FİNANS

'Otomotiv tedarik sanayisi katma değerde lider'

TAYSAD Başkanı, "Tedarik sanayisi, sektörler arasında katma değer üretme konusunda oldukça başarılı ve yükselen bir değer olmaya devam edecek" dedi.

'Otomotiv tedarik sanayisi katma değerde lider'

Taşıt Araçları ve Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Mehmet Dudaroğlu, ülke ihracatına bakıldığında kilogram bazında tüm sektörlerdeki ihracat ortalaması yaklaşık 1,6 dolar seviyelerindeyken Türk otomotiv tedarik sanayisinin ihracattaki kilogram ortalamasının 6 dolara yakın olduğunu belirterek, "Bu rakam sektörümüzün ülke ekonomimize sağladığı katma değerin en önemli kanıtı" dedi.

Basın mensuplarıyla sohbet toplantısında bir araya gelen ve soruları yanıtlayan Dudaroğlu, sektördeki güncel ihracat durumuna ve ekonomiye ilişkin bilgiler paylaştı.

Geçen yıl ihraç ettikleri ürünlerin kilogram fiyatının 6 dolar seviyelerinde olduğunu dile getiren Dudaroğlu, 2015'in ilk çeyreğinde yaklaşık olarak bu rakamın korunduğunu ve gidişatın bu yönde olması halinde otomotiv tedarik sanayisi olarak ihracat hedeflerine ulaşmanın mümkün olabileceğini söyledi.

Dudaroğlu, otomotiv sanayisinin toplam ihracatının yüzde 40'ını elinde bulunduran tedarik sanayisinin 2014'te 9,1 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini anımsatarak, 2015'in ilk 5 ayında bu rakamın 3,4 milyar dolar seviyesine geldiğini aktardı.

TAYSAD üyelerinin "otomotiv endüstrisine katma değer sağlayacak nitelikli ürünler kazandırmak" amacıyla Ar-Ge merkezlerine ciddi yatırımlar yaptığına değinen Dudaroğlu, şu anda ülke genelinde toplamda 187 Ar-Ge merkezi bulunduğunu ifade etti.

Dudaroğlu, "Bu merkezlerden 66'sı otomotiv sanayisine, 56'sı ise tedarik sanayisine ait. Tedarik sanayisinin 56 merkezinden 53'ü ise TAYSAD üyelerinin. Bu firmalarda yapılan Ar-Ge çalışmaları sektörün gelişimine ivme kazandıracaktır. Amacımız, bu merkezlerin sayısını çok daha yukarılara taşımak ve yetkinliklerini artırarak hizmet ihraç eder noktaya taşımak" diye konuştu.

Özel sektör kuruluşlarının, araştırma ve teknoloji geliştirme konusunda rekabetçi bir yapıya ulaşmalarına katkı sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdüren Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı'nın (TEYDEB) bugüne kadar 13 bin 341 projeye destek verdiğini aktaran Dudaroğlu, 1995 yılından bugüne kadar TEYDEB'e sunulmuş 784 TAYSAD üyesinin projesinin desteklendiğini söyledi. Dudaroğlu aynı dönemde ana sanayi firmalarının desteklenen proje sayısının da 200 olduğunu bildirdi.

Dudaroğlu, ürün geliştirmenin yanı sıra inovatif ürünlerin katma değerinin yüksek olduğunu belirterek, "Önemli olan tamamıyla inovatif ürünlere girebilmek. Bunu yapabilmek için bu merkezlere ciddi anlamda ihtiyaç var" dedi.

Dernek üyelerinin otomotiv endüstrisine katma değer sağlayacak nitelikli ürünler kazandırmak için Ar-Ge'ye ciddi yatırımlar yaptığını belirten Dudaroğlu, "Ülke ihracatına baktığımızda kilogram bazında tüm sektörlerdeki ihracat ortalaması yaklaşık 1,6 dolar seviyelerinde iken Türk otomotiv tedarik sanayisinin ihracattaki kilogram ortalaması ise yaklaşık 6 dolar. Bu rakam sektörümüzün ülke ekonomimize sağladığı katma değerin en önemli kanıtı" dedi.

Dudaroğlu, "Ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayan tedarik sanayisi, tüm sektörler arasında katma değer sağlama konusunda oldukça başarılı ve yükselen bir değer olmaya devam edecek" ifadesini kullandı.

"İŞLERİMİZ ŞU ANDA ARTMAYA BAŞLADI"

Dudaroğlu, Çin'e dair bir soru üzerine, "Avro-dolar paritesi daraldıkça avro bölgesinden dolarla satın alma yapanlar makas açıkken, yani bir avro 1,30 dolarken, direkt Çin'den çok fazla mal alıyorlardı. Çünkü çok karlıydı. Kalite, lojistikteki gecikme gibi problemleri tolere edebiliyordu. Çünkü tüccar çok ciddi para kazanıyordu. Şimdi avro dolar paritesi ciddi daralınca avro bölgesinden dolarla ithalat yapan grup bir anda bizim gibi ülkelere döndü. Hatta daha önce 'bizim işimiz artacak' demiştim. Nitekim artmaya başladı" diye konuştu.

Türk yan sanayi firmalarının Çin'de ciddi yatırımları olduğunu dile getiren Dudaroğlu, son dönemde Türkiye'de Çin'e yönelik gösterilen tepkilerin bu ülke ile olan ilişkileri ve yatırımları olumsuz etkilemediğini söyledi.

İSO 500'E DAMGA VURDUK

Dudaroğlu, geçtiğimiz günlerde açıklanan "İSO 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" sıralamasına değinerek, listede, TAYSAD'ın 49 üyesinin yer aldığının altını çizdi.

Başkan Dudaroğlu, "Kuruluşların kendi üretmiş olduğu ürünlerden yaptığı satışların baz alınarak belirlendiği İSO 500 listesi, sanayi sektörünün adeta röntgeni niteliğindedir. Dolayısıyla böylesi önemli bir listede 49 üye kuruluşumuzun yer alması, Türk ekonomisine ciddi bir katma değer sağladıklarının en önemli göstergesidir. Listeye dernek olarak damga vurduk" ifadelerini kullandı.

Dudaroğlu, Bursa'daki otomotiv işçilerinin eyleminin sektöre sonradan yansıyacağına ilişkin söylemlere dair bir soru üzerine bunu daha sonra göreceklerini bildirdi.
"BMW İLE İŞBİRLİĞİ İMKANLARINI GÖRÜŞECEĞİZ"

Dudaroğlu, 23 TAYSAD üyesinin Almanya'nın Münih kentinde bulunan BMW firması genel merkezini ziyaret ederek ikili görüşmelerde bulunacağı bilgisini vererek, 2 gün sürecek temaslarda yetkinliklerini tanıtacak firmaların BMW satın alma ağına ve yeni projelerine de dahil olacak adımları atacağını söyledi.

"Tedarikçi Günü" etkinliğinin 29 – 30 Temmuz tarihlerinde gerçekleşeceğini belirten Dudaroğlu, organizasyonun 5 yıl önce gerçekleştirilen ziyaretin geliştirilmesine de imkan sağlayacağını bildirdi.

Dudaroğlu, "BMW ile gerçekleşecek temaslar, Türk tedarik sanayinin Ar-Ge, inovasyon ve üretim yetkinliklerinin tanıtılmasına olanak sağlayacak. Bu da BMW ile oluşturulan işbirliği için etkili bir adım olacak. BMW yeni tedarikçi arayışında olup hangi konularda ihtiyaç varsa bizim de bu işin üzerinde biraz bastırmamızla bu buluşma gerçekleşecek. Geçen yıldan beri üzerinde durduğumuz bir konu. Ar-Ge merkezi olan firmalarımızın daha fazla şansı var, ancak gelen firmaların hepsinde iş yapma potansiyeli bulunuyor" dedi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler