oranının cazip olması bakımından aylık mevduat, orta-uzun vade içinse TÜFE’ye endeksli devlet tahvilleri.

Döviz: AB’deki büyümenin bu yıl neredeyse sıfır seviyesinde kalacak olması, ABD’de de son aylarda temel ekonomik göstergelerde yaşanan kötüleşme, bu bölgelerde büyümeye ilişkin kaygıları artırıyor. Türkiye’nin avantajları sayesinde TL’nin gücünü korumasını bekliyoruz. Euro/dolar paritesinde yıl sonuna kadar 1.20-1.30 bandında seyir bekliyoruz. 10 yıllık ABD tahvillerinin bu yıl yüzde 3.5’i aşamayacağını düşünüyoruz.*****

Hisse önerileri
Türk Hava Yolları: THY, 2010 yılı ilk çeyreğinde 120 milyon TL net kar ve 43 milyon TL FAVÖK (finansman giderleri, amortisman giderleri ve vergi öncesi kar) açıkladı. Şirketin yılın ilk çeyreğindeki net karı, geçen yılın eş dönemine göre yüzde 22 düşüş gösterdi. 2010 yılı ilk çeyrek FAVÖK’ü de 2009’un eş dönemine göre yüzde 45 düştü.

Net kardaki düşüş, geçen yılın ilk çeyreğindeki 493 milyon TL’lik finansal gelirin bu yıl 150 milyon TL’de kalmasından kaynaklanıyor. Finansal giderlerse 266 milyon TL’den 43 milyon TL’ye geriledi. THY’nin yolcu sayısının Ocak- Haziran 2010’da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19.3 artışla 13.4 milyona ulaştığı açıklandı. Yaz döneminde olmamız ve bu dönemde THY’ye yönelik talebin artmasına bağlı olarak yolcu sayısı daha da artacaktır. Yılın ilk yarısındaki karın, geçen yılın aynı dönemine göre 2 kat artışla 296 milyon TL’ye ulaşmasını öngörüyoruz.

FAVÖK tahminimizse yüzde 26 artışla 373 milyon TL. THY için 2010 yılı net kar beklentimiz 672 milyon TL. Hisse için hedef fiyatımız 5.30 TL. Bu da yüzde 19 ile “endeksin üzerinde getiri” anlamına geliyor.*****

Türk Telekom: Şirketin 2010 yılı ilk yarı net karı geçen yılın eş dönemine göre yüzde 31 artışla 1 milyar 67 milyon TL oldu. Satışlar yüzde 2 artarak 5 milyar 250 milyon TL’ye ulaştı.

FAVÖK (finansman giderleri, amortisman giderleri ve vergi öncesi kar) ise ikinci çeyrekte, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 10 yükselerek 1 milyar 97 milyon TL oldu. Şirketin net nakit pozisyonu da yılın ilk yarısında yüzde 35.7 iyileşme gösterdi. Türk Telekom için 2010 yılı net kar beklentimiz, 2009’a göre yüzde 30.1 artışla 2 milyar 150 milyon TL.

Türk Telekom hisseleri, son bir ayda İMKB endeksinin yüzde 6.1, son üç ayda da yüzde 11.2 üzerinde performans gösterdi. Hisse için “endekse paralel yükseliş” öngörüsüyle 6 TL hedef fiyat biçiyoruz.*****

Garanti Bankası: Yılın ilk yarısında 2 milyar 54 milyon TL net kar açıkladı. Böylece Garanti Bankası’nın net karı, geçen yılın eş dönemine göre yüzde 41 artış göstermiş oldu.

Çeyrek bazında ise net kar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artışla 966 milyon TL oldu. Halen 812 şubesiyle hizmet veren bankanın aktif büyüklüğü, 30 Haziran 2010 itibariyle 118.8 milyar TL oldu. Bu da yılbaşına göre yüzde 2.1 artışa işaret ediyor. Garanti Bankası, mart sonu itibariyle yabancı para kredilerinde yüzde 22 paya sahipti.

Bu oran haziran sonu itibariyle yüzde 20’ye geriledi. Özsermaye karlılığı ilk çeyrek sonuçlarına gröe yüzde 27.3’tü, 6 aylıkta yüzde 27.8 oldu. Aktif karlılık ise geçen dönemdeki yüzde 3.1’den 3.3’e çıktı. Garanti Bankası için 2010 net kar tahminimiz 2009’a göre yüzde 13 artışla 3 milyar 497 milyon TL. Hisse için “endekse paralel yükseliş” öngörüsüyle 8.30 TL hedef fiyat biçiyoruz. Bu da yüzde 9.2 yükselme potansiyeline karşılık geliyor.*****

T. Şişecam: Şişecam Grubu, 2009’da krizin etkisini özelikle ilk yarıda satış ve karlılık düşüşü şeklinde hissetmişti. Bu yıl satış ve karlılıkta zayıf performansı telafi etmesini bekliyoruz.

Grubun satışlarında önemli pay alan düz cam ve cam ambalaj segmentlerinde birinci çeyrekte gözlenen toparlanmanın yıl boyunca sürmesini öngörüyoruz. İlk çeyrekte 106 milyon TL net kar elde eden T. Şişecam’ın, ikinci çeyrekte de 104 milyon TL ile benzer seviyeyi tutturacağını tahmin ediyoruz.

Böylece şirket yüzde 130 civarında kar artışı yakalamış olacak. 2010’un tamamı için kar beklentimizse 2009’a göre yüzde 77 yükselişle 211 milyon TL. Hisse için hedef fiyatımız 2.30 TL. Endeksten daha iyi performans bekliyoruz.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler