İSTANBUL(ANKA)-Deloitte, Cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle son günlerde Türkiye'de yaşanan siyasi gerginlikler ardından bir açıklama yaparak bütün yatırımcıları sakin olmaya çağırdı.
Deloitte Türkiye tarafından yapılan yazılı açıklamada, devletin kurumları arasında ne yaşanırsa yaşansın Türkiye'nin ekonomik büyümesinin süreceği belirtildi. Açıklamada, ülkenin makro ekonomik durumunun her zamankinden daha güçlü olduğu vurgulandı.
Deloitte Türkiye Kurumsal Finans Sorumlu Ortağı Barış Öney, "Halen Cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle yaşanan siyasi gelişmeler, yabancı yatırımcıların zihinlerinde, stratejik, finansal soru işaretleri ve kaygılar oluşturacak bir potansiyele sahip. Türkiye önümüzdeki birkaç ay boyunca sürecek bir siyasi belirsizlik dönemine girmektedir. Yeni Cumhurbaşkanı'nın ve yeni Parlamento'nun seçilmesi gibi ciddi konularda devlet kurumları arasında ortaya çıkan sorunların çözümü vakit alacaktır” diye konuştu.
BELİRSİZLİK SEÇİME KADAR SÜRECEK
Bu siyasi belirsizliğin, normal olarak kasım ayında yapılması planlanan seçimlerin tamamlanmasına kadar değişik düzeylerde varlığını sürdüreceğini tahmin ettiklerini belirten Öney, şu anda parlamento seçimlerinin daha erkene alınması konusunda bir uzlaşma ortaya çıkacak gibi göründüğünü söyledi.
Birçok gözlemcinin yeni Cumhurbaşkanı üzerindeki uzlaşmanın, şimdikinden ziyade, yeni oluşacak parlamento tarafından sağlanmasını beklediğine dikkat çeken Öney, “Bunun temel nedeni 14 Nisan’da Ankara’da, 29 Nisan’da ise İstanbul’da yapılan, bugüne kadar görülmemiş ölçekteki iki gösteridir” dedi.
HÜKÜMETİN CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ ISRARI DURUMU ZORLAŞTIRIR
Gösterilere, muhalefetin ve devletin temel aktörlerinin itirazlarına rağmen Hükümet’in başlamış olduğu Cumhurbaşkanlığı seçim sürecini tamamlamakta ısrar etmesinin durumu zorlaştıracağının altını çizen Öney, şöyle konuştu:
“Bu dönemde, sermaye piyasalarının gelişmelerden etkilenme potansiyeli bulunmaktadır. Piyasalarda esas olarak alım ve satımlar hızlanacaktır. Bu yüzden sermaye piyasalarına yatırım yapanlar, tahvil ve bono piyasalarındaki dalgalanmalara yakalanmamak konusunda dikkatli olmak zorundadır. Buna karşılık uzun vadeli stratejik ve finansal yatırımcılar bu dönemde sakin olmalıdır, çünkü Türkiye'nin uzun vadeli rotasının değişmeyeceğine olan güvenimiz tamdır.”
HER ŞEYE RAĞMEN TÜRKİYE BÜYÜMEYE DEVAM EDECEK
Devletin kurumları arasında ne yaşanırsa yaşansın, Türkiye’nin büyümeye devam edeceğini kaydeden Öney, son 25 yıldır, Türkiye’nin ortalama büyüme hızı yüzde 5–6 civarında olduğunu hatırlattı. Yaşanan tartışmalara rağmen Türkiye’nin güçlü, laik ve demokratik bir devlet olmaya devam edeceğini vurgulayan Öney, Türkiye Cumhuriyeti'nin 84 yıllık tarihine bakıldığında buna inanmamak için hiçbir neden göremediklerini söyledi.
FİNANSAL KURUMLAR BELİRSİZLİKLERE KARŞI DAYANIKLI
“Ekonomik ve finansal düzenleme kurumlarının yerini aldığı Türkiye'nin makro ekonomik durumu her zamankinden çok daha güçlüdür ve bu belirsizliklere karşı dayanıklıdır” diyen Öney, 2005 başından bu yana 35 milyar dolardan fazla doğrudan yabancı sermayenin girdiği Türkiye’de özel sektörün de her zamankinden çok daha fazla dayanıklı olduğunu söyledi.
General Electrics, Vodafone, Citibank, Dexia Bank, Fortis Bank, BNP, Paribas ve OMV'nin yanı sıra, Teksas Pasifik Grup ve Providence & Advence gibi özel sermaye yatırım gruplarının yakın zamanda Türkiye’de büyük ölçekli yatırımlar yaptığını anımsatan Öney, Turkcell, Doğan Holding ve Anadolu Grubu gibi Türk şirketleri yurtdışında yatırımlar yaparak gerçek birer küresel oyuncu haline geldiğini ifade etti.
YATIRIMCILAR SAKİN OLMALI
Türkiye'nin geçirmiş olduğu bütün makro ekonomik krizlere rağmen, uzun vadeli yabancı yatırımcıların ülkeden ayrıldıklarına bugüne kadar pek rastlamadıklarına işaret eden Öney, böyle dönemlerde ayrılan az sayıdaki yatırımcının ise sonradan geri dönmek için çok çaba sarf ettiğini dile getirdi.
Öney, “Uzun vadeli yabancı stratejik ve finansal yatırımcılara mesajımız, sakin olmaları ve Türkiye'de yatırım olanaklarını araştırmaya devam etmeleridir" dedi.