FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kredi borcu olanlar dikkat!

Kredi kartı borcunu azaltmak için vatandaş ihtiyaç kredisine yönlendirilecek.

Kredi borcu olanlar dikkat!

Tebliğ, Resmi Gazete’de yayımlandı. Elini çabuk tutan bankalar, kart borçlusuna mesaj atarak ihtiyaç kredisi önermeye başladı.

Kredi kartlarında toplam borcun 84,8 milyar liraya çıkması ve borcunu ödemeyenlerin sayısının 1 milyon 816 bin 865’e ulaşması Merkez Bankası’nı harekete geçirdi. Merkez Bankası azami kredi kartı faiz oranının ihtiyaç kredisi faiz oranına göre hesaplanacağını duyurdu. Tebliğe göre TL cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı, ihtiyaç kredisi aylık faiz oranı baz alınarak hesaplanacak. İhtiyaç kredisi faiz oranı yüzde 1.15 ve yüzde 1.59 aralığında ise uygulanacak faiz yüzde 2.02 olacak. 1,59’dan büyük olduğunda faize 43 baz puan, 1,15’ten küçük olduğunda ise 87 baz puan ekleme yapılacak.

AYLIK ORTALAM FAİZ 1,25
Tebliğ baz alınarak yapılan hesaplama şu an için Merkez’in sınırlarına çıkılmadığını gösteriyor. Nitekim hali hazırda bankalarca açılan kredilere uygulanan ağırlıklı ortalama faiz oranı ihtiyaç kredisinde aylık 1,25. Ancak ihtiyaç kredisinin faizlerinde yükselme yaşanması durumunda kredi faizlerine uygulanacak faiz ve gecikme bedelleri de yükselecek.

HER ARTIŞ CEBE ZARAR

Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Aydın Aydoğan, şu anki faizlerle sorun yaşanmayacağını ancak ihtiyaç kredisi faiz oranlarının yükseldiği dönemde kredi kartıyla nefes alan vatandaşın yüksek faize mahkum bırakılacağını söyledi. Aydoğan, birçok insanın kredi kartı borcunun yanı sıra tüketici kredisi borcu bulunduğunu hatırlatarak, “İhtiyaç kredisi çeken bir insan ödemelerindeki zorluğu
kredi kartıyla aşıyor” dedi.

1000 LİRADA 3 LİRA FARK EDİYOR

Oranlarının 1,89’a çıktığı varsayılarak yapılan hesaplamada +43 baz puanla faiz 2,35’e, vatandaşın cebinden çıkacak para miktarı ise her bin lirada 3 lira artışa denk geliyor. Mevcut faiz oranlarıyla bin liraya 20 lira faiz ödenirken bu rakam 23 lira
50 kuruşa çıkıyor.

BORÇLUYA SMS GİTTİ

Kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından bankalar da harekete geçti. Özellikle yüksek kredi kartı borcu bulunan kişilere gönderilen SMS’lerde, “Kredi kartı borcunuz yüksek. Ancak isterseniz kefilli olarak size tanınan limit doğrultusunda kefil şartı aranmaksızın ihtiyaç kredisi kullanabilirsiniz” denildi.

ALTINA TAKSİT İZNİ ÇIKTI
Kredi kartıyla yapılan altın alışverişlerine getirilen taksit yasağı kalktı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) altının kartla 4 taksitle alınmasına izin verdi. Altın, gümüş ve benzeri değerli maden ve taşlara getirilen 4 taksit hakkı sadece bireysel kredi kartlarında geçerli olacak.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler