FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Standart vadeli işlemler sözleşmesi nedir?

Finans ve ekonomi alanında yapılan bazı sözleşmeler bulunur. Standart vadeli işlemler sözleşmesi de bu sözleşmeler arasında yer alır. Sözleşmenin taraflarına standart hâle getirilmiş olan kalitede ve miktarda olan bir ürünün ya da malın ödemesini taraflar tarafından belirlenmiş olan ileri tarihlerde yapma hakkı verir. Taraflar bu tarihte alım ve satım işlemi gerçekleştirebilirler.

Standart vadeli işlemler sözleşmesi nedir?

Vadeli olan işlem sözleşmeleri sözleşmenin tarafı olan kişilere önceden anlaşılan bir fiyattan ve yine önceden anlaşılmış olan bir tarihte alma ve satma hakkı veren sözleşmelerdir. Bu tür sözleşmelerde dört unsur bulunur: kalite, miktar, vade tarihi ve fiyattır.

Standart vadeli işlemler sözleşmesi nedir?

Standart vadeli işlemler sözleşmesi, sözleşmeyi yapan taraflar arasında belirlenmiş olan bir fiyattan, belirlenmiş olan bir miktarda olan malı ya da değeri alma ve satma hakkı veren bir sözleşmedir. Ödenecek olan tarih de taraflar arasında anlaşılarak belirlenir. "Futures Contract" olarak da bilinen bu tür sözleşmeler vadeli piyasalarda işlem yapmak isteyen kişiler arasında yapılır. Spekülatörler, riskten korunma amacı taşıyan yatırımcılar, arbitrajcı kişiler ya da kurumlar tarafından tercih edilir.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler