Herhangi bir ülkenin para birimi başka ülkeler karşısında bir değere sahiptir. Bu değer döviz kuru olarak tanımlanır. Döviz kurlarında görülen farklar kur riskini oluşturabilir. Kur riski oluşumu bir ülkenin varlıklarının zararı açısından son derece önemlidir.
Döviz kur riski tanımı en genel anlamı ile farklı ülkelerin para birimleri arasında görülen değişikliklerdir. Döviz kurlarında görülen beklenilenin dışındaki değişiklikler, işletmelerin gelirlerinde ya da giderlerinde, genel tanımla tüm nakit akışlarında sebep olan değişiklikler şeklinde tanımlanabilir.
Farklı kur kullanmak isteyen bir işletme, hangi sektörde çalıştığı fark etmeksizin kur riski ile karşılaşabilir. İşletmelerin, bir işlem yapmadan önce diğer ülkelerin para birimleri ile bulundukları ülkenin para birimi arasındaki değişikliklerden zarar görme riski vardır.
Kur riski oranı hesaplamak için kullanılan bir formül vardır. Bu formüle göre döviz mevcutları ile döviz alacakları toplanır. Çıkan sonuç döviz borçları ile döviz taahhütlerinin toplamına bölünür. Formül şu şekildedir:
Kur riski oranı: Döviz mevcutları + Döviz alacakları / Döviz taahhütleri + Döviz borçları
Kur riski ya da diğer adı ile döviz riski oranları sektörlere ve işletmelere göre değişiklik gösterebilir.
Kur riski durumunda yapılacak olan yönetim stratejileri hedging olarak adlandırılır. Türkçede tam bir kelime karşılığı yoktur. Riskten korunma durumu olarak çevrilmiştir. Her tür finansal ve ticari işlemde olası fiyat hareketlerine karşı korunma sağlar.
Kur riski yönetiminde birçok strateji kullanılabilir. Bunlardan biri forward yöntemidir. Forward yöntemi herhangi bir para biriminin başka bir para birimine göre önceden belirlenmiş olan kur ve vade süresi üzerinden alım satımı düzenlemeye yarayan bir tür sözleşmedir.
Bankacılıkta kur riski yönetimi, banka işlemleri yürütülürken karşılaşılan olası risklerin önceden belirlenmesi şeklinde uygulanır. Risk ölçülür ve minimum seviyeye getirilir.