FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Küresel piyasalarda ECB'nin faiz kararı bekleniyor

Küresel piyasalarda Avrupa Merkez Bankasının (ECB) faiz kararı ile Başkan Christine Lagarde'ın açıklamaları yatırımcıların odağına yerleşti. ​ Analistler, ECB'nin 25 baz puanlık faiz indirimine gideceğine kesin gözüyle bakıldığını belirtiyor.

Küresel piyasalarda ECB'nin faiz kararı bekleniyor

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankasının (Fed) bu yıl faiz indirimine başlayacağına ilişkin fiyatlamaların güçlenmesi ve çip üreticisi Nvidia'nın performansıyla pozitif bir seyir izlenirken, bugün Avrupa Merkez Bankasının (ECB) faiz kararı ile Başkan Christine Lagarde'ın açıklamaları yatırımcıların odağına yerleşti.

FED'İN FAİZ İNDİRİMİNE BU YIL BAŞLAYACAĞI DÜŞÜNÜLÜYOR

ABD'de iş gücü piyasası verilerinin yavaşlamaya işaret etmesiyle Fed'in faiz indirimine bu yıl başlayacağına kesin gözüyle bakılmaya başlanırken, yarın ABD'de açıklanacak istihdam raporu verilerinin de Fed'in yol haritasına yönelik ipuçları vermesi bekleniyor.

Dün ülkede açıklanan ADP özel sektör istihdamı, mayısta 152 bin kişi artışla piyasa beklentilerinin altında kalırken, mayısta yıllık ücret, nisanda da olduğu gibi yüzde 5 yükseldi.

ABD'de Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ise mayısta aylık bazda 4,4 puan artışla 53,8'e çıkarak piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. S&P Global'in mayıs ayına ait hizmet sektörü PMI verisi de mayısta bir önceki aya oranla 3,5 puan artarak 54,8'e çıktı.

ABD MORTGAGE FAİZLERİ YÜKSELDİ

ABD'de 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranı yüzde 7,07'ye yükselirken, mortgage başvuruları yüzde 5,2 düştü.

Analistler, iş gücü piyasası verilerinin Fed'e faiz oranlarını düşürmesi için yeterli alan açıldığı görüşünü desteklediğini belirterek, özellikle yarın açıklanacak tarımdışı istihdam verilerinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici rol oynayabileceğini ifade etti.

FED'İN KASIMDA FAİZDE İNDİRİME GİTME İHTİMALİ YÜZDE 82

Para piyasalarında, Fed'in eylülde ilk faiz indirimine gitme ihtimali yüzde 79 ve kasımda yüzde 82 ile fiyatlanırken, olası faiz indiriminin ardından bankanın ikinci faiz indirimi ihtimali de aralıkta yüzde 86 oldu.

Öte yandan, dün Kanada Merkez Bankası (BoC), politika faizini beklentiler doğrultusunda yüzde 5'ten yüzde 4,75'e düşürerek 4 yılın ardından ilk faiz indirimini gerçekleştirdi.

NVİDİA'NIN HİSSELERİ 3 TRİLYON DOLAR SEVİYESİNİN ÜZERİNDE

Bu gelişmelerin yanı sıra dün Nvidia'nın hisseleri yüzde 5'ten fazla değer kazanırken, şirketin piyasa değeri ilk kez 3 trilyon dolar seviyesinin üzerine çıktı. Nvidia, 3,011 trilyon dolarlık piyasa değeriyle, Apple'ı geride bırakarak dünyanın en değerli ikinci şirketi oldu.

Nvidia'nın yanı sıra diğer teknoloji şirketlerinin hisselerindeki yükseliş de dikkati çekti. İkinci çeyrek geliri tahminleri aşan Hewlett Packard Enterprise'ın hisseleri yüzde 11'e yakın, beklenenden daha güçlü sonuçlar duyuran CrowdStrike'ın hisseleri de yüzde 12 artış kaydetti. Meta'nın hisseleri de yaklaşık yüzde 4 yükseldi.

GAMESTOP HİSSELERİNDEKİ ARTIŞ SÜRÜYOR

Bu hafta 2021'de GameStop hisselerinde yaşanan dalgalanmada adı geçen "Roaring Kitty" sosyal medya hesabının arkasındaki isim olan Keith Gill'in portföyünü gösteren ekran görüntüsünün hareketlendirdiği GameStop hisseleri, dün de yüzde 19 değer kazandı.

Ayrıca, BlackRock ve Citadel Securities dahil olmak üzere iki düzineden fazla yatırımcıdan oluşan bir grup, Dallas merkezli Texas Borsasını (TXSE) kurmayı planladığını duyurdu. Yaklaşık 120 milyon dolarlık sermaye toplayan TXSE'nin, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonuna kayıt olmayı hedefleyen tamamen elektronik, ulusal bir menkul kıymetler borsası olacağı bildirildi.

Söz konusu gelişmelerin ardından dün ABD tahvil piyasasında alış eğilimli seyir üst üste beşinci işlem gününe taşınırken, ülkenin 10 yıllık tahvil faizi 5 baz puanlık azalışla yüzde 4,29 seviyesine geriledi. Böylece, söz konusu tahvilin getirisi 1 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesini test etti. Şu sıralarda ise yüzde 4,30'da bulunuyor.

ALTININ ONS FİYATI

Dolar endeksi, yüzde 0,1 azalışla 104,1 seviyesinde seyrederken, altının ons fiyatı önceki kapanışının yüzde 0,6 üzerinde 2 bin 369 dolardan alıcı buluyor.

Brent petrolün varil fiyatı ise Suudi Arabistan'da fiyat indiriminin talep endişelerine işaret etmesine karşın dün yüzde 1,7 artışla günü 78,5 dolardan kapatarak 5 günlük düşüş serisini sonlandırdı. Brent petrolün varil fiyatı bugün önceki kapanışının yüzde 0,2 üzerinde 78,7 dolardan işlem görüyor.

New York borsasında dün Nasdaq endeksi yüzde 1,96 ve S&P 500 endeksi yüzde 1,18 artışla zirvelerini tazelerken, Dow Jones endeksi yüzde 0,25 artış kaydetti. ABD'de endeks vadeli kontratları yeni güne de pozitif bir seyirle başladı.

AVRUPA MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ KARARI BEKLENİYOR

Avrupa borsalarında da dün pozitif bir seyir hakim olurken, bugün ECB faiz kararı ve Lagarde'ın sözle yönlendirmeleri yakından takip edilecek.

Analistler, ECB'nin 25 baz puanlık faiz indirimine gideceğine kesin gözüyle bakıldığını anımsatarak, bankanın gelecek dönemde atacağı adımlara ilişkin belirsizliğin ise devam ettiğini dile getirdi.

Faiz kararının ardından Lagarde'ın yapacağı açıklamalarda gelecek döneme ilişkin ipuçları aranacağını aktaran analistler, piyasalarda oynaklığın artabileceği uyarısında bulundu.

Dün İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,18, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,87, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,93 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,68 artış kaydetti. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne de pozitif bir seyirle başladı.

ASYA PİYASALARINDA RİSK İŞTAHI

Küresel pay piyasalarında artan risk iştahının, Asya borsalarına da taşındığı görülüyor.

Bugün açıklamalarda bulunan Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Kazuo Ueda, bankanın kısa vadeli hedef oranını ne kadar artırması gerektiğinin nötr faiz oranı seviyesine bağlı olduğunu ve bu durumunda da belirsiz olduğunu ifade ederek, "Büyük bir hata yapmaktan kaçınmak için faiz kararlarında dikkatli hareket edeceğiz." dedi.

BoJ üyesi Toyoaki Nakamura da şu an için mevcut politikayı sürdürmenin uygun olduğunu söyledi.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,8, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,4 yükseldi.

Yurt içinde ise dün dalgalı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,13 azalışla 10.350,96 puandan tamamladı.

Dolar/TL, dün satıcılı bir seyir izleyerek günü önceki kapanışının yüzde 1 altında 32,2564'ten tamamlamasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 32,2390 seviyesinden işlem görüyor.

BAKAN ŞİMŞEK: DEZENFLASYON DÖNEMİNE GİRDİK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) tarafından Ankara'da düzenlenen "Küresel Yatırım Günleri" etkinliğinde yaptığı konuşmada, Türkiye'de kırılganlıkların azaldığını, kaygılanmaya gerek olmadığını belirterek, "Gelecek aydan itibaren çok keskin bir şekilde enflasyon düşmeye başlayacak. Patikamız bu. Dezenflasyon dönemine girdik. Geçiş dönemi bitti." ifadelerini kullandı.

KRİPTO PARA VE BORSA İÇİN KAZANÇ ÜZERİNDEN VERGİ İDDİALARI

Şimşek, "Kripto varlıklar ve borsa için kazanç üzerinden vergilemeyi şu anda gündemimize almadık. Daha çok işlem bazında, çok sınırlı belki bir ücret, bir vergileme söz konusu olabilir." dedi.

Analistler, bugün yurt içinde haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında ise ECB'nin faiz kararı ile Başkan Lagarde'ın sözle yönlendirmelerinin yanı sıra yoğun veri gündeminin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 10.300 ve 10.200 puanın destek,10.400 ve 10.500 seviyelerinin ise direnç konumunda olduğunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

12.00 Avro Bölgesi, nisan ayı perakende satışlar

14.30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri

15.15 Avro Bölgesi, haziran ayı ECB'nin faiz kararı

15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları

15.30 ABD, nisan ayı dış ticaret dengesi

15.45 Avro Bölgesi, ECB Başkanı Lagarde'ın konuşması

(AA)

Express


En Çok Aranan Haberler