İznik, tarım ve hayvancılık yatırımı düşünenler için cazip bir bölge haline geldi. Göle yakın yerler ve ovalık kısımlardaki arazilerin dönümü 20-30 bin TL’ye satılıyor.
İznik, tarım ve hayvancılık yatırımı düşünenler için cazip bir bölge haline geldi. Göle yakın yerler ve ovalık kısımlardaki arazilerin dönümü 20-30 bin TL’ye satılıyor. Ceviz ve tahıl üretimine uygun dağ köylerinde ise dönümü 2-3 bin TL’ye tarla bulmak mümkün...
DÖNEM dönem yatırım yapmaya uygun bölgeleri tüm yönleriyle araştırıp okurlarımızı bilgilendiriyoruz. Daha önce Silivri, Çatalca gibi İstanbul’a yakın yerlerin yanı sıra Tekirdağ, Çanakkale, Balıkesir gibi illerdeki yatırım fırsatlarını ele almıştık. Son dönemde dikkatimizi çeken bölgelerden biri de İznik oldu...
İznik’e özellikle İstanbul’dan yatırım yapmak için giden çok sayıda insan olduğunu gördük. Gölü, tarihi eserleri ve çinileriyle ünlü İznik, önümüzdeki yıllarda daha çok prim yapacak gibi gözüküyor.
BEREKETLİ TOPRAKLAR
Güney Marmara bölgesinde adını verdiği gölün doğusunda kurulan İznik, Bursa’ya bağlı bir ilçe. Bursa’ya 85 km mesafedeki bu turistik ilçenin rakımı 85 metre, yüzölçümü ise 753 kilometrekare. Verimli topraklara sahip bölgenin temel geçim kaynağı meyvecilik ve tarım.
İznik Ovası’nın yanı sıra köylerde muz hariç hemen her türlü sebze meyve yetiştirmek mümkün. Tarihi ve kültürel zenginlikleriyle de dikkat çeken bölge, kendine özgü iklimiyle yatırımcılara pek çok fırsat sunuyor. Dünyaya adını çinileriyle duyuran İznik, çevresindeki doğal güzellikleriyle sakin ve huzurlu bir yaşam isteyenleri de kendine çekiyor.
37 KÖYÜ VAR
Nüfusu 45 bin civarında olan İznik’e bağlı iki kasaba ve 37 köy bulunuyor. Elbeyli ve Boyalıca kasaba olmuş. Köylerse şöyle sıralanıyor: Aydınlar, Bayındır, Çakırca, Çamdibi, Çamoluk, Çandarlı, Çiçekli, Derbent, Dereköy, Dırazali, Elmalı, Göllüce, Gürmüzlü, Hacıosman, Hisardere, Hocaköy, İhsaniye, İnikli, Karatekin, Kaynarca, Kırıntı, Kutluca, Mahmudiye, Mecidiye, Mustafalı, Müşküle, Nüzhetiye, Orhaniye, Osmaniye, Ömerli, Sansarak, Sarıağıl, Süleymaniye, Şerefiye, Tacir, Yenişerefiye ve Yürükler.
FİYATI GÖL BELİRLİYOR
Çakırca ve Göllüce, göle en yakın köyler. Dırazali’nin merkezi biraz uzak ama arazileri göle kadar uzanıyor. Boyalıca, Yörükler, Mahmudiye, Ömerli ve İnikli köyleri de gölden ve suyundan yararlananlardan.
İznik’in merkezinde arsaların metrekare fiyatı 250 TL civarında. Köylerde ise dönümü 5 bin ile 25 bin TL arasında değişiyor. Göle yaklaştıkça arazilerin dönümü 40 bin TL’ye kadar çıkıyor. Elmalı, Hacıosman, Sansarak, İhsaniye ve Yörükler yatırımcıların son yıllarda en çok rağbet ettiği köyler...
HER ŞEY YETİŞİYOR
İznik Tarım İl Müdürlüğü’nden aldığımız bilgilere göre 2011 yılında bölgede 4 bin 500 ton buğday, 340 ton arpa, 324 ton yulaf, 144 ton mısır, 2 bin 80 ton fiğ, 26 ton yağlık ayçiçeği, 800 ton silajlık mısır, 500 ton yonca, bin 860 ton lahana, 240 ton bürüksel lahanası, 476 ton göbekli ve kıvırcık marul, 45 ton pırasa, 6 bin 750 ton taze fasulye, 150 ton bakla, 20 ton bezelye, 850 ton barbunya, 135 bin ton domates, bin 50 ton hıyar, 440 ton karpuz, 8 bin ton kabak, 300 ton patlıcan, 600 ton karnabahar, 750 ton da brokoli yetiştirilmiş.
İznik meyvecilikte daha da iddialı. Yine 2011 verilerine göre bölgede 63 bin 500 ton üzüm, 34 bin ton sofralık zeytin, 11 bin 748 ton şeftali, 6 bin 63 ton çeşitli cinslerde elma, 4 bin 128 ton kiraz, 3 bin 597 ton armut, 2 bin 740 ton erik, 300 ton ayva, 267 ton ceviz, 200 ton incir, 105 ton çilek, 98 ton vişne, 10 ton da fındık yetiştirilmiş.
İKİ YILDIR TALEP ARTTI
İznik ve köylerinde son iki yılda çok fazla arazi satılmış. Kaçmaz Emlak İznik Temsilcisi Recep Turan, “İznik Ovası’nda dönümü 10 bin TL’ye de satılan yerler var. Ancak tarıma elverişli olan arazilerin dönümü 20-30 bin TL’ye satılıyor. Dağ köylerinde dönümü 3 bin TL’ye tarlalar var. Sulu tarıma geçen köylerde ise arazilerin dönümü 15-20 bin TL’ye kadar çıkıyor” diyor.
Elbeyli, Çakırca, Çamdibi, Çiçekli Hocaköy ve Dırazali köylerinde muz hariç her türlü meyve yetiştiriliyor. Turan, bu köylerdeki arazilerin dönümünün 15 bin TL’den başlayıp 30 bin TL’ye kadar çıktığını belirtiyor. Mahmudiye ve Hisardere köylerinde 2 yıl öncesine kadar dönümü 5 bin TL’ye kadar arazi bulmak mümkünmüş. Ancak sulu tarıma geçildikten sonra fiyatlar birden 25 bin TL’lere çıkmış.
Recep Turan, İstanbul’a yakın olmanın bölgenin cazibesini artırdığını düşünüyor. Özellikle yolların yapılmasının ardından talep daha da artmış.
Turan, bölgeden arazi alacaklara araştırma ve etüt yaparak karar vermelerini tavsiye ediyor. Rakımı yüksek olan yerlerde zeytin yetişmediğini hatırlatan Turan, “Ama özellikle dağ köylerinde çok güzel kiraz, şeftali, badem gibi meyveler yetiştirilebilir” diyor.
GÖRMEDEN KARAR VERMEYİN
İznik ve çevresinde arazi fiyatlarını, göle yakınlığın yanı sıra boş ya da üzerinde ürün olup olmadığı belirliyor. İznik Merkez Emlak’tan Hakan Bilgin, İznik Ovası’nda zeytin ve üzümün yanı sıra şeftali, kiraz ve erik yetiştirmenin karlı olacağını belirtiyor. Bölgede sebze de bolca yetişiyor. Ancak meyveciliğin daha yaygın olduğu bir gerçek. Bilgin, son yıllarda dağ köylerinde ceviz çiftliği kurmak için arazi alanların sayısının da arttığını vurguluyor.
İznik’in dağ köylerinde küçük çaplı hayvancılık yapanlar da var. Ama öyle büyük sürüler yok. Bilgin, yatırım yapacaklara bölgede 2B arazilerinin de bulunduğunu hatırlatıyor. Ardından da tapu durumuna bakılması, araziyi görmeden kesinlikle karar verilmemesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.