**Yunanistan'ın içinde bulunduğu zor durum ve bunun küresel ekonomiye olası etkileri tartışılıyor. Euro Bölgesi bakanları Yunanistan'ın borç sorununa acil eğilmesini istedi. Yunanistan'ın küçük bölge ülkeleri üzerinde domino etkisi yaratabileceği belirtiliyor.
**
Euro Bölgesi ülkeleri maliye bakanları, Yunanistan'a yüksek kamu borcuyla mücadele etmesi konusunda sert mesajlar verdi. Almanya ve bazı diğer euro bölgesi bakanları ise, Yunanistan'a AB desteği söz konusu olsa bile borç sorunun Atina yönetiminin kendi sorumluluğu olduğunu bildirdiler.
Piyasaların, Yunanistan'ın borcunu geri ödeme kapasitesi konusunda endişeleri sürerken, bu konudaki uyarı euro bölgesi maliye bakanlarının dünkü toplantısında Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble ve diğer bakanlardan geldi.
Schaeuble, Yunanistan'ın borç sorunu ve çözümü hakkındaki çözüm önerilerinin görüşüleceği toplantıya başlamadan önce "Yunanistan'da hükümet iktidara yeni geldi. Zor bir sorunla baş etmek zorunda. Elbette, bu sorunla mücadele ederken destek alma hakları var. Ancak bu Yunanistan'ın gerekli adımları atmasını beklemediğimiz anlamına gelmez" dedi.
Hollanda Maliye Bakanı Wouter Bos ise daha sert ifadeler kullandı: "Kendi maliyelerini düzeltmenin kendi sorumlulukları olduğunun bilincine varmaları için ülkelere yön göstermeliyiz. Bu sorumluluk öncelikle her ülkenin kendisine ait ... Yunanlıların içinde bulunduğu durumun ciddiyetini anladığını düşünüyorum. Piyasaların hâlâ ikna olmamalarına hak veriyorum."
Bos, diğer Euro Bölgesi ülkelerinin Yunanistan'a yardım edip etmeyeceği yönündeki soruya, "Yapılması gerekenlerin temelinde Yunanistan'ın tek başına yapması gerekenler var" cevabını verdi.
DOMİNO ETKİSİ YARATABİLİR
CNN Money'de "Ekonomik toparlanmanın katili Yunanistan" başlıklı analizde şu ifadeler yer alıyor: "Yunanistan büyük bir ekonomi olmayabilir. Ancak 16 Euro Bölgesi ülkesinden birisi olması can sıkıcı. Yunanistan'ın küçük Euro Bölgesi ülkeleri üzerinde domino etkisi yaratması söz konusu. Avrupa Birliği Yunanistan'ın bütçe açığı konusunda yanlız olduğunu söylüyor. Ancak geçen hafta gelen not indirimleri, Yunanistan için borçlanma maliyetlerini iyice yukarı çekmiş durumda. Yunanistan belki yarın ya da öbür gün borçlarını ödeyemeyeceğini açıklamaz ancak yavaş bir ölüm sarmalına doğru ilerlediği de açık. Kimse Avrupa'dan küresel ekonominin toparlanmasında lokomotif rolü üstlenmesini beklemiyor. Ancak krizin Avrupa'da tekrar alevlenmesi de güçlü ihtimal. Dolar 2009 boyunca Euro'ya karşı değer kaybetti. Şimdi ise Avrupa'daki kaygılar nedeniyle Euro'nun değeri dolar karşısında geriliyor. Doların değerlenmesi ise, piyasalar için pek de iyi bir işaret değil."
Yunanistan'ın kamu borcunun, ekonomisinin yüzde 120'sini aşan bir büyüklüğe ulaşması ve hızla artan bütçe açığı, ülkenin kredi notunun düşürülmesine yol açtı. Birden fazla derecelendirme kuruluşunun kredi notunu indirmesiyle birlikte Yunanistan'ın borçlarını düzenli olarak ödeyip ödeyemeyeceği veya Euro Bölgesi'nden çıkabileceği yönünde piyasada spekülasyon oluşmuştu.
Yunanistan yönetimi, bütçe açığını 2009'daki gayrı safi yurtiçi hasılanın yüzde 12.7'si seviyesinden bu yıl yüzde 8.7 seviyesine indirmeyi planlıyor. Daha uzun vadeli istikrar planına göre bütçe açığının GSYH'ye oranının yüzde 2.8'e çekilerek, Avrupa Birliği istikrar ve büyüme anlaşmasının öngördüğü yüzde 3'lük seviyenin altına düşürülmesi hedefleniyor.