Pembe ve gri renklerdeki andezit, aşınmaya dayanıklı ve kaymaz bir malzeme olması dolayısıyla inşaat sektörünün vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
Andezit, mermer ve doğal taş üzerine irili ufaklı 300'e yakın işletmenin faaliyet gösterdiği Gölbaşı'nda üretilen ürünler, yurdun dört bir yanına gönderiliyor
22 fabrikada işlenip ürüne dönüştürülüyor
Yöredeki taş ocaklarından çıkarılan andezit, ilçedeki 22 fabrikada kesilip işlenerek ürüne dönüştürülüyor. Her bir fabrikada ortalama 40 işçinin istihdam edildiği belirtiliyor.
"Ankara taşı", zemin döşeme ve duvar kaplama çalışmalarında da tercih ediliyor. Andezit, mermer ve doğal taş üzerine üretim, uygulama ve pazarlama işi yapan irili ufaklı 300'e yakın işletmenin faaliyet gösterdiği Gölbaşı'nda üretilen ürünler, yurdun dört bir yanına gönderiliyor.
Gölbaşı'nda 1990'dan sonra gelişen sektör, fabrikalardaki çalışanların yanı sıra alt yükleniciler, yan iş kolları ve tedarikçilerle düşünüldüğünde ilçede binlerce kişiye ekmek kapısı oluyor. Yöre ekonomisi için büyük önem taşıyan bu taşla ilgili ilçede "Ankara Gölbaşı Göller, Andezit ve Sevgi Çiçeği Festivali" de düzenleniyor.
'UMUT EDİYORUZ Kİ DOĞAL TAŞ İHRACATI, 8-10 MİLYAR DOLAR SEVİYELERİNE ÇIKAR'
Gölbaşı'ndaki doğal taş fabrikalarını gezerek sektörün sorunları hakkında bilgi alan Ankara Ticaret Odası (ATO) Meclis Üyesi ve Doğal Taş, Mermer ve Hazır Beton İmalatçıları Komitesi Başkanı Ali İhsan Güçlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yer döşemesi, duvar kaplaması, merdiven basamağı, yol bordürü, kaldırım ve tüm iç ve dış mekanlarda andezit taşının kullanıldığını söyledi.
Gölbaşı'ndaki fabrika ve atölyelerde üretilen ürünlerin, restorasyon işlerinde, sanatsal yapılarda ve peyzaj uygulamalarında kullanıldığını anlatan Güçlü, "Gölbaşı ilçemiz doğal taş çeşitlerimizin ve mermerimizin kesilip işlendiği bir merkez olma yolunda ilerlemektedir. Gölbaşı ekonomisinin dinamik sektörlerinden birisi de doğal taş ve mermer sektörüdür. Sektörel sorunların çözümü gerçekleştikçe ülke ekonomisine olan katkısı da artacaktır." dedi.