FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Serbest dalgalı kur rejimi nedir? Serbest dalgalı kur rejimi etkileri nelerdir?

Herhangi bir ülkedeki para biriminin değeri para piyasalarında iç ve dış sahada arz ve talebe göre belirlendiği sistem serbest dalgalı kur rejimi olarak adlandırılır. Değişken kur rejimi adı ile de bilinir. Sabit kur sisteminin tam tersi özelliklere sahiptir. Bazı avantajlara ve dezavantajlara sahip olan bir sistemdir. Peki, serbest dalgalı kur rejiminin etkileri nelerdir?

Serbest dalgalı kur rejimi nedir? Serbest dalgalı kur rejimi etkileri nelerdir?

Devletin müdahalede bulunmadığı, döviz kurunun para piyasalarındaki arz ve talep koşulları tarafından belirlenen kur sistemi serbest dalgalı kur rejimi olarak bilinir. Dalgalı kur sisteminde yerli paranın yabancı ülkelerin para birimleri ile ilişkileri anlık olarak değişim gösterir ve belirlenir. Serbest dalgalı kur rejiminde merkez bankaları piyasaya müdahale etmez, olağandışı koşullar geliştiği takdirde nadiren müdahalede bulunabilir.

Serbest dalgalı kur rejimi nedir?

Uluslararası para piyasalarındaki dövizler için görülen arz ve talep durumunun belirlediği kur sistemi serbest dalgalı kur rejimi ya da sistemi olarak tanımlanır. Kurun büyük ölçüde piyasalardaki arz ve talep şartlarına bağlı olarak belirlenen sistemdir. Döviz kurlarında yaşanan aşırı değişiklikleri yahut piyasa temellerinden kopuk olan hareketleri önleyebilmek için merkez bankaları döviz alım-satım yoluyla piyasaya az bir oranda müdahale eder.

Serbest dalgalı kur rejimi etkileri nedir?

Serbest dalgalı kur rejimi avantajları ve dezavantajları bulunan bir sistemdir. İçsel ve dışsal olarak gerçekleşen ani durumlar döviz kuruna yansır. Bazı serbest dalgalı kur rejimi avantajları şu şekildedir:

  • Döviz kurunun yeni oluşan şartlar doğrultusunda yeniden dengelenmesini sağlaması
  • Hedeflenen kurda istikrar olmadığı için merkez bankalarının daha etkin bir para politikası yürütebilmesi
  • Uygulaması son derece kolay olduğu için bürokratik işlemlerde yoğunluk yaşanmaması
  • Ülkenin para biriminin değerinin artması
  • Reel sektörden ve dışsal durumlardan kaynaklı olumsuz gelişmelere karşı dayanıklı ve dirençli olması

Serbest dalgalı kur rejiminin dezavantajları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Döviz kurundaki değişikliklerin dışsal dengeyi sağlayamadığı durumlarda oluşan yeni arz ve talep farkları yüksek olmadığında istikrarsızlık görülebilmesi
  • Değişkenlik gösteren kur sistemi enflasyon oluşumunda artmaya ve hızlanmaya sebep olması

    Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler