FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Spot valör nedir?

Finans ve ekonomi alanlarında birçok terim ve ifade yer alır. Bu ifadelerden biri de spot valör ya da diğer adı ile spot date ifadesidir. Spot valör finans piyasalarında gerçekleştirilen herhangi bir işleme bağlı olarak yapılan ödemelerin işlemin yapılmış olduğu günü takip eden iki iş günü ardından gerçekleştirilmesi anlamına gelir.

Spot valör nedir?

Faiz hesaplamalarında başlangıç anlamına gelen tarih valör olarak ifade edilir. Kredi hesaplarında alacak olarak görülen hareketler için işlemin yapılmış olduğu günün ardından gelen ilk iş günü valördür. Spot valör ise paranın kullanım için hazır bulunacağı tarihi ifade eder.

Spot valör nedir?

Para piyasalarında yapılan işlemler için gerçekleştirilecek olan ödemeler, işlemin yapıldığı tarihin ardından gelen iki iş gününden sonra yapılırsa spot valör gerçekleştirildiği anlamına gelir. Ödenecek olan paranın kullanmaya hazır olduğu tarih spot valör olarak adlandırılır. Yapılan işlemin tarihi ve paranın kullanım tarihi arasında bulunan fark, kontrollerin gerçekleştirilmesi, fonların temin edilmesi, mesajların hazır edilmesi ve benzeri işlemlerin yapılması için belli bir zamana gereksinim duyulması sebebiyle tanınır. Örneğin spot valörle yapılmış bir işlem pazartesi gerçekleştirildiyse ödemeler çarşamba günü yatırılır.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler