FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ekonomi yönetimi bu karara ayakta

Moody's'in Türkiye'nin kredi notu görünümünü durağandan negatife çevirmesi ekonomi yönetiminin tepkisini çekti.

Ekonomi yönetimi bu karara ayakta

TMSF Başkanı TMSF Başkanı Gül: "Son derece haksız bir karar. Moody's'i protesto ediyorum" derken, SPK Başkanı Vahdettin Ertaş: "Acele verilmiş bir karar. Türkiye, tekrar eski noktasına, hatta daha iyi noktalara çok kısa sürede gelecektir" açıklamasında bulundu. Moody's dünya çapında 31 ülkede ofisi olan 5 binin üzerindeki çalışanıyla önemli bir finansal kurum olarak biliniyor.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Gül, Türkiye'nin kredi notunun yatırım yapılabilir seviyenin de üstünde olması gerektiğini belirterek, Moody's'in Türkiye'nin notunu çok daha ileri bir seviyeye çıkartması gerekirken, not görünümünü negatife indirdiğini söyledi. Gül, "Üzüntülerimi bildiriyorum. Dolayısıyla son derece haksız bir karar. Moody's'i protesto ediyorum" dedi.

NOTU DEĞİŞMEDİ

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş ise bazı reyting firmalarının Türkiye'nin notunu artırırken biraz daha yavaş ve temkinli davrandığını, ancak düşürürken daha hızlı olduğunu söyledi. Ertaş, "Burada şunu ayırt etmek lazım; Türkiye'nin notu düşmedi, görünümle ilgili bir değişiklik var. Haberlerde sanki bir not düşüşü varmış gibi yansıtılıyor, bu doğru değil. Geçen hafta başka bir derecelendirme kuruluşu görünümü de değiştirmedi. Bu şekilde değerlendirmek gerekiyor. Ben acele verilmiş bir karar olarak düşünüyorum. Türkiye, tekrar eski noktasına, hatta daha iyi noktalara çok kısa sürede gelecektir" dedi.

'DAHA FAZLA İSTİKRAR NASIL OLUR'

"Seçimleri tamamladık. İktidar partisi yüzde 45 oy aldı, bundan daha fazla nasıl politik istikrar olabilir" diyen Ertaş, Türkiye'nin şu anda politik istikrar problemi olmadığını ve böyle bir riskle Türkiye'nin notunun düşürülmesinin soru işareti yarattığına dikkati çekti.
Ertaş, son haftalarda Türkiye'nin borsasına bakılması gerektiğini vurgulayarak, "Hem tahvil bonolarına hem de hisse senedi piyasasına ciddi şekilde yatırımcı girişi var. Bundan daha iyi cevap olamaz" dedi.

SAĞLAM DEĞİLLER

Öte yandan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “Görünümün değişmesi notun değişmesi anlamına gelmiyor, bunu tespit etmek lazım. Diğer taraftan da kredi derecelendiren kuruluşlarının kredibiliteleri de çok sağlam değil, onu da vurgulamamız gerekiyor" dedi.

KARAMSAR OLMAYIN

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ise Moody's'in kararıyla ilgili olarak, "Türkiye ekonomisi sağlam temellere dayanıyor. Kimse karamsar olmasın, karamsar tablolar çizmek için de kimse özel bir gayret göstermesin. Hayat düz çizgiden değil iniş, çıkışı var, deresi, düzü, tepesi var. Biz milli iradenin sağlam durmasıyla bunların hepsini aştık ve aşacağız." diye konuştu.

KARARA KATILMIYORUZ

Moody's'in not kararına bir tepki de Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'dan geldi. Yıldız, "Biz bu karara katılmıyoruz. Biz yatırımlarımıza devam edeceğiz. Piyasanın özelleşmesi, serbestleşmesi ve özel sektör eliyle büyümesi konusundaki kararlılığımıza devam edeceğiz" dedi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler