FİNANS

Kira sertifikası nedir? Kira sertifikası getirisi hesaplama nasıl yapılır?

Sukuk adı ile de bilinen kira sertifikası, değişken ya da sabit getirisi bulunan bir tür yatırım aracıdır. Faizsiz olan sermaye piyasası ürünleri arasında yer alır. Yüksek stopaja sahip olmadığı için kira sertifikası yatırımcılarına vergi avantajı sağladığı bilinir.

Kira sertifikası nedir? Kira sertifikası getirisi hesaplama nasıl yapılır?

Kira sertifikası diğer adı ile sukuk, her türlü varlık ve hak getirisine yönelik ihraç edilebilen ve hak sahiplerinin gelirlerden kazanç elde etmesini sağlar. Faizi olmayan bankacılık işlemleri dâhilinde uygulanan yatırım türleri arasındadır.

Kira sertifikası nedir?

Piyasalar dahilinde bir alım satım varlığı olarak değerlendirilmeye uygun bir yatırım türüdür. Faizsizdir. Stopaj gideri de son derece düşüktür. Bu sebeple yatırımcılar tarafından sıkça tercih edilir.

Uzun ve kısa vadede olduğu gibi orta vadede de yatırım imkânı sunar. Bazı şartları ve türleri bulunur. Bu türler şu şekildedir:

  • İcara Sukuk (Sahipliğe dayalı olan kira sertifikası: Başkalarına kiralanmak üzere devredilen kişiden ya da kuruluştan hakların getirisini sağlamak için ihraç edilen bir kira sertifikası türüdür.
  • Wakala Sukuk (Yönetim sözleşmesine dayalı olan kira sertifikası): Varlık Kiralama Şirketi (VKŞ) çıkarına yönetilmesi ile elde edilen gelirlerin sözleşme maddeleri dâhilinde VKŞ’ye verilmesi amacı ile ihraç edilir.
  • Murahaba Sukuk (Alıma ve satıma dayalı olan kira sertifikası): VKŞ’nin bir varlığı ya da hakkı satın alması ile kanunlar doğrultusunda belirlenen özellikteki şirketlere vadeli şekilde satılmasında hak alımının ya da varlık alımının getirisini sağlamak için ihraç edilir.
  • Mudaraba ya da Müşaraka Sukuk (Ortaklığa dayalı olan kira sertifikası): VKŞ’nin ortak bir girişime dahil olması amacı ile ihraç ettiği kira sertifikası türüdür.
  • İstisna Sukuk (Eser sözleşmesine dayalı olarak yapılan kira sertifikası): VKŞ’nin shak sahibi sıfatı ile yapılmış olan bir eser sözleşmesi dahilinde yapılmasını sağlamak için ihraç edilen kira sertifikası türüdür.

Kira sertifikası getirisi hesaplaması nasıl yapılır?

Kira sertifikası kazancı belirli bir oranda gerçekleşir. Sertifika satılabilir ya da halka arzı gerçekleştirilebilir. Sahip olunan kira sertifikaları sözleşmeleri istenildiği takdirde kolayca nakde dönüştürülebilir. Bu sayede hak sahipleri vergi avantajı da sağlamış olur.

Kira sertifikası ne kadar kazandırır?

Kira sertifikasına sahip olan yatırımcılar hem kısa hem orta hem de uzun vadede sabit ya da değişkenlik gösteren getiriler elde edebilirler. Sertifikalara dayanak olan varlıklar bulunur. Sertifika sahipleri ihraca yönelik varlık ve haklardan payları oranına göre getiri elde edebilirler.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler