Tarım Kredi Kooperatiflerinin Doğu Karadeniz Bölgesinde Artvin, Rize, Bayburt, Gümüşhane, Trabzon ve Giresun olmak üzere altı ilde 57 kooperatif ile bölge çiftçisine hizmet götürdüklerini anlatan Bölge Müdürü Süleyman Kurt, son on yılda çiftçi borçlarına af getirilmediğini, kooperatiflerinin kullandırdığı kredilerin geri dönüş oranının yüzde 97'e ulaştığına işaret etti.
Süleyman Kurt, tarımın, doğa şartlarına bağlı olarak üretim yapılan bir sektör olduğuna değinerek, Zaman zaman dolu, don, sel, kuraklık, fırtına gibi doğal olaylar sonucu çiftçimizin üretimleri zarar görmekte. Bu durumda Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) uygulamaları veya Bakanlar Kurulu Kararnamesiyle borç erteleme uygulamaları devreye girmekte. Her iki uygulamada da Tarım Kredi Kooperatifleri aktif görev almakla beraber 2012 yılından itibaren faydalanacak çiftçiler için tarım sigortası yaptırmış olma şartı getirildi. Dolayısıyla borcunu erteletmek isteyen bir üretici için en önemli şart tarımsal üretiminin en az yüzde 30 hasar gördüğünün tesbiti yanında o üretimini sigorta yaptırıp yaptırmadığı. Eğer tarım sigortası yaptırılmamış ise borç erteleme imkanından yaralanması da mümkün değil. şeklinde konuştu.
Borç ertelemenin önceki uygulamalarda olduğu gibi borç veya faiz affı olmadığına dikkat çeken Kurt, şunları söyledi: Erteleme berli kredi maliyetleri çerçevesinde borç ötelemesi olup, ertelemeye giren borçları sebebiyle kredileri limitleri dolan çiftler dışarıdan daha yüksek maliyetlerle borçlanmak durumunda kalmakta. Bunun yerine biz çiftçimize borcunun yüzde 60'ını ödemesini ve geri kalan borcu ile yeni ihtiyac duyacağı kredisini yüzde 0 ile yüzde 5 arasında değişen indirimli kredi imkanlarından yararlanmaya devam etmesini tavsiye ediyoruz.