FİNANS

Parite nedir? Parite nasıl hesaplanır?

Ekonomi ve finans alanlarında kullanılan bazı terimler vardır. Bu terimlerden biri de paritedir. Kelime anlamı olarak eşitlik ifadesine karşılık gelir. İki farklı ülkeye ait para birimlerinin üçüncü bir ülkenin para biriminin cinsi üzerinden ifade edilebilmesi için kullanılır. Bir diğer anlamıyla parite, bir ülkenin parasının diğer ülke parası karşısındaki değerini ifade eder. Peki, parite nasıl hesaplanır?

Parite nedir? Parite nasıl hesaplanır?

Farklı ülkelerin para birimlerinin birbirlerine olan oranlarını ifade etmek için parite terimi kullanılır. Ülkelerin para birimlerinin birbirlerine karşı olan faiz oranları ve de ülkelerin mevcut ekonomik şartları pariteler üzerinde son derece etkili olan faktörlerdir. Pariteye etki eden bazı durumlar vardır. En önemli etki seçilen para biriminin verdiği faiz oranıdır. Ülkenin faiz oranında yükselme varsa o ülkenin para birimi diğer ülkelerin para birimlerine göre değer kazanmış anlamına gelir. Ayrıca ülkelerin sahip oldukları siyasi güç de pariteler üzerinde etkilidir. Ekonomik yapıları istikrarlı olan ülkeler gelecekte yaşanabilecek olumlu gelişmeleri destekleyicidir.

Parite nedir?

Eşitlik anlamına gelen parite, iki farklı ülkenin para birimlerinin üçüncü bir ülkenin para biriminin cinsinden ifade edilmesi anlamına gelir. Döviz çifti olarak da adlandırılır. Ülkelerin para birimlerinin birbirlerine olan oranlarını gösterir. Paritelerin farklı türleri bulunur, bu türlerden bazıları şu şekildedir:

  • Egzotik parite: Yedi büyük para birimi dışında bulunan ve büyük olmayan para birimlerinin birbirlerine oranları egzotik parite olarak adlandırılır.
  • Major parite: Dünya genelindeki yedi büyük para birimlerinin oranları hesaplanarak bulunan paritelerdir.
  • Minör parite: Yedi büyük para birimi arsından birinin diğer para birimlerinden birine oranlanması sonucunda ortaya çıkan pariteye minör parite denir.
  • EURUSD parite: Euro'nun, Amerikan Doları (USD) karşısındaki değeridir.

En önemli olarak kabul edilen parite EURUSD (Euro ve Amerikan Doları) paritesidir. Dünya çapında en çok işlem hacmi bulunan paritedir. Parite işlemleri ağırlıklı olarak majör ve minör parite türleri üzerinden gerçekleştirilir. Yedi büyük para birimi üzerinden işlem yapılır. Bu yedi büyük para birimi şunlardır:

  • Euro
  • Amerikan Doları
  • İngiliz Sterlini
  • Kanada Doları
  • Avusturalya Doları
  • İsviçre Frangı
  • Japon Yeni

Parite nasıl hesaplanır?

Parite hesaplama işlemi için baz alınan dövizin karşısındaki diğer dövize olan oranı alınır. Örnek olarak Euro, 10 Türk Lirası ve Dolar 2 Türk Lirası ise parite Euro / Dolar şeklinde hesaplanacaktır. Buna göre: 10 / 2 = 5 şeklinde işlem yapılır.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler