FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

SON DAKİKA: Çinli otomobile yüzde 40 gümrük vergisi: 7 Temmuz için çifte karar! Hem sıfır hem de ikinci el araba fiyatlarını etkileyecek

Son dakika haberi... Türkiye, Çin'den ithal edilen tüm yakıt tiplerindeki binek araçlara 7 Temmuz'dan itibaren ilave vergi getirdi. Kararın Avrupa Birliği tarafından yeni otomobiller için zorunlu hale getirilen 'Genel Güvenlik Yönetmeliği (GSR) ile aynı tarihe denk gelmesi dikkat çekti. Sektör temsilcileri hem sıfır hem de ikinci el otomobil fiyatlarında yeni artışların geleceğini kaydettiler.

SON DAKİKA: Çinli otomobile yüzde 40 gümrük vergisi: 7 Temmuz için çifte karar! Hem sıfır hem de ikinci el araba fiyatlarını etkileyecek

Son dakika: Türkiye, Çin'den ithal edilen binek araçlara ilave vergi kararı aldı. Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeye göre, mevcutta elektrikli otomobiller için uygulanan yüzde 40'lık vergi tüm yakıt tiplerindeki araçlar için de uygulanacak.

Bununla birlikte düzenleme ile en düşük gümrük vergisi de 7 bin dolar olarak belirlendi. 8 Haziran itibariyle yayımlanan karar, yayımını takip eden 30’uncu günde yürürlüğe girecek.

image

GSR UYGULAMASI DA AYNI TARİHTE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Öte yandan Avrupa Birliği tarafından yeni otomobiller için zorunlu hale getirilen 'Genel Güvenlik Yönetmeliği (GSR)' Türkiye'de 7 Temmuz'da yürürlüğe girmeye hazırlanıyor.

iStock-940290360

Bu durumdan hazırlıksız yakalanan otomobil markaları, ellerinde bulunan binlerce stoku eritmek için kampanyalara ağırlık veriyor. Ancak bir yandan da GSR'nin yürürlüğe gireceği tarihin ertelenmesi için de görüşmeler devam ediyor.

Eğer 7 Temmuz tarihi ertelenmezse, Türkiye'de GSR'ye uymayan sıfır otomobillerin satışı imkansız hale gelecek. Markaların ellerinde kalan eski özelliklere sahip araçlar ise, her bir markanın bir önceki yılki toplam satışının yüzde 10'unu geçmeyecek sayıda satılabilecek.

iStock-940296272

OTOMOBİL FİYATLARI ARTAR MI?

Otomobil sektörü temsilcileri alınan peş peşe kararlara ilişkin Mynet'e yaptığı değerlendirmesinde piyasada dengelerin tümden değişeceğini dile getirdi. Ayrıca hem sıfır otomobil hem de ikinci el arabada fiyatların otomatik olarak artacağını kaydettiler. Ayrıca Çin’den gelen otomobillerin fiyat avantajı olduğunu belirten sektör temsilcileri bu karar ile ortadan kalkacağına vurgu yaptılar.

OTOMOBİL TRAFİK (27)

"BU VERGİYE CHERY VERGİSİ DİYEBİLİRİZ"

Karar kısa sürede sosyal medyada da gündem oldu. Otomobil Gazetecisi Halit Bolkan konuya ilişkin ilginç bir yorumda bulunarak, "Elektrikli olmayan Çinli otomobillere de ek gümrük vergisi geldi! Artık benzinli ve hibrit motorlu Çin menşeili otomobillere de yüzde 40 ek vergi uygulanacak. Yani yüzde 10+yüzde 40! Ek vergi 30 gün sonra uygulamaya girecek. Sanırım bu vergiye Chery vergisi diyebiliriz" ifadelerini kullandı.

OTOMOBİL TRAFİK (16)

"ÇİNLİ OTOMOBİLDE SATIŞLARIN ÖNÜNÜ KESMEK İÇİN GETİRİLDİ"

AutoClub Genel Müdürü Turgut Yüksekdağ, "%10 + %40 + ÖTV + KDV" başlığı ile sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında şunları dile getirdi:

"Yayınlanan tebliğ ile elektrikli otomobil ithalatı imkansız hale getirilen Çinli otomobil markaları çareyi benzinli ve içten yanmalı satışı ile bulmuştu. Özellikle Chery kısa sürede en çok satılan 3. marka haline gelerek önümüzdeki dönem için bir çok Çinli markaya da yol açmıştı. Elde edilen bu yüksek satışlar ve gelecekteki olası satışların önünü kesmek için Çin menşeili Benzinli ve hibrit motorlu otomobillere %40 ek vergi getirildi. Uygulama 30 gün sonra devreye (7 Temmuz) girecek! Ne 7 Temmuz’muş ama! Çinli markaların elinde ise artık sadece Avrupa üretimleri kaldı. (Fabrikalar tamamlanıp, üretime başlayınca) Ona nasıl çözüm bulacaklar bakalım?"


Express


En Çok Aranan Haberler