FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Vadeli piyasalar nedir?

Kişiler, para kazanmayı amaçladıkları sürece yüksek risk barındıran yatırımlardan kaçınabilir. Dolayısıyla vadeli piyasalar, para kazanmak isteyen yatırımcıların sıklıkla dikkat ettikleri hususlardan biridir. Risklerin daha kolay bir şekilde yönetilebilmesi açısından işlem sürelerinin uzatılabilmesi önem taşır. Vadeli piyasa ne demektir?

Vadeli piyasalar nedir?

Yatırımcıların yüksek risklere sahip yatırım faaliyetlerinden kaçınabilir. Bunun nedeni para kazanma sürecinden daha karlı çıkma amacıdır. Vadeli piyasalarda da risk durumlarının daha kolay ve avantajlı bir şekilde yönetilebilmesinden söz edilebilir. Dolayısıyla vadeli piyasalar, işlem sürelerinin uzatılabilmesi bakımından önem arz eder.

Vadeli piyasalar nedir?

Yüksek riskli yatırım faaliyetlerinden kaçındığı görülen yatırımcılar, daha esnek ya da daha kolay yönetilebilen işlemleri tercih eder. Bu bağlamda vadeli piyasa, hisse senedi ya da borsa endeksi gibi herhangi bir finansal varlığın ileriye yönelik işlemlerini ifade eder. Vadeli piyasa da finansal varlıkların ilerleyen dönemde ulaşmaları tahmin edilen fiyat üzerinden gerçekleştirilen eylemler olarak belirtilebilir. Günümüzde bu piyasalarda sözleşmeler söz konusudur. Bu sözleşmeler kapsamında belli bir tarih aralığı mevcuttur. Ayrıca yatırım gerçekleştirilen aracın para cinsi, büyüklüğü ve miktarı da belirli standartlarda olur. Dolayısıyla satıcı ile alıcı, tercih ettiği zaman bu sözleşmeler üzerinde değişiklik yapabilir.

Sürekli olarak değişebilen ve belirsiz olan fiyatlar, yatırımcıların kendi kontrollerinde olmayan durumlardandır. Dolayısıyla yatırımcıların kendilerini güvende hissetmek istemeleri doğaldır. Bu bağlamda vadeli işlemler bir nevi kurtarıcıya dönüşür. Söz konusu işlemler, yatırımcılara kendilerini riskli işlemlerden veya koruma şansı tanır. Yani yatırımcılar, herhangi bir risk altına girmeden kolaylıkla birikimlerini değerlendirme fırsatı bulur.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler