Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi ile bazı fosil yakıtla çalışan binek otomobiller ile hem fosil yakıt kullanan hem de elektrik motoru bulunan bazı hibrit otomobillerin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) matrah eşiklerinde ve oranlarında değişikliğe gidiliyor. Eski AK Parti Milletvekili Şamil Tayyar, sosyal medya hesabından motorlu taşıtların ÖTV matrahlarına ve oranlarına yönelik bir paylaşım yaptı.
Şamil Tayyar paylaşımında şu ifadeleri kullandı:
"Motorlu taşıtların ÖTV matrahları ve oranları değiştiriliyor. Teklif, komisyondan geçti, yakında Genel Kurul’da oylanır, yürürlüğe girer.
-Arazi taşıtlarına uygulanan ÖTV oranı yüzde 4’den yüzde 50’ye yükseltildi.
-Motor silindir hacmine ve elektrik motor gücüne göre uygulanan ÖTV oranının alt sınırı yüzde 45’den yüzde 80’e çıkarıldı.
Toplum derin yoksulluğa, ekonomik zorluklara, darboğazdaki piyasalara iyileştirici düzenleme beklerken, boğazını sıkmaya devam ediyoruz. Çok güzel. Böyle devam edelim"
*- Ekonomi düzenlemeleri içeren kanun teklifiyle bazı fosil yakıtlı ve hibrit otomobillerin ÖTV matrahları ve oranları değiştirildi.
- Arazi taşıtlarının ÖTV oranı yüzde 4'ten yüzde 50'ye yükseltildi.
- Motor silindir hacmi ve elektrik motor gücüne göre ÖTV oranının alt sınırı yüzde 45'ten yüzde 80'e çıkarıldı.
- Milli güvenlik için kullanılacak bazı araçlar, ÖTV'den muaf tutulacak.
- Cumhurbaşkanı, motorlu taşıtların ÖTV matrahlarını ve oranlarını belirleme yetkisine sahip olacak.
Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nda yapılan düzenlemeye göre, Kanun'un II sayılı listesinde yer alan ve yerli katkı oranı en az yüzde 40 olan binek otomobiller ile kamyon, kamyonet, kamyonet grubunda yer alan arazi taşıtları ve motosikletlerin, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı tarafından münhasıran milli savunma ve iç güvenlik ihtiyaçlarında kullanılmak üzere ilk iktisabı ÖTV'den müstesna tutulacak. Komisyonda kabul edilen önergeyle ilgili kuruluşların ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte yerli üretimi bulunmayan hafif ticari taşıtlar da hüküm kapsamına alındı.
Kanun'un II sayılı listesindeki mallar için oranlar ile bu oranlara esas Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) matrahlarının alt ve üst sınırlarını 3 katına kadar artırmaya, sıfıra kadar indirmeye, bu sınırlar içinde kalmak şartıyla binek otomobiller ve esas itibarıyla insan taşımak üzere imal edilmiş steyşın vagon ve yarış arabaları dahil diğer motorlu taşıtların motor silindir hacmi, menzilleri ve batarya kapasiteleri için de farklı oranlar belirlemeye Cumhurbaşkanı yetkili olacak.
Bazı fosil yakıtla çalışan binek otomobiller ile hem fosil yakıt kullanan hem de elektrik motoru bulunan bazı hibrit otomobillerin ÖTV matrah eşiklerinde ve oranlarında değişikliğe gidiliyor. Buna göre, motor silindir hacmi ve elektrik motor gücüne göre alınacak ÖTV oranları, yüzde 80 ile yüzde 220 arasında değişecek.
Kamyonet cinsi araçlardan arazi taşıtı sınıfında olan ve azami yük kütlesi 3 bin 500 kilogramı geçmeyen arazi taşıtları için ÖTV oranı yüzde 50 olarak uygulanacak.
Okuyucu Yorumları 9 yorum