FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Teknik analiz

Teknik göstergeleri incelediğimizde kısa vadeli olanlardan CCI ve William’s R’ın dik bir eğimle gerilemeye devam ettiği görülmektedir.

Teknik analiz

Eti Yatırım Tarafından Hazırlanan Teknik Analiz Bülteni:

Dün güne alıcılı başlayan piyasada yüzde0,43 oranındaki değer artışı ile 67.890 puandan açılış yapan endeks, açılışın hemen ardından 67.968 puanı test etti. Ancak sonrasında gelen hafif satış baskısının hız kazanması ile 67.500 desteğinin altına inerek eksiye geçen endeks ilk seansı yüzde0.42 oranındaki düşüşle 67.316 puandan tamamladı. İkinci seansa da zayıf bir başlangıç yapan ve seansın ilk yarısını 67.000-67.210 puanları arasında sıkışık geçiren endeks, seansın ikinci yarısında nispeten daha hareketli bir seyir izledi. Endeks günü 67.114 düzeyinden tamamlarken, değer kaybı yüzde0,72 oranında gerçekleşti.

Genel Görünüm: Aşağıdaki TL bazlı grafikte de yer aldığı üzere bu haftaya satış baskılarının etkisiyle zayıf başlayan ve önce 5-9 günlük hareketli ortalamalarının altına gerileyen endeksin dün de 15 Ağustos’tan bu yana ilk defa 21 günlük hareketli ortalamasını test etmesinin trendin devamı açısından riski artıcı bir unsur olduğu söylenebilir. Dün kapanış olarak gün içi gördüğü en düşük seviyeye oldukça yakın bir konumda bulunan endeksin bu hareketinin artan bir işlem hacmi ile de gerçekleşmesi de bu görüşümüzü onaylar niteliktedir. Aslında geçen hafta yaşanan hareketlilik bu haftanın sinyali vermişti. Daha önceki bültenlerimizde de dikkati çektiğimiz üzere Bollinger Band’ın yeniden daralma eğilimine girmesi 68 bin seviyesinin üzerinde tutunamayan endeks için bir baskı unsuru olmaya devam etse de, endeksin bu hafta sonuna kadar yaşayacağı seyir yükseliş eğiliminin yeniden devam edip etmemesi konusunda belirleyici olacaktır.

Yükselen kanal formasyonunun alt sınırı olan 66.600 seviyesi bu açıdan önemli bir destek olup, bu seviyenin test edilmesi ve altına yaşanacak sarkmalar, trend dönüşümü için ilk sinyaller olarak kabul edilmelidir. Diğer taraftan Haziran ayı başından bu yanan geçerliliğini koruyan yükseliş trendi gözönüne alındığında bu tipte bir düzeltmenin olağan kabul edilebileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle olasılığı gittikçe azalmakla birlikte mevcut ortamda kanal formasyonunun etkisini koruyacağına dair düşüncemizi sürdürüyoruz.

Teknik göstergeleri incelediğimizde kısa vadeli olanlardan CCI ve William’s R’ın dik bir eğimle gerilemeye devam ettiği görülmektedir. Burada dikkati çeken unsur Ağustos ayı ortasından bu yana olan dönem incelendiğinde endeksin düşük eğimli yükseliş trendine karşın, Momentum’un yatay bir kanalda hareket etmesidir. Momentum’un bu seyri de endeks üzerinde bir baskı unsuru olmakla birlikte, hala 100 referans çizgisinin üzerinde bulunması endeksin destek seviyelerinde tutunmasına yardımcı olabilir. Uzun bir süredir piyasadaki
hareketliliğe tepki vermeden yatay seyirlerine devam eden orta vadeli teknik göstergelerden MACD ve Trix’in ise de yönünü aşağıya doğru çevirmeleri riski artıcı bir etken olarak nitelendirilebilir.

Kısa vadede endeks için 67.200-67.800-68.000-68.600 direnç, 67.000 (21 günlük H.O)-66.600-66.000 destekler olarak kabul edilebilir. Dolar bazında ise yanda sağdaki grafikte de görülebileceği üzere 3,80 cent seviyesindeki direncini aşma çabaları başarısızlıkla sonuçlanan endeks dün 3.74 cent desteğinden kapanış yaptı. Mevcut durumda endeksin 3,66 cent seviyesindeki gap bölgesine kadar gerilemesi sürdürme olasılığı
ortaya çıkmıştır. Bu düzeltme hareketine karşın hala 2011 yılı Haziran ayından bu yana geçerli olan uzun vadeli çanak formasyonunun boyun çizgisi konumundaki 4.08 cent seviyesini kısa vadede hedeflediğini düşündüğümüz endeks için 3.80-3.84-3.92 cent direnç, 3.74-3.66-3.60
cent ise destek olarak kabul edilebilir.

En Çok Aranan Haberler