FİNANS

Fındıkçı Japonya’yı zorlayacak

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Başkanı Mehmet Cirav, FTG'nin Japonya ve Amerika'da tanıtım yapacak bütçesinin olmadığını söyledi. 

Fındıkçı Japonya’yı zorlayacak

Cirav, asıl önemli pazarlarının buralar olduğunu ve grubun yurtdışında başarılı olmadığını iddia ediyor. Yapılan eleştirilere cevap veren FTG Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy ise, "Fındıkta tüketim artışı sağlanması sadece reklam ve tanıtım faaliyetleri ile değil istikrarlı piyasaların sağlanması ile mümkün olur. Bu çerçevede Hükümetin yeni fındık stratejisine sahip çıkmak suretiyle fındıkta piyasaların arz-talep dengesi çerçevesinde şekillenmeye başlamasını sağlamış olması, dünya ölçeğinde fındık tüketiminin artırılabilmesi bakımından çok önemli fırsatlar sundu" şeklinde konuştu.

Grubu oluşturan, Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri ile İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri yönetim kurullarının bir ortak açıklama yaptığını kaydeden Gürsoy, "Bu açıklamada FTG'nin çok doğru işler yaptığı hususunda gayet müsterih olunduğu ve gönüllü olarak hizmet veren FTG üyelerinin kendi işletmeleri için harcayacakları zamandan feragat ederek FTG faaliyetlerinin başarıya ulaşması için tecrübelerini bila bedel ortaya koydukları vurgulandı. Biz herkesin yapıcı eleştirisine hazırız denildi. Yapılan faaliyetlerin uzun vadeli planlanması gerektiğinin altı çizildi" şeklinde konuştu.

Japonya’da bademcilerle rekabet ediyoruz
Japonya'da uzun yıllardır faaliyette olmalarına rağmen istenilen başarının yakalanamadığını kaydeden Gürsoy, "TTB Meclis Başkanı Sayın Cirav açıklamasında Japonya'da FTG'nin başarısız olduğunu söyledi. İhracatımız istediğimiz seviyede değil. Ancak bunun sebebi, fındığın farklı tadı ve güçlü kokusu nedeniyle Japon damak zevkine pek uygun olmaması. En zor pazarlardan biri olmasına rağmen 25-30.000 ton civarında badem ithal ediyorlar. Biz bu ülkedeki faaliyetlerimizden vazgeçmemek ve şartları zorlamak istiyoruz. Bademciler 30 yıldır burada reklam yapıyor. Yıllık 50 milyon dolar bütçeye sahip Almond Board of California'nın gösterdiği sabrı Türk fındık sektörü de göstermelidir" ifadelerini kullandı.

Japon reklam devi ile çalışıyorlar
Gürsoy, şu anda Japonya'da çalıştıkları reklam firması Dentsu'nun Japonya'nın en büyük, dünyanın 5. büyük reklam firması olduğunun altını çizen Gürsoy, yaptıkları icraatları showa çevirmeden mütevazı bir şekilde yürütüyor olmalarının kendi aleyhlerine kullanılmasına izin vermeyeceklerini söyledi. "Dentsu gibi bir dünya devi ile çalışmamızın Türkiye'de büyük ses getireceğini biliyoruz. Ama ilke olarak FTG'yi değil fındığı tanıtma çabası içerisindeyiz" şeklinde konuştu. Çin faaliyetlere başlamadan önce 150 ton civarında olan fındık ihracatını bugün 2.000 ton civarına çıkarttıklarının bilgisini veren Gürsoy, sözlerini şöyle tamamladı: "Yapılan faaliyetlerin başarıya ulaşıp ulaşmadığının tek göstergesi olarak o ülkeye gerçekleştirilen ihracat rakamlarına bakılması yanıltıcı. Örneğin ABD'nin fındıklı çikolata ve diğer fındıklı ürünler ithalatında meydana gelen artışta, FTG'nin bu ülkede yürüttüğü tanıtım faaliyetlerinin, imalatçı ve distribütör firmalarla yaptığı görüşmelerin, Ferrero, Lindt, Godiva, Milka, Tofifay, Kraft, Ritter Sport gibi tüketicilerin beğenisini kazanan uluslararası markalarla, ABD'deki önemli sektör dergilerinde ortak reklam yapılmasının da olumlu etkileri var."

Amerika ve Japonya'da fındığı tanıtacak bütçeye sahip değil
TTB Meclis Başkanı Mehmet Cirav da DÜNYA'ya açıklama yaparak, "FTG artık işlevini yitirdi. Türkiye artık 20 yıl önceki Türkiye değil. Türk fındık ihracatcısı dünyanın her yerinde artık fuarlara katılıp stant açıyor. FTG'nin olduğu fuarlarda Türk fındık sanayicisinin de artık stantları var. Grup bugün fındığı Amerika ve Japonya'da tanıtsa faydalı. Ancak rakamlara baktığımızda o ülkelerde yeterince tanıtım yapılamadığını görüyoruz. FTG Amerika ve Japonya'da fındığı yeterince tanıtacak güce sahip değil. Bütçesi yetmiyor. Ama gel gör ki Türkiye iç pazarında faydalı çalışmalar yapmıştır, ancak bugün itibariyle artık her şey çok farklı. Dolayısıyla FTG'nin işlevliğini yitirdiğine inanıyorum. FTG yönetimindeki arkadaşlarımda orada oldukları için savunma yapıyorlar.

FTG şimdiye kadar ne yaptı?
- Japonya, ABD, Çin, Hindistan ve Rusya’da pazarlama ve reklam faaliyetleri
- Yerli ve yabancı üniversitelerde Ar-Ge
- Fuarlara katılım çalışmaları
- Türkçe-İngilizce ‘Türk Fındık Çeşitleri’ kitabı
- Yapılan çalışmaların yabancı bilim dergilerinde yayınlanması
- TÜBİTAK ile birlikte yapılan araştırmalar
- Aflatoksin projesi
- Raf ömrü projesi
- Fındık örneklemesi
- THY dış uçuşlarda fındık dağıtımı
- İç piyasayı canlandıracak esprili reklamlar (Dünya)

Hissenet
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler