FİNANS

Uluslararası İslami Likidite Yönetimi Kuruluşu nedir?

TCMB ve BNM gibi bankaların da hissedarı olduğu Uluslararası İslami Likidite Yönetimi Kuruluşu'nun kısaltması IILM olarak belirtilebilir. Bu organizasyonun merkezi Malezya iken, temel amacı İslami esaslar doğrultusunda likidite yönetiminin kolaylaştırılmasıdır. En az maliyet ile likidite yönetiminin kolaylaştırılmasının hedeflendiği Uluslararası İslami Likidite Yönetimi Kuruluşu nedir?

Uluslararası İslami Likidite Yönetimi Kuruluşu nedir?

Kısa vadeli finansal araç ihracının sağlanması konusunda Uluslararası İslami Likidite Yönetimi Kuruluşu rol oynar. Kuala Lumpur merkezli bu organizasyonun 12 ayrı ülkeden hissedarı vardır. Farklı ülkelerin merkez bankalarının üyesi olduğu bu organizasyonun çalışmalarında, İslami esaslar doğrultusunda likidite yönetiminin kolaylaştırılması hedeflenir.

Uluslararası İslami Likidite Yönetimi Kuruluşu nedir?

İngilizcesi "International Islamic Liquidity Management Corporation" olan "Uluslararası İslami Likidite Yönetimi Kuruluşu"nun kısaltması IILM olarak belirtilebilir. Uluslararası bir organizasyon olan bu kuruluşun kapsamında pek çok ülkenin Merkez Bankası mevcuttur. Yani 12 ülkenin merkez bankası ile iki uluslararası kuruluş ve para otoriteleri tarafından IILM kurulmuştur. Bu organizasyonun hissedarları ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • TCMB
  • Kuveyt Merkez Bankası
  • Lüksemburg Merkez Bankası
  • BNM
  • Bank Indonesia
  • BAE Merkez Bankası
  • Katar Merkez Bankası

2010 yılında kurulduğu bilinen IILM, 2011 yılında faaliyete başlayan bir organizasyondur. Kuala Lumpur, Malezya merkezli bu organizasyonun amacı ise kısa vadeli finansal araç ihraç edilmesidir. Yani bu organizasyon kapsamında İslami finansal hizmetler sunmakta olan kuruluşların işbirliği ile likidite yönetimini en az maliyet ile kolaylaştırmak hedeflenir. İslami esaslar doğrultusunda çalışan IILM, faizsiz esasın dayanak alındığı yüksek kredi notuna sahip ve kısa vadeli likit ihtiyacının karşılanmasını sağlar.

Hissenet
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler