Piyasalar, deyim yerinde ise kabus gibi bir haftayı geride bıraktı. Önümüzdeki hafta için de iyi şeyler düşünülmüyor.
Piyasalar, deyim yerinde ise kabus gibi bir haftayı geride bıraktı. Önümüzdeki hafta için de iyi şeyler düşünülmüyor.
İMKB'de işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 6,25 değer yitirirken, dolar 1.89 seviyesine yükseldi. Cumhuriyet Altının satış fiyatı yüzde 0,74 yükseldi.
Hafta başında, Euro Bölgesi'nde borç sorunlarının giderek yayılıyor olması, piyasaları baskı altında tutmaya devam ederken, bu durumun kur ve faize olumsuz etkisi sürdü.
ABD'de Demokrat ve Cumhuriyetçi partilerin Kongre'deki liderlerin oluşturdukları ve açıkların azaltılması konusunda uzlaşma sağlanması için kurulan 12 üyeli Süper Komitedeki görüşmelerin uzlaşma sağlanmadan sona ermesi de küresel piyasalarda ve dolayısıyla yurtiçinde de riskten kaçışı tetikleyen bir başka sebep oldu.
Öte yandan, TCMB'nin uyguladığı para ve likidite politikalarının yanı sıra Avrupa borç krizinin kötüleşeceği endişelerinin ihalelere olan ilgiyi azaltmasıyla, Hazine, bu hafta öngörüsünün altında borçlandı, faizler ise piyasa beklentisinin üzerinde oluştu.
Çarşamba günü Merkez Bankası’nın PPK toplantısı öncesinde dolar/TL paritesi, AB borç krizine ilişkin artan endişelerin yanı sıra TCMB'nin döviz satış ihalesi açmamasının da etkisiyle en son 20 Ekim'de görülen 1.8670 seviyesini test etti.
Almanya'nın bu hafta düzenlediği 10 yıl vadeli tahvil ihracına yetersiz miktarda teklif gelmesi sonrasında mali piyasalara yeni bir satış dalgası hakim oldu, aynı saatlerde Yunanistan Merkez Bankası’nın, ülkenin Euro Bölgesi üyeliğinin tehlikede olduğu uyarısı yapması da satış baskısını pekiştirdi.
TCMB'nin Çarşamba günkü PPK'da döviz konusunda net bir adım açıklamaması, döviz satış ihalesi açmaması, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in not görünümünü pozitiften durağana çekmesi ve Almanya ihalelerindeki zayıf talebin krizin artık Berlin'i bile tehdit etmeye başladığını göstermesi ile kurda sert düşüş oldu. Dolar/TL paritesi 1.8750’nin üzerine çıkarken; döviz sepetinin değeri 2.22’yi buldu. Gösterge faiz de yüzde 10.6’yı aştı.
Haftanın son gününde küresel piyasalarda başta AB borçlanma maliyetlerindeki artışın tetiklediği riskten kaçışla dolar/TL en son 5 Ekim'de gördüğü 1.89 seviyesine yükselirken TCMB'nin likiditeyi kısmasıyla gösterge tahvilde başlayan yükseliş sürdü ve gösterge bileşik faiz en son Temmuz 2009'da gördüğü yüzde 11'e yükseldi.
Öte yandan, Hazine'nin bu hafta gerçekleştirdiği 24 Ocak 2018 itfalı 6 ayda bir kupon ödemeli FRN'in yeniden ihracında fiyat 97.100 TL olan beklentilerin altında 95.250 TL olurken, ROT dahil piyasaya satış da 1.5 milyar TL olan beklentilerin altında 368.5 milyon TL olarak gerçekleşti. İhalede net satış 321.5 milyon TL, nominal teklif 417.5 milyon TL olurken Hazine PY bankaların teklif ettiği tutar olan 47 milyon TL'lik ROT satışı da gerçekleştirdi.
TCMB'nin uyguladığı para ve likidite politikalarının yanı sıra Avrupa borç krizinin kötüleşeceği endişelerinin ihalelere olan ilgiyi azaltmasıyla, Hazine, Kasım ayında 6.74 milyar TL'si piyasadan 1.5 milyar TL'si kamudan 8.54 milyar TL borçlanma gerçekleştirerek öngörüsünün altında borçlandı, faizler ise piyasa beklentisinin üzerinde oluştu.
Hazine, Kasım'da toplam 11.06 milyar TL'si piyasaya olmak üzere 13.42 milyar TL iç borç servisine karşılık 12.2 milyar TL iç borçlanma öngörüyordu. İç borçlanmanın piyasadan öngörülen bölümü ise 9.8 milyar TL idi. Bu verilere göre Hazine Kasım ayı piyasadan borçlanma öngörüsünün 3 milyar TL altında borçlandı.
Öte yandan Hazine'nin düşük borçlanma ihtiyacı ve güçlü bütçe verileri, 11 milyar TL ve 4 milyar dolar civarında bulunan nakdi ise bu ay hedeflerini gerçekleştiremese bile bir sorun yaşamayacağının göstermekte.
Sonuçta geçen hafta Cuma günü Merkez Bankası gösterge kuruyla 1.8159 olan dolar/TL paritesi, Merkez Bankası kurlarıyla Cuma günü itibariyle 1.8842 TL’ye yükselirken; 2.4587 düzeyinde olan Euro/TL paritesi 2.4977’ye çıktı. Geçen hafta Cuma günü yüzde 10.49 olan gösterge bononun bileşik faizi ise bu haftanın son günü yüzde 11.04’e yükseldi.
Döviz, petrol ve altın fiyatları...
Döviz
Euro, hafta başında İspanya'da geçen hafta sonunda yapılan genel seçimi muhalefetteki merkez sağ Halk Partisi'nin kazanmasının ihtiyatlı bir iyimserlikle karşılanmasının ardından yatay bir seyir izledi ve Euro/dolar paritesi 1.3520 civarındaydı.
Daha sonraki günlerde ise ABD Doları, ABD ve Avrupa'daki borç sorunlarının küresel risk iştahında azalmaya neden olmasıyla para birimleri sepeti karşısında altı haftanın en yükseğine yakın seviyede yükseldi; Euro/dolar paritesi 1.34’e gerilerken, dolar/yen paritesi 77’nin üzerine yükseldi.
Euro, Belçika ve Fransa'nın Dexia için mevcut kurtarma anlaşması üzerinde yeni görüşmeler yaptıkları şeklinde yer alan haberin, Fransa'nın üzerindeki mali yükü artırabileceğine dair endişelere yol açmasından da olumsuz etkilendi.
Perşembe günü Euro, Almanya'nın 10 yıl vadeli devlet tahvili ihalesine gelen zayıf talebin krizin artık Berlin'i bile tehdit etmeye başladığına dair kaygılara neden olmasının ardından dolar karşısında yedi haftanın en düşüğüne geriledi ve Euro/dolar paritesi 1.33’e düştü. Haftanın son gününde de Euro, Merkel-Sarkozy-Monti zirvesinden Euro tahvil çıkarılması konusunda somut bir sonuç çıkmaması ve Avrupa'da yaşanan borç 14 krizinin sonuna yaklaştığını gösteren belirti yokluğunda, dolar karşısında son yedi haftanın yeni en düşük seviyesine geriledi ve Euro/dolar paritesi 1.323’e geriledi. Cuma günü itibariyle Euro/dolar paritesi 1.3240, dolar/yen paritesi 77.65 düzeyindeydi.