İMKB'nin son 2 yılın en düşük seviyelerini gördüğü 2 Temmuz'dan bu yana, endeksi taşıyan bankacılık hisseleri ortalama yüzde 28,7 yükseldi. Uzmanlar, kısa sürede yaşanan bu yükselişin hazmedilmesi gerektiğini belirtiyor.
Global piyasalarda yaşanan krizin yeniden hortlaması ve içeride AK Parti'ye açılan kapatma davası ile Ergenekon gözaltılarının yarattığı olumsuzluklarla temmuz ayı başında 32 bin 687 puana kadar gerileyerek son iki yılın en düşük seviyelerine düşen İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nı (İMKB) dipten bankacılık hisseleri aldı.
İMKB'nin 32 bin puana kadar gerilediği 2 Temmuz ile 18 Temmuz tarihleri arasında bankacılık hisseleri kelimenin tam anlamıyla ralli yaptı. Söz konusu dönemde Bankacılık Endeksi yüzde 28,7 yükselirken, İMKB de yüzde 14,2 değer kazanarak cuma kapanış itibarıyla 37 bin 946 puana yüseldi. Bankacılık hisselerinin yükselişinde, son dönemde yaşanan yabancı girişleri etkili olurken, özellikle uluslararası yatırım bankası JP Morgan'ın Türk bankaları için yazdığı olumlu rapor etkili oldu.
Ancak, uzmanlar, bankacılık hisselerinin son dönemde çok hızlı yükseldiğini ve bu hızlı yükselişin ardından kâr realizasyonu geleceğini belirtiyorlar. Orta ve uzun vade için bankacılık hisselerinde potansiyelin bulunduğunu ifade eden uzmanlar, kısa vadede hızlı yükselişin hazmedilmesi gerektiğini ve bankacılık hisselerine satış gelebileceğini kaydettiler.
Bankacılık hisselerinin fiyat/kazanç oranlarının çok düşük seviyelere geldiğini belirten uzmanlar, dolayısıyla ilk tepkinin de bankacılık hisselerine gelmesinin normal olduğunu söylüyor. Türkiye piyasasında likit kağıtların banka hisseleri olduğu için bu hisselere alım geldiğini ifade eden uzmanlar, bono faizlerindeki düşüş de bankaların bono portföyleri açısından bir avantaj olduğunu vurguluyor. Ancak bankacılık hisseleri kısa zamanda çok hızlı yükseldi.