Türkiye genelinde yaklaşık 1.5 milyon metrekarelik alanda faaliyet gösteren ve yıllık 35 milyon damızlık civciv üretimiyle, Türkiye'nin bu alandaki ihtiyacının yüzde 70'ini tek başına karşılayan Hastavuk, beyaz et üretimine başlamaya hazırlanıyor.
Hastavuk AŞ Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Yılmaz, Balıkesir'in Susurluk ilçesinde yaptıkları 100 milyon dolarlık yatırımla, ilk etapta 60 milyon adet/yıl tavuk kesimi yapacaklarını söyledi. Yılmaz, bu rakamın, Türkiye üretiminin yüzde 8'i ila yüzde 10'u arasında yer aldığını kaydetti. Mayıs ayında deneme üretimlerine başlayacaklarını kaydeden Yılmaz, yıl sonunda çift vardiya sistemiyle kesim rakamını iki katına çıkaracaklarını ifade etti.
Yılmaz, şunları söyledi: "Ayrıca bu yatırımımızı destekleyici olarak yılda 240 bin ton yem üretecek olan üçüncü yem fabrikamızı da yapıyoruz. Hastavuk, 2015'e kadar kümes, yem ve beyaz et yatırımlarıyla tam bir entegre yapıya bürünecek. İlk etapta 700 kişi istihdam edilecek. 6 ay sonrasında çift vardiya üretime başlandığında ise, istihdamımız bin 100 kişiye çıkacak. 25 bin metrekarede kesimhane, 10 bin metrekarede de arıtma, render gibi atıkları işlediğimiz yan üniteler yer alacak. Bu yatırımın devamında da 40 milyon dolarlık kümes yatırımı yapacağız. Bu da 2014'te devreye alınacak."
Beyaz ette ihracat hedeflerini 20-25 bin ton olarak açıklayan Yılmaz, beyaz et üretiminin yanı sıra tamamlayıcı olarak aynı bölgede 15 milyon dolara 2 milyon tavuk kapasiteli, yıllık 600 milyon adet yumurta üretilecek bir tesis kuracaklarını aktardı. Bu yatırımın da 2015 yılında hayata geçmesi bekleniyor.
Beyaz et sektöründe ellerini güçlendirmek için son teknolojiye yatırım yaptıklarını anlatan İsmail Hakkı Yılmaz, tavukçuluk sektörünün "altın buluşu" olarak adlandırılan ve sadece iki ülkede bulunan "Aeroscalder" sistemini Türkiye'ye getirdiklerini anlattı. Yılmaz, şu açıklamayı yaptı: "AeroScalder, dünyadaki en cazip sistem. Bu sistemde piyasa bilinirliğinin çok dışında bir üretim yapılacak. Ürünler el değmeden, sulu ortama sokulmadan, birbirine temas etmeden, herhangi bir enfeksiyona maruz kalmadan, birebir işlem görerek ve hava akımına tabi tutularak üretilecek. Daha temiz, daha hijyen ve daha sağlıklı üretim gerçekleştirilecek. Üstelik bu sistemle büyük miktarda enerji ve su tasarrufu yapılacak. Kesim sonrası kasların sertleşmesini önleyen, etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlayan yeni bir sistem de Türkiye'de ilk kez Hastavuk tarafından kullanılacak. Ayrıca Türkiye'de olmayan birkaç sürpriz ürünü, Hastavuk markasıyla çok yakında halkımızın tüketimine sunacağız."
Damızlık civciv üretiminde de kapasite artırımı yatırımına gideceklerini açıklayan Yılmaz, bu yıl 10 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını söyledi.