FİNANS

Türkiye, 2009'da göze girecek "alım fırsatı"

Turkish Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende Türkiye piyasalarının bu yıl gözden düştüğü ve önümüzdeki yıl tekrar göze gireceği belirtildi.

"Gözden Düşen Türkiye, 2009’da Göze Girecek" başlığıyla hazırlanan bültende şu tespitlere yer verildi;

"Gelişmekte olan ülkelerin abilerine BRIC diyoruz. Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin önde gelen gelişmekte olan ülkelerin abileri olup, BRIC kısaltması ile adlandırılırlar. Şimdi sırasıyla bu gelişmekte olan ülkelerin "abi" olmasına neden olan hikayeleri anlatalım. Bundan 10 sene önce borçlarını ödemeyecek kadar aciz duruma düşen ve borçlarını erteleyen, bugünlerde ABD’ye ultimatom verebilen bir deve dönüşen Rusya’yı Gelişmekte Olan Ülkelerin tepesine yerleştiren sebep, petrol ve doğalgaz fiyatlarıydı. Şimdi Rusya’nın kredi notu bu seviyeleri hak ediyor mu? S&P, en yakın zamanda Rusya’nın yerel para cinsinden kredi notu olan A- notunu, BBB+ seviyesine indirmeyecek midir?

Brezilya’yı Türkiye’den ayrıştıran faiz dışı fazlasıyla borçlarını kapatan, en son ne zaman dış borçlandığını hatırlayamadığımız, kısacası Brezilya’yı Brezilya yapan dış ticaret fazlasının kaynağı enerji ve emtia ihracatıydı. Kısacası gün geldi, devran döndü. Olimpiyatları düzenliyorum diye dünyada demir-çelik hatta hurda bile bırakmayan, geçen seneye kadar borsa milyarderleri çıkaran, evi arabası satılıp konulan Çin borsası yıl başından bu yana yüzde 56 düşerek dünyanın en fazla düşen borsası olmamıştır?

Şimdilerde gelişmekte olan ülkelerin abisi olarak Hindistan kalmıştır, kısaca BRIC gitmiş geriye sadece I’sı kalmıştır.

Şimdi gelelim bizim hikayemize...

2006 yılının Mayıs ayı Türkiye’nin kırılma ayıdır. Türkiye’de faizler yüzde 13 seviyesine gerilemiş olup, Cumhuriyet’in en düşük reel faiz oranları ile ekonomide hızlı bir büyüme kaydediliyordu. Davos’ta ilk kez 2006 yılında Türkiye’nin adı geçti. Brezilya-Türkiye karşılaştırmaları yapılıyor, Bovespa takip ediliyordu. Tam bunlar yaşanırken, enerji-emtia fiyatları inanılmaz bir tırmanış yaşamıştı. O zamanlarda petrolün 50 dolar, altının 600 dolar, demir çeliğin ve gıda fiyatlarının ise bugüne göre yarı yarıya daha düşük seviyelerde olduğunu gözlerinizin önüne getirin.

Enerji, emtia ve gıda fiyatlarında sıçrama ile birlikte Türkiye’nin dezenflasyon ve faiz indirimi hikayesi o günlerde bitmiştir. Türkiye faiz dışı fazla hedefini tutturamayan bir ülke konumuna düşerken, Brezilya fazlasıyla faiz dışı fazla vermiştir. Türkiye’de ekonomide hızlı büyüme, yerini kademeli bir düşüşe bırakmıştır. Enerji-emtia fiyatlarının, enflasyon içerisinde payı artmış ve kısa zamanda faizler hızla yukarı çekmiştir. Dış ticaret açığı enerji ithalatı ile gün be gün rekorlar kırarken, enerji-gıda maliyetleri iç talebi kısmıştır.

Anlaşıldığı üzere 2006’nın Mayıs ayından bu yana Türkiye’nin bir hikayesi yoktu. Diğer gelişmekte olan ülkelere göreceli düşük kalınca, Türkiye iskontolu kalıyordu. O günden bu yana bütün yabancı kurumlar Türkiye piyasasına sadece ucuz diye alım önerdi. Gün geldi, devran döndü. Tüm dünya ülkelerinde enflasyonlarında (Euro Bölgesi hariç) tepe noktalar görüldü.

2009’a baktığımızda enerji-emtia ve gıdada fiyatların düşeceği beklentisi yer edindi. Enflasyonumuz yüzde 12.06’dan yüzde 11,77’ye dün itibariyle geriledi. Enflasyonumuzun yüzde 66’sını enerji ve gıda fiyatları oluşturuyor. O zaman enflasyonda geçen ay tepe görülmek üzere, bir düşüş trendi yani yeni dezenflasyon süreci beraberinde getireceği faiz indirimleri ile bizi bekliyor. Son 1.5 yıldır aleyhimize esen rüzgar şimdi Türkiye’nin lehine döndü.

Yabancıların şimdi 2009 yılı raporu yazdıklarını düşünelim. Kredi notu düştüdüşecek ve dış ilişkileri zedelenen bir Rusya mı, bütçe gelirlerinde ivme kaybedecek ve belki borçlanacak olan Brezilya mı, azalan verimler kanunun işlediği Çin mi, yoksa 1.5 senedir ilk defa hikayesi ve prim potansiyeli olan Türkiye için mi alım tavsiyesi hazırlanacaktır. Hangi yabancı Türkiye gibi ucuz ve hikayesi olan bir piyasayı bırakıp, değerlemesi tam kestirilemeyen son dönemin zengin gelişmekte olan ülkelerine yatırım yapacaktır. 2006’da gözden düşen Türkiye, 2009’da göze girecektir. Geri çekilmeler alım fırsatıdır."

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler