FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Reel ihracat nedir? Reel ihracat nasıl hesaplanır?

Ekonomi ve finans alanlarında birçok terim yer alır. Bu terimlerden biri de reel ihracat terimidir. Reel ihracat, ihracat miktar endeksi ile ifade edilen bir durumdur. Fiyatların sabit olması şartına bağlı olarak ihracat oranlarında oluşan değişiklikleri ölçer. Peki, reel ihracat nasıl hesaplanır?

Reel ihracat nedir? Reel ihracat nasıl hesaplanır?

"Real Export" olarak da bilinen reel ihracat ifadesi, ihracat miktar endeksi ile ifade edilir. İhracat miktar endeksi fiyatların sabit olma koşulu ile ihracat seviyesinde görülen değişiklikleri takip eder. "Dış Ticaret Endeksleri" başlığı altında incelenen ihracat miktar endekslerinin verileri Türkiye İstatistik Kurumu tarafından hesaplanan verilerdir.

Reel ihracat nedir?

İhracat miktar endeksi ifadesi reel ihracat için kullanılır, "Real Export" olarak da isimlendirilir. Fiyatların sabit olduğu durumlar için ihracat miktarında oluşan değişiklikler ihracat miktar endeksi ile ölçülür. Bu ölçümler ve ölçümlerin takibi Türkiye İstatistik Kurumu tarafından hesaplanır. İhracat miktar endeksi, belirlenmiş olan bir yılı baz alıp yüz kabul edilerek ihracı yapılan ürünlerin ya da hizmetlerin birim değerlerinde ortaya çıkan değişiklikleri gösteren endekslerdir. Reel ithalat sabit tutulan fiyat koşulları üzerinden ithalat miktarında görülen değişiklikleri ölçer. Reel ihracat ise fiyatların sabit olma şartına uygun olarak ihracat miktarında oluşan değişiklikleri takip eder ve ölçer.

Reel ihracat nasıl hesaplanır?

Dış ticaret dengelerinde ihracat ve ithalat arasındaki durum değerlendirilir. Reel ihracat hesaplama işlemi için de bu dengelere bakılır. Örnek olarak ithalat ihracata eşit ise bu durum dış ticaretin dengede olduğu anlamına gelir. Eğer ihracat ithalattan daha fazla ise dış ticaret açığı söz konusudur. İhracatın ithalattan daha az olduğu zamanlar da dış ticaret açığı olarak değerlendirilir. Dış ticaret hacmi ithalat ile ihracat oranlarının toplamı alınarak hesaplanır.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler