FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasalarda haftalık beklentiler

Haftalık bazda 79.000 seviyesi destek olarak takip edilmeli.

Piyasalarda haftalık beklentiler

Basit bir tepki ile başlayan Gezi Parkı gösterilerinin geldiği seviye itibarıyla yatırımcıları korkutarak risk alma tercihlerinin değişmesine neden olması, hükümetten tansiyonu düşürücü açıklamalar gelmemesinin yatırımcıları daha da fazla tedirgin etmesi ve önümüzdeki günlerde de tansiyonu düşürücü adım atılacağına dair sinyaller gelmemesi nedeniyle haftalık bazda 79.000 seviyesi destek olarak takip edilmeli, bu seviyenin kırılması halinde düşüşün 75.500’e kadar devam edebileceği ihtimali nedeniyle risk azaltımı değerlendirilmelidir.

Bu Hafta, Cuma günü Gezi Parkı’nda yapılan müdahalenin kitlesel bir direnişe yol açması ve bu kapsamda pek çok ilde gösteriler yapılmasının konunun içeriğinin demokrasi mücadelesine dönüştürülmesi, sosyal medyanın kullanılarak yurtdışından da destek bulunması Borsa yatırımcılarını riskten kaçırmaya yetti. Bu kapsamda, hükümetten ve/veya Başbakan Erdoğan’dan son günlerde olayları yatıştırıcı açıklamalar gelmemesi, yabancı yatırımcıların olduğu kadar yerli yatırımcıların da tedirginliğini arttırarak Borsa İstanbul’da ana desteklere doğru hızlı ilerleyişe neden oldu. Bu doğrultuda, 87.000 ve 84.000 seviyelerinin hızla geçilmesi sonrasında şu an itibarıyla ilk etapta 79.000 seviyesinde tutunulup tutunulamayacağı önemli olacaktır.

Hükümetin eylemcilere bakışı değişmediği, empati kurulmadığı ve tansiyonun düşürülmediği bir ortamda Türkiye’nin elde ettiği kazanımların gölgede kalarak yabancı yatırımcıların bakış açısının değişmesi riski, gösterge endeksin 79.000 seviyesinde tutunmasını güçleştirecek ve düşüşün 75.500’e doğru ilerlemesine yol açacaktır.

Önümüzdeki günlerde de yurtdışından bağımsız hareket etmesi muhtemel görünen BIST-100 endeksinde tıpkı bugün olduğu gibi açıklanacak verilerin bir önemi olmayacak ve yatırımcılar nezdinde Türkiye’nin istikrarının devam edip etmediğine yönelik pozisyon alınacaktır. Şu an itibarıyla yatırımcıların bu gerçekliklerden hareketle pozisyon yapılandırmasına gitmesinin daha doğru bir hareket tarzı olduğunu düşünüyor olmanın yanı sıra panik hareketlerden uzak durulmasını öneriyoruz.

Geçen Hafta: FED’in varlık alım programından çıkışa hazırlandığı tedirginliğinin yanı sıra bu beklentiye bağlı olarak ABD’de %2,23’e yükselen 10 yıllık tahvillerin yarattığı endişenin başlıca etkili olduğu global borsalar geçen haftayı kayıplarla tamamladı. Yurtiçinde ise, TCMB’nin kredili mevduat hesaplarına ilişkin faiz oranlarını düşürmesinin bankaların faiz gelirlerinde azalma ve kârlarında da daralma yaratacağı beklentisine neden olarak banka hisselerinde satış baskısı yaratması, faiz ve kurlardaki yükseliş BIST-100 endeksinin yurtdışı borsalardan çok daha sert tepki vermesine ve haftayı %5,5 düşüşle kapatmasına yol açtı.

(Eti Yatırım)

En Çok Aranan Haberler