FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ruslar gıda için pazarlığa geldi

Batılı ülkelerden aldığı tarım, gıda ve süt ürünlerine ambargo uygulayacağını duyururan Rusya, rotayı Türkiye’ye çevirdi.

Ruslar gıda için pazarlığa geldi

İthalat bağlantısı yapmak isteyen Rusya, Ankara’ya heyet gönderdi.

Avrupa Birliği (AB) ve Amerika’ya tarım, gıda ve süt ürünlerine ambargo uygulayacağını duyururan Rusya, Türkiye’ye heyet gönderdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Rusya ile Türkiye arasındaki ön görüşmeler başladı” mesajı verildi. Rus yetkililerinin Türkiye’den su ve süt ürünleri ile kanatlı eti için 1 yıllık tedarik garantisi istediği öğrenildi. Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil başkanlığında gerçekleşen görüşmeye Rusya’dan Bitki Karantina Servisi Başkan Yardımcısı Alexie Alekseenko katıldı.

RUSLARA ŞİRKET LİSTESİ
İki ülke temsilcileri arasında yapılan görüşmelerde teknik detaylar üzerinde durulduğunu belirten bakanlık yetkilileri, şu bilgileri verdi: “Ürün grupları üzerinde teknik detaylar görüşüldü. Sertifikalar üzerinde en kısa zamanda anlaşma sağlanması hususu konusunda anlaşıldı. İhracat yapmak isteyen işletme listeleri Rus yetkililerine iletildi” denildi.

NELER SATIN ALACAK
Alekseenko ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Hayvansal gıdalar başta olmak üzere özelikle süt ve süt ürünleri, kanatlı eti ve ürünleri, su ürünleri, damızlık yumurta ve damızlık hayvanların ithal edilmesi için görüşmeler başladı. Rusya’ya ithal edilecek ürünlerde sertifika ve Rusya normları ile gümrük birliği normlarına uygunluk aranacak.”

Eker: Hedefimiz uzun vadeli işbirliği
TARIM Ürünleri İhracatı Değerlendirme Toplantısı’nda konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise Rus yetkililer ile yapılan görüşmeleri şöyle değerlendirdi: “Rusya heyeti bakanlığımızla birtakım görüşmeler yapıyor. Komşuluk ilişkileri çerçevesinde uzun vadeli, kalıcı bir sistemin tesis edilmesini amaçlıyoruz. Bu doğrultuda muhataplarımızla gerekli teknik görüşmeleri sürdürüyoruz.”

Sektör temsilcileri ile görüşeceğiz
RUSYA’nın Türkiye’den 1,8 milyar dolar civarında gıda ithalatı yaptığını anlatan Bakan Eker, şu bilgileri verdi: “Bizden talep ettikleri hususlar var. Beyaz et, süt ve süt ürünleri, yumurta gibi bazı kümes hayvanlarının ürünleri var. Biz bu meseleye stratejik bakmak durumundayız. Şu anda Rusyau’nın siyasi veya ticari sebeplerle bir pazardan mal almama, başka pazara yönelme gibi bir tutumu var. Bizi ilgilendiren kısmı, biz burada diğer pazarlarımızı da dikkate almak suretiyle ilave tedarik yapıp yapamadığımıza bakacağız. Sektör temsilcilerinin de görüşlerini alacağız.”

‘Okul sütü’ 2’nci yarı dağıtılacak
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan “okul sütü” programı ülke genelinde resmi, özel anaokulu, uygulama sınıfı, anasınıfı ve ilkokul öğrencilerine yapılacak. 2014-2015 eğitim-öğretim yılının ikinci yarısında başlaması planlanan programla ilgili olarak da bilgi veren Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği Başkanı Harun Çallı, “konuyla ilgili henüz bir gelişme yok. Ancak program devam edecek. Şirketler de ihale öncesi çalışmalarını yapacak” dedi.

Avrupalı ürünleri satamayız
AVRUPA’dan alınmayan gıda ürünlerinin Türkiye üzerinden Rusya’ya satılabileceği iddiası üzerine açıklamalarda bulunan Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Ali Kavak, “Öyle bir şey olmaz. Ürünün menşeini değiştirme şansımız yok. Tarım Bakanlığı da buna izin vermez. Rusya eğer böyle birşey yapıldığını öğrenirse Türkiye’ye de ambargo uygular” dedi. Rusya’nın AB ülkelerinden 2 milyon ton yaş meyve sebze aldığına değinen Kavak, “Türkiye’de yıllık 46 milyon yaş meyve sebze üretiliyor” dedi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler