Başta yenilenebilir enerji yatırımları ve verimlilik için geliştirilenler olmak üzere "yeşil" projelere para akıyor.
TURSEFF
KOBİ'leri destekliyor
TURSEFF, Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı'nın kısa adı. Türkiye'deki yenilenebilir enerji yatırımları ve enerji verimliliği projelerini destekliyor. Programın finansörleri Avrupa Kalkınma Bankası ve Dünya Bankası bünyesindeki Temiz Teknoloji Fonu ile Avrupa Birliği...
Programın hedeflediği müşteri profili, KOBİ ve kısmen KOBİ ölçeğindeki firmalar. Program kapsamındaki krediler Akbank, Denizbank, Garanti Bankası, İş Bankası ve VakıfBank aracılığıyla kullandırılıyor. Destekten faydalanmak için başvuran projelerin teknik incelemesi TURSEFF tarafından yapılıyor. Kredilerin teminat, faiz ve vade gibi koşulları ise katılımcı bankalar tarafından belirleniyor.
Firmaların bu kaynaktan yararlanabilmesi için son yıl cirosunun 50 milyon euro'dan, çalışan sayısının da 250 kişiden az olması gerekiyor. Kriterleri karşılayan projeler maksimum 5 milyon dolara kadar faydalanabiliyor. Projeler için alt limit yok.
Yenilenebilir enerji projelerinde maksimum büyüklük 10 MW. TURSEFF Proje Yöneticisi Janna Fortmann, şimdiye kadar kendilerine bin kadar proje başvurusu yapıldığını belirtiyor. Fortmann'ın verdiği bilgiye göre, şu ana kadar bu projelerden 150 kadarı uygun bulunmuş ve krediden faydalandırılmış. Kullandırılan kredilerin toplamı ise 140 milyon dolar. Program kapsamında bu yıl 120 milyon dolar daha kredi kullandırılacak.
TSKB
VERİMLİLİK PROJELERİNİ BEKLİYOR
Enerji, verimlilik ve çevre alanlarındaki ucuz kredileriyle bilinen Türkiye Sanayi ve Kalkınma Bankası (TSKB), Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası, Fransız Kalkınma Ajansı ve Alman Sanayileşme Fonu'ndan sağladığı kredilere aracılık ediyor. TSKB Proje Finansmanı ve Kredilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ufuk Bala Yücel, 2011 sonu itibariyle toplam kurulu gücü 3 bin MW olan 93 yenilenebilir enerji projesini finanse ettiklerini açıklıyor. Bu projelerin 80'i HES (hidroelektrik santrali), 8'i RES (rüzgar elektrik santrali), 3'ü biokütle, 2'si de JES (jeotermal elektrik santrali) şeklinde. Toplam yatırım tutarı 6 milyar dolar olan bu projeler için taahhüt edilen finansman miktarı 1.8 milyar dolar oldu. Bu tutarın 1.2 milyar doları fiilen kullandırıldı
EN UYGUN İHTİYAÇ, TAŞIT, KONUT KREDİSİ İÇİN TIKLAYINIZ...
Söz konusu 93 projenin 50'sinde yatırımlar tamamlanmış ve elektrik üretimi başlamış durumda. Yücel, bu yıl da gerek sürmekte olan gerekse yeni projeleri incelemeye devam edeceklerini söylüyor. TSKB, enerji verimliliği finansmanına da ağırlık vermeye devam edecek. Yücel, bu yılın sonuna kadar 600-700 milyon dolar yeni kredi kullandırmayı hedeflediklerini ifade ediyor.
TSKB'nin orta ve uzun vadeli yatırım kredisi sunduğunu vurgulayan Yücel, "Çimento, demir-çelik, petrokimya, kimya, ambalaj, kağıt gibi enerjiyi yoğun olarak kullanan sektörlerdeki verimlilik projeleri çok önemli. Biz de TSKB olarak son iki yıldır enerji verimliliği yatırımlarına özel önem veriyoruz. Bu dönemde 20'den fazla projeye yaklaşık 180 milyon dolarlık kaynak sağladık" diyor.
TKB
600 milyon TL kullandıracak
Türkiye Kalkınma Bankası (TKB), Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası ve İslam Kalkınma Bankası gibi uluslararası finans kuruluşlarının enerji alanındaki kredilerine aracılık ediyor. Bunlardan örneğin, İslam Kalkınma Bankası'ndan sağlanan kredilerin alt limiti 500 bin, üst limiti ise 10 milyon dolar...
TKB Genel Müdür Yardımcısı Metin Pehlivan, Dünya Bankası'ndan önümüzdeki dönemde kullandırılmak üzere 400 milyon dolarlık yeni kaynak temin ettiklerini açıklıyor. TKB, Avrupa Yatırım Bankası'yla geçen yıl imzaladığı anlaşma doğrultusunda 75 milyon euro tutarında kaynak sağlamıştı. Enerji verimliliği projelerinde Apeks yöntemiyle kullanılmak üzere Alman Kalkınma Ajansı'ndan (KfW) da 50 milyon euro tutarında kaynak sağlanması planlanıyor.
EN UYGUN İHTİYAÇ, TAŞIT, KONUT KREDİSİ İÇİN TIKLAYINIZ...
TKB, bu yıl enerji sektörüne yaklaşık 600 milyon TL'lik kredi kullandırmayı planlıyor. Pehlivan, asgari yüzde 25 özkaynak talep ederek toplam yatırım tutarının yüzde 50'si ile 75'i arasında kredi kullandırdıklarını söylüyor. TKB, bugüne kadar toplam 132 enerji projesini değerlendirip bunlardan 85'ine kredi tahsisi yapraka 2.78 milyar TL'lik kredi kullandırmış.
İŞ BANKASI
10 yıl kadar kredilendiriyor
TURSEFF'in katılımcı bankaları arasında yer alan İş Bankası, Avrupa Yatırım Bankası ve Fransız Kalkınma Ajansı bünyesindeki Proparco'nun kredilerine de aracılık ediyor. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat İnce, kredi vadelerini projenin faaliyete geçtikten sonra yaratacağı gelirle ödeme imkanı verecek şekilde ve sponsorların taleplerini dikkate alarak belirlediklerini söylüyor. Ancak yatırım aşamasındaki geri ödemesiz dönemlerle birlikte vade 10 yılı aşabiliyor. İnce, projeye özgü teminat paketleri ve piyasa şartlarının imkan verdiği en uygun faiz oranlarının sunmaya çalıştıklarını vurguluyor.
İş Bankası, geçen yıl 20 yenilenebilir enerji projesine yaklaşık 1.3 milyar dolar tutarında finansman sağladı. Suat İnce, İş Bankası'nın enerji kredisi vermeden önce izlediği süreci şöyle anlatıyor:
"Proje fizibilitelerinin yanı sıra hidroelektrik santral projeleri için proje bölgesindeki gözlem istasyonlarındaki uzun vadeli su akım değerleri, rüzgar enerjisi santrali projeleri için rüzgar ölçüm-korelasyon çalışmalarına dair raporlar ile projeye ilişkin alınması gereken tüm onay ve belgelerin (ÇED raporu, üretim lisansı, iletim bağlantıları gibi) tamamlanması gerekiyor."
AKBANK
Enerji tasarrufuna öncelik veriyor
Akbank da TURSEFF'in katılımcı arasında. Banka, bu kapsamda endüstriyel enerji verimliliği, binaların termal rehabilitasyonu ile jeotermal, güneş, biyokütle ve biyogaz dahil olmak üzere yenilenebilir enerji yatırımları için uzun vadeli finansman imkanı sağlıyor. Hidroelektrik santralleri, rüzgar enerjisi santralleri ve jeotermal enerji santralleri de proje finansmanlarında yer alıyor.
Akbank Ticari ve KOBİ Bankacılığı'ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kaan Gür, 2010 yılında "Enerji Dostu Kredi" adıyla bir ürün çıkardıklarını hatırlatıyor. Bankanın müşterileri enerji tasarrufu sağlayan ürün satın alırken bu krediden faydalanabiliyor. Bunun için yenileyecekleri ürünün enerji tasarrufu sağladığını belgelemeleri yeterli.
Akbank, rüzgar enerjisi, güneş enerjisi, jeotermal enerji üretimine yönelik daha büyük çaplı yenilenebilir enerji projelerinin finansmanı da aynı ürün üzerinden sağlıyor. Bu yıl da uluslararası finansman kaynaklarına aracı olmayı sürdüreceklerini belirten Gür, "Yenilenebilir enerji projelerini değerlendirirken önceliğimiz çevreye zarar verilmemesi. Yerel halkın projeyi destekliyor olması da çok önemli" diyor.