FİNANS

Veteriner hekimlerden "Antibiyotik Eylem Planı" talebi

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu: - "Yeni ve etkili antibiyotikler geliştirilemez ve direnç gelişimi önlenemezse 2050'de 10 milyon insanın antibiyotik direncinden öleceği tahmin ediliyor"

AYŞE BÖCÜOĞLU BODUR - Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, antibiyotik kullanımının azaltılması için sistematik koruyucu uygulamaların geliştirilmesi gerektiğini belirterek, "Ülkemizde önlemlerin etkin uygulanabilmesi için 'Tek Sağlık' yaklaşımı çerçevesinde Antibiyotik Eylem Planı'nın yayınlanması önem arz ediyor." dedi.

Eroğlu, AA muhabirine, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından ilan edilen "Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası"nın bu yıl 18-24 Kasım dönemini kapsadığını söyledi.

Hafta kapsamında düzenlenecek etkinlikler çerçevesinde, halk ve hayvan sağlığını tehdit eden antibiyotik direnci ve akılcı antibiyotik kullanımı hakkında toplumda farkındalık oluşturmanın amaçlandığını vurgulayan Eroğlu, antibiyotiklerin modern tıbbın temel taşı olduğunu bildirdi.

Eroğlu, antibiyotik kullanımının hayvan sağlığı ve refahını sağlamak için de önemli olduğunu ifade ederek, veteriner hekimlerin, hayvan sağlığı, zoonotik hastalıklar ve gıda güvenliği yönüyle insan sağlığını korumaktan sorumlu olduğunu dile getirdi.

İnsanla hayvan sağlığında antibiyotiklerin sürekli ve yanlış kullanımının, antibiyotik direncinin ortaya çıkmasına ve yayılmasına sebep olduğuna dikkati çeken Eroğlu, "Düne göre antimikrobiyal direnç ve gıda güvenliği daha önemli hale gelmiştir. Günümüzde yılda 700 bin kişi antibiyotik dirençli enfeksiyonlardan hayatını kaybediyor. Yeni ve etkili antibiyotikler geliştirilemez ve direnç gelişimi önlenemezse 2050'de 10 milyon insanın antibiyotik direncinden öleceği tahmin ediliyor." diye konuştu.

Eroğlu, dünyada bilinçsiz antibiyotik kullanımının maliyetinin büyük olduğuna işaret ederek, gelecekte en basit mikrobiyal hastalıkların dahi tedavilerinin çok güçleşmesinden endişe duyduğunu kaydetti.

- "Dünyanın ortak sorunu"

Araştırmalara göre antibiyotiğe karşı direnç artışının, gayrisafi yurt içi hasılada yüzde 2-3,5 düşüşe yol açacağının hesaplandığını belirten Eroğlu, bunun da dünyada büyük bir ekonomik kayıp anlamına geldiğini söyledi.

Eroğlu, antibiyotik direnci konusunun dünyanın ortak sorunu olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Vakit kaybetmeden, antimikrobiyal direnç konusunda tüm ülkeler ortak çalışma yürütmeli. Yarın çok geç olabilir. Bu konuda WHO, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü, Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü, Dünya Veteriner Hekimleri Birliği ve Avrupa Veteriner Hekimleri Federasyonu gibi kuruluşlara görevler düşüyor."

Veterinerlikte kullanılan ilaçların ve antibiyotiklerin bilinçli kullanımının önemli olduğunu vurgulayan Eroğlu, hayvancılıkta aşılama programlarının, iyi bakım-besleme ve hayvan refahı koşullarının sağlanmasının ilaçlara ihtiyacı azalttığını bildirdi.

Eroğlu, bakteriyel etkene karşı antibiyotik duyarlılık testleri yapılarak, buna göre ilaçların belirlenmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Antibiyotiklere dirençle ilgili toplumda bilgi birikimi yok. Bu amaçla toplumun uzman kişilerce bilgilendirilmesi önemli. Enfeksiyonların kontrolü antibiyotik direncini frenleyen önemli bir unsur. Antibiyotik kullanma ihtiyacının azaltılması bakımından insan ve hayvan sağlığı alanında sistematik koruyucu uygulamaların geliştirilmesi gerekiyor. Ülkemizde bu önlemlerin etkin uygulanabilmesi için 'Tek Sağlık' yaklaşımı çerçevesinde Antibiyotik Eylem Planı'nın yayınlanması önem arz ediyor."

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler