FİNANS

İç piyasa ve pariteler

USD/JPY paritesi 78 seviyesinden başlattığı geri çekilmesini 76,50 seviyesine kadar sürdürdü ancak parite burada belirli seviyeler arasında sıkışık seyrine devam etmektedir.

İç piyasa ve pariteler

Lider Forex Tarafından Hazırlanan Uluslararası Döviz Piyasaları Raporu:

EUR/USD
Yunan basınında çıkan haberlere göre, PASOK'un bugün yapılan siyasi konsey toplantısında yaptığı konuşmada başkanlık görevini bırakmaya hazır olduğunu belirten Papandreu, PASOK'un yeni başkanının erken seçimlerden önce belirlenmesini önerdi. Papandreu, konuşmasında, ne önümüzdeki seçimlerde ne de PASOK'un haziran ayında yapılacak olağan kongresinde aday olma niyetinde olduğunu söyledi.

Yorgo Papandreu, Yunanistan'da da ekonomik krizin siyasi krize dönüşmesinin ardından başbakanlık görevinden istifa etmişti. Papandreu hükümetinin istifasının ardından PASOK'un oy oranında büyük düşüş kaydedilirken, bazı milletvekilleri Papandreu'nun parti başkanlığından istifa etmesi talebinde bulunmuştu.

EUR/USD paritesi 1,2860 desteğinden aldığı güçle yükselişlerini 1,3070 seviyesine kadar sürdürmüş ancak 1,3115 direncini geçemeyerek tekrar geri çekilmiştir. Bunun nedenlerinden birisi 1,3115 direncinde büyük stopların yer almasıdır. Eğer 1,3115 direnci geçilebilseydi 1,3265 ve 1,3350 seviyelerini test etmesi beklenilmekteydi. Hatta daha da yukarılara çıkarsak 1,3500 seviyesi test edilebilirdir. Bu tür yükselişe dur diyen piyasalar paritenin 1,3070 üzerine çıkmasına engel oldu ve günü satıcılı seyirle noktaladı. Ancak paritenin düşüşü 1,2900 ile sınırlanırken gerçek düşüşlerin 1,2860 desteğini kırması ile devam etmesi beklenilmektedir. Bu yüzden de 1,2860-1,3115 arasında yaşanılacak hareketlere dikkat etmeliyiz. Genel beklenti paritenin düşüş yönünde hareket etmesidir. Bu yüzden de stratejimiz yaşanılacak olası yükselişleri kademeli bir şekilde satış fırsatına çevirmektir.

EUR/USD paritesinin 1,2860 desteğini kırması durumunda ise 1,2680 ve 1,2500 hedef olarak belirlenecektir.

Pivot 1,3000
Destek 1,2900 –1,2880-1,2860
Direnç 1,2960 – 1,3045–1,3085

GBP/USD
İtalya'nın en büyük bankası UniCredit'in sermaye artırımına gitmesinin bankaların sermaye artırım ihtiyacına dair endişeleri tetiklemesi borsalarda kayıplara neden oldu. Vestas Wind Systems kar tahminlerini azaltmasıyla yüzde 19'luk sert bir düşüş kaydetti.

İngiltere'nin ikinci büyük tekstil perakendecisi Next Plc ise satışlarının beklenenden düşük gelmesiyle yüzde 3.1 değer yitirdi. Gösterge Stoxx 600 endeksi 4 günlük rallisini sonlandırarak yüzde 0.6'lık düşüşle 249.62 puan oldu. Endeks dün ABD'de imalat sanayinin Aralık'ta altı ayın en hızlı büyümesini kaydetmesiyle 3 Ağustos'tan beri en yüksek seviyeye çıkmıştı. Stoxx Europe 600 geçtiğimiz yıl yüzde 11 değer kaybetmişti. Cenevre'deki Louis Capital Markets'te yönetici olan John Plassard, "2011 yılı göreceli olarak iyi sona erse de 2012 yılı riskli. En azından yılın ilk yarısında piyasalarda çok fazla volatilite olabilir" dedi.

GBP/USD paritesi 1,5560 ile 1,5650 arasında sıkışık seyrine devam etmektedir. Genel olarak karakteristik özelliklerinde sert hareketlerle tanıdığımız GBP/USD paritesinde şuanda “fırtına öncesi sessizlik” yer almaktadır. Bunun nedeni ise paritenin 1,5770 ile 1,5300 arasındaki yatay bandın yer almasıdır. Genel olarak orta ve uzun vadede düşüş beklentisi içerisinde olduğumuz GBP/USD paritesinde yükselişlerde satış pozisyonları alınması riskinizi azaltacaktır. Eğer GBP/USD paritesi 1,5650’nin üzerine tekrar çıkarsa 1,5770 seviyesini
test etmek isteyebilir. Bu yüzden de satış pozisyonlarınızı kademeli bir şekilde açabilirsiniz. Kısa vade pozisyon almak isteyen yatırımcılar ise 1,5560 desteği üzerinde alım pozisyonlarında yer alabilirler.

Pivot:1,5560
Destek 1,5510 – 1,5465 – 1,5420
Direnç 1,5675 - 1,5700 - 1,5740

USD/JPY
Perakende satışları ve otomotiv üretimindeki hareketlenmenin tahminlerin altında gelen fabrika siparişlerine baskın gelmesi ile ABD hisse senetleri önceki kayıplarını eritirken Dow Jones Endüstri Endeksi'nin temmuzdan beri en yüksek seviyede bulunuyor oluşunu korudu.

Otomotiv üreticilerinin aralık ayı satışlarının tahminleri aşarak sektöre 2008'den beri en iyi yılı yaşattıklarını açıklamalarının ardından Ford Motor Co. (F) hisseleri yüzde 1.5 değer kazandı. Home Depot Inc. (HD), Lowe’s Cos. ve Starbucks Corp. Hisseleri ise en az yüzde 1.4 yükseliş kaydetti. Yahoo! Inc. (YHOO) hisseleri ise şirketin ceo olarak Scott Thompson'ı atamasının ardından yüzde 3.1 değer kaybetti.

USD/JPY paritesi 78 seviyesinden başlattığı geri çekilmesini 76,50 seviyesine kadar sürdürdü ancak parite burada belirli seviyeler arasında sıkışık seyrine devam etmektedir. 76,85 ile 76,55 arasında bant hareketine devam eden USD/JPY paritesi için 77,00 seviyesinin üzerine çıkamadığı her durumda düşüş baskısına maruz kalması beklenilmektedir. Bu yüzden de alım için 77,00 seviyesinin geçilmesini bekleyebilirsiniz. Genel görünüm 77seviyesinin altında düşüşlerin devam etmesi yönündedir. Bu yüzden de stop seviyesini 77,00 seviyesinin üzerine yerleştirerek 77,00 seviyesine yakın yerden satış pozisyonları açabilirsiniz.

Pivot: 77,00
Destek: 76,50 – 76,30 – 76,10
Direnç: 77,15 – 77,30 - 77,50

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler