FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

BES üyelerine 500 milyon TL katkı payı!

Bireysel emeklilik üyeleri ortalama 25 TL devlet katkısı alıyor. Ancak, üst limit 250 TL. Devletin katkı payından faydalanma oranının düşüklüğü primlerin yüksek olmamasından kaynaklı.

BES üyelerine 500 milyon TL katkı payı!

Milliyet Gazetesi'nin haberine göre, devletin bireysel emeklilik (BES) üyelerine yaptığı ödeme tutarı Temmuz sonu itibariyle 500 milyon TL’yi buldu. Kayıtlarda bu rakam daha düşük görünüyor. Bunun sebebi ise haziran ve temmuz ayı ödemelerinin sisteme henüz yansımaması.
Katılımcıların ağırlıklı kredi kartıyla ödeme yapmaları nedeniyle veriler sisteme gecikmeli yansıyor.
1 Ocak itibariyle BES’e yatırılan katkı paylarının yüzde 25’i oranında devlette vergi avantajı uyguluyor.
Devlet katkısı uygulamasının etkisiyle de 10 yıldır faaliyette olan sistemde bu yıl katılımcı rekoru kırılıyor.

Üye sayısında rekor
Sisteme yılbaşından bu yana 630 bin yeni kişi katıldı. Böylece, sistemdeki üye sayısı 3 milyon 757 bini aşarken, toplam fon tutarı da 23.1 milyar TL oldu.
Yılbaşında sisteme rekor bir katılım yaşandığını hatırlatan Emeklilik Gözetim Merkezi Başkanı ve Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, “İlk 7 ayda katılımcı sayısı geçen yılın 2.5 katına ulaşan bir artış sözkonusu” dedi. Mehmet Bostan’a göre, yılsonunda sistemde toplam üye sayısı 4.2 milyon, fon tutarı ise 27-28 milyar TL’yi bulur.
Bu arada, sistemdeki emekli sayısı da 6 bin 518 kişiye ulaştı. En az 10 yıl ödeme yapan ve 56 yaşını tamamlayanlar emeklilik hakkı elde ediyor.

Faydalanma oranı yüzde 10’da çünkü primler ‘çok düşük’
EGM Başkanı Bostan, sistemde katılımcıların hesaplarına yapılan devlet katkısı ödemesinin 5 ayda 500 milyon TL’ye ulaştığını belirterek şunları söyledi: “Katılımcı başına düşen aylık devlet katkısı miktarı 25 TL civarında. Devlet katkısının üst limitinin aylık 250 TL olduğu düşünülürse, katılımcıların devlet katkısından faydalanma oranı sadece yüzde 10 oranında. Bu durumda bizim katılımcılara önerimiz, katkı payı ödemelerini artırarak kamunun sağladığı bu teşvikten daha fazla faydalanmaları şeklinde olacak.”

Devlet katkısının üst limiti yıllık brüt asgari ücretin yüzde 25’i ile sınırlı. Bu yıl asgari ücretin 12 aylık toplamının 12 bin TL olduğu düşünüldüğünde, sisteme 12 bin TL ödeyen bir kişi devlet katkısının tamamından yararlanarak 3 bin TL alabiliyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler