FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Token ve coin farkı nedir? Fiziksel varlıkları temsil eden token'lar hangileridir?

Dijital paralar, ekonomi alanında önemli gelişmeleri hayatımıza kattı. Maddi kazanç elde etmek isteyen birçok kullanıcı kripto para yatırımı yapmaya yöneldi. Birçok kişi tarafından tercih edilen kripto paralar dijital para olarak da bilinmektedir. Günümüzde çok sayıda kripto para birimi bulunur. Token ve coin de en çok bilinen kripto para birimleri arasında yer alır. Token ve coin nedir, farkları nelerdir? Fiziksel varlıkları temsil eden token'lar hangileridir?

Token ve coin farkı nedir? Fiziksel varlıkları temsil eden token'lar hangileridir?

İçindekiler

  • Token Nedir?
  • Coin Nedir?
  • Altcoin Nedir?
  • Token ve Coin Farkı Nedir?

Dijital para birimleri hakkında detaylı bilgiye sahip olmak, yatırım açısından son derece önemlidir. Alım satım işlemlerinde ekonomi piyasasının yakından takip edilmesi gerekir. Özellikle kripto para birimleri arasında bulunan token ve coin terimleri, bu alandaki potansiyel yatırımcıların dikkatini çekiyor. Dijital olarak kullanılabilen kripto paralar, bir ürünü ya da bir değeri de ifade edebilmektedir.

Token Nedir?

Kripto para birimlerinden biri olan token, bazı dijital para birimlerinin aksine bağımsız blok zincir, üzerine inşa edilmeyen bir değerdir. Blockchain ekosisteminde dijital olarak transfer edilebilen kripto para birimi olarak tanımlanması mümkündür. Halihazırda bulunan farklı bir blok zincirini kullanarak oluşturulur.

Token, birim değere sahip olmakla birlikte bu birim değer üzerinden alım satım işlemleri yapılabilmektedir. Bir token; değeri, hizmeti ve bir ürünü temsil etmektedir. Günümüzde hizmet, menkul kıymet ve hisse senedi olmak üzere toplam üç çeşit token bulunmaktadır. Fiziksel varlıkları temsil eden token;

  • Menkul kıymet token’ı,
  • Dijital içerik hizmet veya ürünleri temsil eden token hizmet token’ı,
  • Bir şirkette kısmi sahipliğe karşılık gelen token ise hisse senedi token’ı olarak isimlendirilmektedir.

Coin Nedir?

Geliştirilen bağımsız bir blok zincirinde kullanılmak için oluşturulan kripto para terimlerine coin denir. Bir para değişim aracı görevini üstlenen coin’ler, dijital bir forma sahiptir. Yani fiziksel olarak bir varlığa sahip değillerdir. Günümüzde en popüler coin, BTC yani Bitcoin’dir. Bitcoin dışında Ethereum, Ripple, Litecoin gibi altcoinler de coin olarak kabul edilmektedir.

Altcoin Nedir?

Blockchain sistemine sahip Bitcoin dışındaki tüm coin’lere altcoin denmektedir. Altcoin’ler blockchain sistemi ile üretilen dijital varlıklardır. Alternatif coin kelimesinin kısaltılmış hali olan altcoin, kripto para dünyasında en sık karşılaşılan terimlerden biridir.

Ripple, Litecoin, Dogecoin, Classics, XRP, Ethereum, Cardano, Tether, Dash gibi tüm kripto paralar altcoin çeşitleri arasında yer almaktadır. Altcoin’ler sıklıkla kripto para borsaları üzerinden satın alınmaktadır.

Kripto paralarda alım satım işlemleri kripto para borsasından kolaylıkla yapılabilmektedir. Bunun için yalnızca dijital bir cüzdana sahip olunması gerekmektedir.

Altcoin’lerin işletim ücretleri Bitcoin’e nazaran daha düşüktür. Bu yüzden altcoin’ler ile daha hızlı ve kolay bir şekilde işlem yapılabilmektedir.

Token ve Coin Farkı Nedir?

Coin’ler kriptoloji bilimi kullanılarak şifreleme tekniği ile oluşturulmaktadır. Token’ler ise önceden oluşturulmuş olan bir blok zinciri kullanılarak ortaya çıkmaktadır. Token ve coin arasındaki farklar ise aşağıdaki gibidir;

  • Coin’ler dijital para çeşitlerini oluşturmakta ve zaman içerisinde değerine değer katmaktadır. Token’ler ise sözleşmenin bir sembolü olarak kabul edilmektedir.
  • Coin çeşitleri ile işlem yapılırken her bir coin için farklı bir blok zinciri oluşturulması gerekmektedir. Token çeşitleri ise farklı projeler aracılığı ile imal edilmektedir. Ayrıca token’ler ödeme yöntemi olarak da kullanılabilmektedir.
  • Coin oluşturmak token oluşturmaya göre daha zor bir işlemdir.
  • Coin’ler dijital para olarak da kabul edilirken, token’ler ise daha çok dijital bir varlığı temsil etmektedir.
  • Coin’ler aracılığı ile kripto para satın alınabilmektedir. Token’ler ile ise bir ürün veya hizmet satın alınabilmektedir.
  • Coin madeni parayı temsil ederken, token ise jetonu temsil etmektedir.
  • Coin’ler parçalara bölünerek satıl alınabilmekte ve takas edilebilmektedir. Token’ler ise NFT projelerinde kullanılabilmektedir. NFT, takas edilemez bir özelliğe sahiptir.
    Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler