FİNANS

Ne Gezi ne Mısır ne de Suriye

Mısır’da darbe ve kapıdaki Suriye müdahaleleriyle olağanüstü bir dönem geçiren turizmciler Suriye’deki müdahalenin Türkiye’ye yabancı turist akımına sınırlı etkide bulunacağını söylüyor.

Ne Gezi ne Mısır ne de Suriye

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın rakamlarına göre Türkiye’ye gelen yabancı turist sayısı yılın ilk 7 ayında yüzde 10,68 artış göstererek 19 milyon 143 bin olarak gerçekleşti. Gezi Parkı protestolarına rağmen Ocak-Temmuz arasında çift haneli büyümesini koruyan yabancı turist sayısına ek olarak turizmciler özellikle kıyı bölgesinde Ağustos ayının yüzde 90’ları aşan dolulukla geçtiğini belirttiler.

Olayların çok yoğun olduğu Haziran ayı sonunda rezervasyonlarda yavaşlama görüldüğünü belirten TUROFED (Türkiye Otelciler Federasyonu) Başkanı Osman Ayık Ağustos ayıyla birlikte ciddi bir yükseliş başladığını belirtti. Özellikle Mısır’da yaşananların da Türkiye’ye gelen yabancı turist sayısına pozitif etkisi olduğunu belirten Ayık, kıyı bölgelerinde Ağustos ayında neredeyse tam doluluk yaşandığını Eylül ayında da bu oranların yakalanabileceğini belirtti.

Ayık yıllık 35 milyon turist rakamına ulaşıldığını belirterek “Bu rakamlardan sonra yüzde 5-8 arası büyüme başarı olur. Ancak gelen veriler çift haneli büyümenin bir süre daha devam edeceği yönünde” diye konuştu.

SURİYE’NİN ETKİSİ SINIRLI OLUR’
Bu önemli büyümeye rağmen Türk turizmi yeni bir meydan okumayla karşı karşıya. Suriye’ye müdahale her geçen gün daha somut bir hale gelirken bunun turizme etkileri de konuşulmaya başlandı. Turizmciler ise Suriye’ye gerçekleşecek müdahalenin etkisinin sınırlı olacağını düşünüyor.

Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler (GETOB) Başkanı Bülent Bülbüloğlu Güney Ege’ye gelen yabancı turistlerin bölgeyi çok iyi bilen turistler olduğunu belirtti. Bölgeye ağırlıklı İngiliz, Hollandalı ve Belçikalı turistlerin geldiğini belirten Bülbüloğlu “Bu turistler bölgemizi çok iyi biliyorlar. Az da olsa bölgemizde Lübnan’dan ziyaretçilerimiz var. Lübnanlı turistler Suriye’ye müdahaleden etkilenebilir. Ancak çoğunluğu oluşturan İngiliz turistlerin müdahaleden etkilenip rezervasyonları iptal edeceğini sanmıyorum” dedi.

Kemer Otelciler Birliği (KETOB) Başkanı Tayyar Gül ise Suriye’ye müdahalenin yaz sezonu sonunda gündeme geldiğini belirterek “Yine de 2014 senesini etkileyeceğini düşünmüyorum. Dünyada turizm büyüyor. İnsanlar terör, savaş haberleriyle yaşamaya alıştı. Suriye’ye müdahalenin büyük etkisi olacağını zannetmiyorum” diye konuştu.

TUROFED Başkanı Osman Ayık ise müdahalenin boyutunun önemli olduğunu belirterek Turizm barışın olduğu ortamlarda kol kola gider. Mısır’da da görüyoruz örneklerini. Bizim arzumuz oradaki olayların müdahaleye gerek kalmadan yatışması ve çözülmesi. Müdahalenin olmasını ben şahsen arzu etmem. “ dedi

MISIR’IN ‘POZİTİF’ ETKİSİ EYLÜL SONRASI HİSSEDİLECEK
Turizmcilere göre Mısır’da yaşanan olaylar ise Mısır’ın önemli bir alternatifi olan Türkiye’de turizmi Eylül ayının ortalarından itibaren pozitif etkileyecek. Tayyar Gül sonbaharda Mısır’daki olaylardan dolayı rezervasyonları iptal eden turistlerin Türkiye’yi tercih edeceğini belirterek “Ortada gerçek bir tablo var. Mısır’a gidemeyen rezervasyon yaptırıp iptal edilenlerin alternatifi Türkiye olduğunu biliyoruz. Eylül ayının sonu itibarıyla Mısır’da yüksek sezon başlangıcında Türkiye tercih edilebilir. Gönül ister ki Mısır’da olaylar bitsin. Türkiye de kendi hizmet kalitesiyle tercih edilebilir” dedi.

Mısır’daki olayların da Türkiye’ye gelen yabancı turist sayısına pozitif etkisi olduğuna dikkat çeken Osman Ayık ise Mısır’ın sübvansiyonlarla çabuk toparlanabildiğini vurguladı. Ayık “Eylül 15’ten sonraki döneme pozitif katkısı olacak gibi gözüküyor. Ancak Mısır çok çabuk refleks gösterir. Bir takım sübvansiyonlarla çok geri toparlama ihtimali var” dedi. (Hürriyet)

Hissenet
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler