Türkiye genelinde vergi borcunu ödemeyen mükelleflerin isimleri tek tek listeleniyor. Bu kişiler, bankalara bildirilecek ve banka hesaplarından borç tutarı kadar para, otomatik olarak kesilerek, Maliye’nin hesaplarına aktarılacak. Sistem otomatik olarak işleyecek. Her gün haciz talimatı verilecek.
Vergi borçlarını tahsil edebilmek amacıyla sert tedbirler almaya hazırlanan Maliye Bakanlığı, borçlu mükelleflere uyguladığı haciz işlemlerine bir yenisini daha eklemeye hazırlanıyor. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), vergi alacaklarını tahsil etmek için otomatik haciz ve otomatik tahsilat uygulamasına başlıyor. Böylece idare vergi borçlularının banka hesaplarında bulunan paranın alacağına karşılık gelen tutarını otomatik olarak çekecek. Kısa süre sonra uygulamaya girecek olan yeni sistem, vergi borcu olan vatandaşlara “büyük sürpriz” yaşatacak. Zira mükellefler bankaya gittiklerinde, hesaplarında var olan paralarını yerinde bulamayabilecek.
TEK TUŞLA PARA ÇEKİLECEK
Yeni başlayacak uygulamada Maliye, bankalara otomatik haciz bildirimi yapacak. Böylece tek tuşa basarak borçlu mükelleflerin hesaplarındaki paraya el koyabilmek için bankaya günlük talimat vermiş olacak. Sistem şöyle işleyecek: Halen Maliye, GİB tarafından Türkiye genelinde vergi borçlusu olan mükelleflerin isimleri tek tek listeleniyor. Sistemin eksiksiz işlemesi için Maliye hemen hemen tüm bankalarla anlaşma sağladı. Bu kişilerin isimleri ve borçlu oldukları tutarlar bankalara bildirilecek ve banka hesaplarından borç tutarı kadar para, otomatik olarak kesilerek Maliye’nin o bankadaki hesabına aktarılacak. Sistem otomatik olarak işleyeceği için 1-2 gün aralıklı periyodlarla otomatik olarak haciz talimatı verilmiş olacak. Böylece borç tutarı kadar para, mükellefin haberi olmadan banka hesabından anında düşülecek. Hesabında para olmayan borçluların da hesabına para geldiği anda tahsilat yapılabilecek.
Bakanlık yetkilileri, bir iki finans kuruluşu hariç tüm bankalarla sistem konusunda anlaşmaya vardı. Yeni uygulama birkaç gün içinde başlatılacak.
BANKALARLA ANLAŞILDI
Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Akif Ulusoy, uygulamaya çok kısa bir süre içinde geçeceklerini söyledi. Ulusoy, yeni uygulamayı şöyle anlattı:
“Haciz işleminde genel mantık şudur biz bankaya haciz bildirisi göndeririz. Bu kişinin parası varsa bu paranın diyelim 50 lirasını al bize ver, deriz. Bu Amme Alacakları Yasası’nın bize verdiği bir görev ve sorumluluktur. Bu uygulama da aynen böyle olacak. Vergi borcunu ödememekte ısrar edenlere karşı yeni bir tahsilat modeli geliştirdik. Bu kişilerin isimleri ve vergi borç tutarlarını bankalara bildireceğiz. Sonra otomatik olarak o kişilerin hesabındaki para, vergi borcuna karşılık kesilip bizim hesabımıza aktarılacak. Böylece otomatik tahsilat yapılacak. Diyelim o gün kişinin hesabında para yok. O zaman tahsilat yapılamayacak. Ancak haciz emri 1 ya da 2 gün aralıklı otomatik olarak gönderileceği için vatandaşın hesabına para yattığı anda tahsilat gerçekleşecek.”
Ulusoy, “Böyle bir uygulama bugüne kadar olmadı. Bu hukuken bir tartışma yaratmaz mı?” sorusunu şöyle yanıtladı:
“Biz vergi borçlularına borçlarını bildiriyoruz, ödeme emri çıkartıyoruz ama ödemiyor. O andan itibaren yasal olarak da görevimiz olması nedeniyle biz alacağımızı tahsil ederiz. Daha önce haciz koyuyorduk. O para bloke ediliyordu. Sonra bizim hesabımıza aktarılması için ayrı bir işlem yapıyorduk. Şimdi doğrudan vatandaşın hesabından bizim hesabımıza aktarılmış olacak.”
“Uygulamanın vatandaşı bankacılık sisteminden uzaklaştırabileceği” yönündeki sorulara ise Ulusoy, “Biz zaten haciz uygulaması yapıyoruz. Kişinin gayrimenkulüne nasıl haciz koyuyorsak, bankadaki parasına da koyuyoruz. Sadece tahsil etme yöntemi daha hızlı olacak” dedi. Ulusoy, “Uygulamayı en kısa zamanda başlatacağız. Önümüzdeki günlerde başlayabiliriz” diye konuştu.
130 BİN BORÇLUYA HACİZ
Geçen yıl 130 bin vergi borçlusunun banka hesaplarına ihtiyati haciz koyan Maliye, uygulamada sorunlarla karşılaştı. Maliye, vergi borçlularını bankalara bildirmiş ve borç tutarları kadar paraya ihtiyati haciz işlemi yaptırmıştı. İhtiyati haciz bildirileri, yasal olarak borçlunun tebliğ tarihinde bankada “o anda” bulunan para tutarını kapsadığı için, haciz işleminin yapıldığı anda hesaptaki paraya uygulanması gerekiyordu. Bildirimin yapıldığı anda borçlu kişinin hesabında para yoksa ve hesaba birkaç gün sonra para gelirse, o paraya uygulanamaması gerekiyordu. Ancak Maliye, haczi o andaki paraya değil, sonradan gelebilecek tutarlara da uygulamaya kalkınca davalık oldu. Maliye daha sonra bu yanlışlığı düzeltti. Geçen yılki uygulamadan Maliye’nin vergi alacağı tahsilatı 1 milyar YTL’yi geçmişti. Bu yıl 2 milyar YTL vergi alacağı tahsilatı hedefleniyor.