FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Uluslararası piyasalar

(DESTEK TÜREV)

Artık bu haberi dinlemek de mümkün. Şimdi uygulamayı indir!

Destek Türev Tarafından Hazırlanan Uluslararası Piyasalar Raporu:
AMERİKA
Dolar dün uluslararası piyasalarda diğer para birimleri karşısında karışık bir seyir izlerken bugün yatırımcıların paralarını, resesyonun azalmasına dair güçlenen umutlarının etkisiyle daha fazla kar sağlayan para birimlerine kaydırmasıyla düşüş kaydediyor. General Motors’un Avrupa birimi Başkanı Forster, şirketin 2013 yılından önce kar edebilmesi için çalıştıklarını belirtirken, bu dönemlerde tahminde bulunmanın çok zor olduğunu vurguladı. ABD'nin perakende devi Wal-Mart’dan yapılan açıklamada bu yıl içinde 22 bin kişinin istihdam edileceği belirtilirken, ülkede 150 yeni mağazanın açılması ve bazı mağazalarında büyütülmesinin hedeflendiği açıklandı.

FED yetkilisi Pianalto yaptığı açıklamada, ABD ekonomisindeki büyük zayıflığın bir miktar düzeleceğini fakat tam toparlanmanın yavaş ve beraberinde yüksek işsizlik oranlarını getirerek gerçekleşeceğini belirtti. ABD'de geçtiğimiz hafta işsizlik başvurularında düşüş yaşandı. İşsizlik başvurularında 20 haftadır ilk kez düşüş görülürken, bir önceki hafta 625 bin olan başvuru sayısı, 621 bine geriledi. Diğer yandan ilk çeyrekte verimlilik beklentilerin üzerinde artış kaydetti.

AVRUPA
Avrupa ve İngiltere Merkez Bankaları faizlerde değişikliğe gitmedi. Avrupa Merkez Bankası, yüzde 1 olan faiz oranlarını beklentiler doğrultusunda sabit bırakırken, yapılan açıklamada bir süre daha faizlerin bu seviyede kalacağına dair sinyaller verildi.

Açıklamanın etkisiyle Euro, dolar karşısında yükselişe geçti. İngiltere Merkez Bankası da yüzde 0,5 olan faiz oranlarını beklendiği gibi değiştirmedi. Banka yetkililerinden yapılan açıklamada ise, 125 milyar sterlin büyüklüğündeki varlık alım programına devam edileceği ve tamamlanmasının 2 ayı bulabileceği belirtildi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Trichet yaptığı açıklamada fiyat istikrarının orta vadede korunmasını beklediğini ekonomik aktivitedeki düşüşün, yılın geri kalanında hız keseceğini ve 2010 yılı ortasından itibaren pozitif büyüme beklediğini belirtirken, canlandırma önlemleriyle güvenin daha hızlı iyileşebileceğini, enflasyonun ise geçici bir süre için eksiye düşeceğini ifade etti. Enflasyonun, 2009 yılının sonuna kadar yeniden pozitif olacağının altını çizen Merkez Bankası Başkanı, iyileşen finansman koşullarının, sermayeyi destekleyeceğini ve bankaların sermaye tabanlarını güçlendirmeye devam etmesi gerektiğini ifade etti.

Son olarak Trichet, ekonomi iyileşince, krizle mücadele tedbirlerini geri çekeceklerini sözlerine ekledi. Fransa’da açıklanan işsizlik oranları ilk çeyrekte yüzde 8,7’ye yükselirken, bu oranın son iki yılın en yüksek seviyesi olması dikkat çekti. Fransa Maliye Bakanı Lagarde, işsizlikteki yükselişin olumsuz bir durum olduğunu, son altı ayda ekonomik koşullarda görülen olumsuzlukların işsizlik oranlarını arttırdığını belirtti. İngiltere Başbakanı Gordon Brown’ın hakkında çıkan istifa dedikodularının ardından sterlin uluslararası piyasalarda
sert bir düşüş kaydetti. Haberlerin spekülasyon olduğunun açıklanmasına rağmen sterlin zayıf seyrini gün boyu korudu.

ASYA-JAPONYA
Japon Nikkei Endeksi ABD’de açıklanan olumlu veriler, yükselen emtia fiyatlarlarının ve teknoloji hisselerindeki artışın etkisiyle güne 0,9 oranında yükselişle başladı. Japon Mainichi gazetesinin raporuna göre, Japonya Merkez Bankası 2009 için ekonomik değerlendirmesini pozitif yönde değiştirmeyi düşündüğünü açıkladı.

Merkez Bankası sanayi üretimi ve ihracattaki olumlu gelişmelerin etkisiyle ekonomide küçülmenin yavaşlamakta olduğu görüşünde. Rusya Merkez Bankası ekonomik büyümeyi canlandırmak için 6 haftada 3. kez faiz oranlarını düşürdü. Merkez Bankası faizleri 50 baz puan düşürdüğünü açıklarken, Maliye Bakanı zayıf talebin GSYH beklentilerinin aşağı çekilmesine neden olabileceğini belirtti.

Ukrayna ekonomisinin bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 21 oranında küçüldüğü açıklanırken, işsizlerin sayısının, maden ve kimya sektöründeki işten çıkarımlar nedeniyle geçen yıldan bu yana 879 bin kişi arttığını belirtti.

ALTIN-GÜMÜŞ-PETROL-BAKIR ABD’de işsizlik başvurularında düşüşün görülmesiyle ekonomide düzelme umutlarının güçlenmesi petrol fiyatlarının 7 ayın en yüksek seviyesine çıkmasına neden oldu. Goldman Sachs’ın 2009 yılının sonunda petrol fiyatları beklentisini 65 dolardan 85 dolara yükseltmesi petrolün güçlenmesini destekledi. Altın fiyatları ise yüzde 2 oranında yükseliş kaydetti. Goldman Sachs’ın raporu genel olarak emtia fiyatlarında artışa neden olurken, enflasyona karşı korunma aracı olan altın alımları ve gün içindeki döviz hareketleri fiyatları destekledi.

Express
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler