FİNANS

Toplu görüşmeler gergin başladı

Hükümet ile memurlar, 2010 yılı zammı için pazarlık masasına oturdu. Sendika temsilcileri, Bakan Yazıcı'nın konuşmasının ardından kendilerine söz hakkı verilmemesine tepki gösterdi.

Toplu görüşmelerin ilk oturumu için memur sendikaları temsilcileri ve hükümet adına Devlet Bakanı Hayati Yazıcı Başbakanlık Merkez Bina'da bir araya geldi.

Geçmiş yıllardaki toplu görüşmelerden farklı olarak ilk oturum başlangıcında Bakan Hayati Yazıcı, açış konuşması yaptı.

Yazıcı'nın açıklaması için basın mensuplarının salonda yerini alması üzerine konfederasyon başkanları önceki görüşmelerin aksine Başbakanlık önünde açıklama yapamadan salona girdi.

Bakan Yazıcı, açış konuşmasında, hükümetin önceki yıllarda memura yönelik mali ve sosyal alanlarda yaptığı çalışmaları anlattı.

Toplu görüşme düzeni ve memur sendikacılığı konusunda değerlendirmelerde bulunan Yazıcı, toplu görüşmelerin olumlu sonuçlanması dileğinde bulundu.*****

Yazıcı'nın konuşmasını tamamlamasının ardından memur konfederasyonlarının başkanları söz istedi.

KESK Genel Başkanı Sami Evren, ''usul'' itirazında bulundu. Yazıcı'nın polemik konusu birçok konuya değindiğini savunan Evren, basına tek taraflı bilgi verildiğini söyledi.

Bunun üzerine Yazıcı, toplantıya yönelik bir özette bulunduğunu ve diyaloğun önemini vurguladığı belirterek, ''Kabul edip etmemek sizin takdirinizdir'' dedi.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız da kendilerine usul ile ilgili bir bilgi verilmediğini belirterek, ''Toplu görüşmelere gelirken istediğimiz en azından hayırlara vesile olmasını dilemekti. Bunu bile dileyemeden toplantıya geliyoruz. Bir bismillahirrahmanirrahim diyemiyoruz'' diye konuştu.

Akyıldız, Bakan Yazıcı'dan toplantıya ara verilmesini istedi ve dışarıda basın mensuplarına açıklama yaptıktan sonra toplantıya geri dönmeyi önerdi.*****

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, daha sonra Bakan Yazıcı'nın konuşmasının içeriğine ilişkin itirazları olduğunu söyledi.

''Sendika aidatı'' ifadesini doğru bulmadıklarını dile getiren Gündoğdu, memur sendikacılığı konusunda yaşanan sıkıntıların sadece çalışanlara yüklenemeyeceğini ifade etti.

Toplu görüşmelerde sonuç çıkmadığına işaret eden Gündoğdu, bunun, yasanın kadük olmasından kaynaklandığını savundu.

Gündoğdu, kendilerinin yetkili olduğunu söylerken; Akyıldız buna itiraz etti ve aynı statüde olduklarını söyledi.

Konfederasyon başkanlarının eleştirileri üzerine Bakan Yazıcı, konfederasyon başkanlarına görüşlerini açıklamaları için 10'ar dakika süre verdi ve böylece tartışmalar sona erdi.*****

SON SÖZ BAKANLARIN OLACAK Toplu görüşmeler, kamu görevlileri için uygulanacak katsayı ve göstergeler, aylık ve ücretler, her türlü zam ve tazminatları, tedavi yardımı ve cenaze giderlerini, yiyecek ve giyecek gibi yardımları kapsıyor.

Yasaya göre, 15 gün içinde sonuçlanması gereken toplu görüşmelerde anlaşmaya varılması durumunda mutabakat metni imzalanarak Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Anlaşmazlık durumunda ise Uzlaştırma Kurulu devreye girecek.

Kurulun 5 gün içinde vereceği karara tarafların katılması durumunda sonuç yine Bakanlar Kurulu'na sunulacak.

Taraflar, bu karara katılmazsa son söz yine Bakanlar Kurulu'nda olacak.*****

SENDİKALAR NE İSTİYOR?
Konfedarasyonların talepleri ise şöyle;

Memur-Sen, gelecek yıl kamu çalışanlarının maaşlarına yüzde 11 zam ile en az 80 lira ek ödeme yapılmasını, kamu çalışanlarına verilen 83 liralık aile yardımının 131 liraya çekilmesini istiyor. Memur-Sen'in istediği en düşük memur maaşı bin 360 lira.

Kamu-Sen, tüm kamu görevlilerinin maaşlarına 200 lira net seyyanen zam yapılmasını, halen en düşük bin 19 lira olan kamu çalışanı maaşının bin 219 liraya çekilmesini istiyor.

Taleplerini "toplumsal sözleşme" olarak adlandıran KESK ise kamu çalışanlarına, en az bin 500 lira temel ücret ödenmesini talep ediyor. KESK'in en düşük maaş önerisi bin 500 lira.*****

TOPLU GÖRÜŞMELERDE ZAM EN SON GÜNDEM MADDESİ Hükümet ile memur sendikaları arasında yürütülen toplu görüşmelerin gündemi belirlendi.

Toplu görüşmelerin basına kapalı bölümünde, ilk olarak gündemin belirlenmesine yönelik çalışmalar gerçekleştirildi. KESK, kamu çalışanlarına grevli, toplu sözleşmeli sendika hakkı tanınmasının, görüşmelerin tek gündem maddesi olmasını önerdi. Memur-Sen de bu konunun öncelikli gündem maddesi olmasını istedi. Türkiye Kamu-Sen ise görüşmelerde ilk olarak geçen yılın muhasebesinin yapılması ve mutabakat metninin gereklerinin ne kadarının yerine getirilip getirilmediğinin ortaya konulmasını talep etti. Yapılan değerlendirmelerin ardından toplu görüşmelerin ilk gündem maddesi, geçen yılki mutabakat metni sonuçlarının değerlendirilmesi oldu.

Görüşmelerde, daha sonra sırasıyla, kamuda farklı istihdam şekillerinden kaynaklanan sorunlar, çalışma şartları, iş kollarının sorunları, demokratik haklar ve grevli toplu sözleşmeli sendika hakkı ile mali haklar olarak belirlendi.

Memur maaşlarına gelecek yıl yapılacak zam konusu, gündemin son maddesi olarak belirlendi.*****

KESK GENEL BAŞKANI EVREN İLK OTURUMDAN AYRILDI
KESK Genel Başkanı Sami Evren, toplu görüşmelere ilişkin ''Geçen yıl burada görüşmeler devam ederken, Başbakan zamları açıklamıştı. Şimdi yine zam oranı belli, yüzde 5.5'tir. Dolayısıyla siz neyi görüşeceksiniz burada?'' dedi.

KESK Genel Başkanı Evren ile beraberindeki yönetim kurulu üyeleri, Başbakanlık Merkez Bina'da devam eden toplu görüşmenin ilk oturumundan ayrıldı.

Evren, çıkışta gazetecilere yaptığı açıklamada, toplu görüşmenin ''iradeyi hükümete teslim etmek anlamına geldiğini'' savundu.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'ya Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarını anımsattıklarını ifade eden Evren, ''Sayın Bakan'a Uluslararası Çalışma Örgütü'nün Türkiye'yi kara listeye aldığını anlattık. Türkiye ile hangi ülkelerin kara listede olduğuna bir bakmasını önerdik. Hiçbir demokratik ülkenin o kara listede olmadığı görülecektir. Kenya, Kolombiya... Türkiye, demokrasinin olmadığı ülkelerle aynı listeye alınmıştır ve nedeni söz konusu yasadır'' diye konuştu.

Anayasa'da ''uluslararası sözleşmeler iç hukuk oluşturur'' ifadesinin yer aldığını hatırlatan Evren, hükümetin bu durumu da göz ardı ettiğini söyledi.

Bugüne kadar yapılan toplu görüşmelerin hiçbirisinde mali konularla ilgili kazanım sağlanamadığını savunan Evren, ''Toplu sözleşme hakkımızı kullanmak istediğimizde hükümetin toplu görüşme masasına gelmesi gerektiğini ifade ettik. Maalesef bu kadar ısrarımıza rağmen gündem önerilerinde anlaşamadık. Gündemin birinci sırasında toplu sözleşme hakkının planlanmasının konulmasını istedik. Burada bu iradenin olmadığını gördük. Sayın Başbakan'ın, Çalışma Bakanı'nın ve Hayati Bey'in de bulunduğu bir 3'lü zirvede toplu sözleşme ile ilgili yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledik. Fakat bu dikkate alınmadı.

Özet olarak KESK mücadelesini sürdürecektir. Bu masayı sürekli denetleyeceğiz'' dedi.

''KESK masadan çekildi mi, çekilmedi mi?'' tartışmaları yapıldığını hatırlatan Evren bunun doğru bir tartışma olmadığını ifade etti. Evren, ''Toplu iş sözleşme masasına gelmeyen hükümettir. Hükümeti toplu iş sözleşmesi masasına mutlaka oturtacağız'' diye konuştu.

Evren, bir gazetecinin ''Grevde kararlı mısınız?'' sorusuna ''Evet. Bunu son oturumda toplu iş sözleşmesi görüşülmezse, bu konuda bir adım atılmazsa, kamu çalışanlarının lehine bir sonuç ortaya çıkmazsa sonbaharda bütün emekçilerin grevini örgütleyeceğiz. Grev yaptırım gücü olan emekçilerin tek silahıdır. Bundan başka da yol yoktur'' yanıtını verdi.

Bir başka gazetecinin ''şu anda masadan kalktınız mı? Bir daha oturmayacak mısınız? Yoksa oturumlara katılacak mısınız?'' sorusu üzerine, bunu değerlendireceklerini söyledi.*****

TOPLU GÖRÜŞMELERDE İKİNCİ TUR 19 AĞUSTOS’TA
Toplu görüşmelerde ilk tur sona erdi. İlk toplantıda gündem maddeleri belirlenirken, ikinci turun 19 Ağustos’ta yapılması kararlaştırıldı. Üçüncü tur 20 Ağustos’ta, dördüncü tur 22 Ağustos’ta, beşinci tur ise 25 Ağustos’ta gerçekleştirilecek.

8’inci toplu görüşmelerin ilk turu sona erdi. Toplantı sonrasında Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ve Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız gelecek turdaki gündem maddeleri hakkında kısa bir bilgi verdi.

Öte yandan gergin başlayan toplu görüşmeler, sendikalar arasında yaşanan gündem kriziyle daha da tırmandı. Gündem oluşturmada anlaşamayan KESK toplu görüşmelerden ayrılırken, Kamu-Sen ve Memur-Sen arasında da yetki tartışması yaşandığı öğrenildi.

GELECEK TURDAKİ GÜNDEM MADDELERİ
Toplu görüşme sürecindeki gündem maddeleri de belirlendi. Buna göre, 19 Ağustos’ta değişik statüde çalışanların sorunları ve özelleştirmeden kaynaklanan problemlerin masaya yatırılması planlanırken, 20 Ağustos’ta hizmet kolunda çalışanların sorunları, 22 Ağustos’ta toplu sözleşme ve grev hakkı, 25 Ağustos’ta ise mali haklar ele alınacak.

BU SÜRECİN GÖLGELENMESİNE FIRSAT VERİLMEMELİ
Açıklama sonrasında gerginliğe ilişkin olarak basının sorularını yanıtlayan Devlet Bakanı Yazıcı, bunun zıtlaşma olmadığını belirterek, bu tür davranışlarla bu sürecin gölgelenmesine fırsat verilmemesi gerektiğini söyledi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler