FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ülker, DiaSA'yı satın aldı

Ülker'in çatı şirketi Yıldız Holding, DiaSa'nın hisselerinin tamamını satın aldı.

Ülker, DiaSA'yı satın aldı

Yaklaşık 2 yıl önce 600 milyon liraya Migros’un indirim marketi ‘Şok’u satın alan Yıldız Holding, şimdi de İspanyol Dia ile el sıkıştı. Ülker’i de bünyesinde bulunduran grup, İspanyol şirket ile Sabancı Holding’in ortak olduğu indirim market zinciri ‘DiaSa’yı 320 milyon liraya aldı, isimden ‘Sa’yı çıkardı.

SON dönemlerde hızla büyüyen ‘indirim market’ pazarında Yıldız Holding ikinci büyük satın almayı gerçekleştirdi. Migros’un indirim marketi Şok’u 600 milyon liraya bünyesine katan Yıldız Holding, şimdi de İspanyol DiaSa için 320 milyon liraya el sıkıştı. Ülker’i de bünyesinde bulunduran Yıldız Holding bu satın almayla pazardaki konumunu da güçlendirmiş olacak. Yıldız Holding’ten yapılan açıklamaya göre, Sabancı Holding ile İspanyol Dia’nın ortak olduğu indirim market zinciri DiaSa’nın adı “Dia” olarak değiştirilecek.

MARKET SAYISI 900

İndirim market zinciri DiaSa’da İspanyol Dia’nın yüzde 60, Sabancı Holding’in yüzde 40 hissesi bulunuyordu. DiaSa’nın ödenmiş sermayesi 212 milyon lira seviyesinde. DiaSa, Türkiye’de 28 şehirde 900’ün üzerinde market ile faaliyet gösterirken, 3 binden fazla çalışanı bulunuyor. 1999 yılında Türkiye’de faaliyete başlayan DiaSa’ya bugüne kadar 200 milyon lira civarında yatırım yapıldı. 300’e yakın mağazası franchise olan DiaSa’lar için Rekabet Kurulu kararı bekleniyor.

7 ÜLKEDE FAALİYETTE

Dia, gıda dağıtım sektöründe çok uluslu olarak İspanya, Portekiz, Fransa, Türkiye, Çin, Arjantin ve Brezilya olmak üzere 7 ülkede faaliyet gösteriyor. 2012’de brüt satışı 11.6 milyar Euro’ya ve faaliyette bulunduğu ülkelerdeki mağaza sayısı 8 bine ulaştı. Temmuz 2011’den beri, Madrid Borsası’nda işlem gören DIA, İspanyol pazarının referans endeksi Ibex 35’in parçası.

1999’DA GELMİŞLERDİ

İspanyol Dia ‘indirim süpermarketi’ konsepti ile 1999 yılından bu yana Türkiye’de faaliyet gösteriyor. 2000 yılında gittiği ortaklıkla mağazalarını DiaSa adıyla açmaya başladı. Dia, Türkiye’de toplam 48 bin metrekareyi bulan üç lojistik üssüyle 28 ilde hizmet veriyor.

Yıldız Holding’in son ortaklıkları

- 2007: ABD’li Campbell Soup şirketine ait dünya devi çikolata markası Godiva’yı satın aldı.
- 2008: Türkiye’nin ilk ambalajlı ekmeği UNO’yu üreten Unmaş ve Komşu Fırın zincirini yöneten Doruk Unlu Mamulleri’ne ortak oldu.
- 2008: Doğa Çay ve Oba Çay’ı, sonrasında Türkiye’nin ilk dondurulmuş gıda şirketi Kerevitaş’ı satın aldı.
- 2009: Sakızda dünya devi Gumlink ile yüzde 50 ortak şirket kurdu.
- 2010: Çay sektöründe 100 yıllık bir tecrübeye sahip Alman Laurens Spethmann Holding ortaklığı ile Milford Yıldız şirketi kuruldu.
- 2011: Ambalaj sanayinin önemli şirketlerinden İtalyan Nuroll satın alındı.
- 2011: Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı ve Bizim Toptan, Şok Marketi satın aldı.
- 2011: İsveçli kağıt hijyen devi SCA ile SCA Yıldız Kağıt şirketi kuruldu.
- 2012: Japon Nissin Foods Holdings, Yıldız Holding’in makarna üretim şirketi Bellini Gıda’nın yüzde 50’sine ortak oldu.
- 2013: Gözde Girişim Sermayesi, Derby Traş Malzemeleri ve Tokai çakmaklarının üreticisi Azmüsebat Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin yüzde 48.81 oranındaki hisselerini portföyüne kattı.

CarrefourSA satışında gelişme var
SABANCI Holding ile İspanyol Dia’nın ortak olduğu indirim market zinciri Diasa’nın tamamını Yıldız Holding’in alması konusunda anlaşma sağlanırken, öte yandan Sabancı Holding CarrefourSA’daki hisselerinin Fransız Carrefour’a satışı konusunda olumlu yönde ilerleyen bir görüşme yürütüyor. Reuters’a konuşan bir şirket yetkilisi, “Sabancı’nın Carrefoursa’daki payının Carrefour’a satışı yönünde olumlu gelişmeler var ancak henüz nihai aşamaya gelinmedi” dedi. Carrefoursa’da Sabancı Holding’in yüzde 38.8, Carrefour Nederland BV’nin yüzde 58.2 payı bulunuyor. Hisselerin yüzde 2.2’si ise halka açık. Ödenmiş sermayesi 113.42 milyon lira. Hisseleri dün 18.45 liradan kapanan Carrefoursa’nın piyasa değeri buna göre 2.09 milyar lira seviyesinde. Carrefoursa 2012 yılını 5.5 milyon lira zararla tamamlamıştı. Şirketin satış gelirleri ise 2.49 milyar lira olarak gerçekleşmişti. Şirketin faaliyet raporunda yer alan bilgiye göre, 2012 sonu itibariyle Carrefoursa’nın 215 süpermarket, 28 hipermarketi bulunuyor.
Satın alınan iki indirim marketi

ŞOK

- Market sayısı 1200’ü geçiyor.
- Toplam çalışan sayısı 6 binden fazla.
- Marketlerin yaklaşık cirosu 1 milyar lira.
- Hedefi ciroyu 2015’e kadar 5 milyar liraya çıkarmak.
- Satış fiyatı 600 milyon lira civarında.

DİASA

- Toplam mağaza sayısı 900’ün üzerinde.
- Çalışan sayısı 3 bini geçiyor.
- Türkiye’de 28 farklı ilde faaliyet gösteriyor.
- Şirketin cirosu 1 milyar lira civarında.
- 2015 yılına kadar hedefi mağaza sayısını arttırmak.

Anlık Borsa


En Çok Aranan Haberler