FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İç piyasa ve pariteler

Doların en çok işlem yaptığı 6 para birimi karşısındaki hareketini izleyen Dolar Endeksi yüzde 3.6 yükseldi.

İç piyasa ve pariteler

EUR/USD ANALİZ

Alman hükümet sözcü yardımcısı Streiter, Berlin'de yaptığı açıklamada, ortak devlet bonolarını, avro krizinin aşılmasında uygun bir araç olarak görmediklerini belirterek, ''Bu konudaki tutumumuzda bir şey değişmedi'' dedi. Streiter, Avrupa ülkelerinin Euroband'ları düşünmek yerine ekonomik büyüme ve rekabet üzerine yoğunlaşması gerektiğini kaydetti. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Camp David'de yaptığı açıklamada, Eurobond konusunu yeniden gündeme getirmek istediğini söylemişti. Öte yandan, Camp David'de düzenlenen G-8 zirvesine katılan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa'nın, Afganistan'daki askerlerini şimdiden çekme kararıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, ''Biz Afganistan'a birlikte girdik, birlikte çıkmak istiyoruz'' dedi.

Geride bıraktığımız hafta Yunanistan’ın Euro bölgesinden çıkacak-çıkmayacak spekülasyonlarının yer aldığını ve bu durumun tüm piyasayı meşgul ettiğini görmekteyiz. Hafta sonu yapılan G-8 zirvesinde çok net adımlar atmamakla beraber Yunanistan’ın kurtulabilmesi için büyümenin şart olduğu kararı verildi. Her ne kadar Merkel bu konuda yalnız kalsa da Obama başta olmak üzere Hollande, Monti ve Cameron büyümenin Yunanistan ve dolayısıyla Avrupa Birliği ülkelerine katkı sağlayacağı konusunda hem fikir oldular. Genel olarak baktığımızda özellikle de bu hafta Euro bölgesi liderler toplantısı ve FED’in 5 merkez bankası başkanının Haziran ayı için ne düşündüklerini söyleyecekleri toplantı EUR/USD paritesinin geleceğini etkileyecek en önemli veri olarak belirlenmiştir. Diğer bir yandan 2012 yılı dip seviyesi olan 1,2620 desteğinin kırılamaması ile yukarı yönlü atak başlatan EUR/USD paritesi şuanda 1,2786 seviyesinde hareketine devam etmektedir.

Teknik olarak baktığımızda 1,2745 desteği üzerinde gün içi yükselişlerine devam etmesi beklenilen EUR/USD paritesinde düşüşlerin devam edip etmeme konusu dikkatle takip etmesi gerekilen bir durumdur. Düşüş trendinde devam eden EUR/USD paritesi mevcut düşüşlerine son verip yeniden yukarı yönlü hareketine devam edecek mi yoksa 12 yıldır devam eden kanalı kırarak aşağı yönlü hareketlerine devam edecek mi? Bu sorunun cevabını özellikle bu hafta almaihtimalinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

Pivot 1,2745
Destek 1,2815-1,2845-1,2870
Direnç 1,2745-1,2710-1,2680

GBP/USD ANALİZ
Avrupa'daki borç krizinin MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'nin üstün performans gösterme ihtimalini neredeyse ortadan kaldırdığını belirten Citigroup Inc., endeksin tavsiyesini nötr'e çekti. Bankanın New York'taki küresel gelişen piyasa stratejisti Geoffrey Dennis'in, endeksin yılsonu tahminini yüzde 10 aşağı çekmesinin ardından Robert Buckland liderliğindeki Citigroup analistleri, 18 Mayıs'ta gelişen piyasa hisselerinin tavsiyesini düşürdü. Hazırladığı raporunda hedef tahminin indirilmesinin, MSCI Tüm Dünya Endeksi'nin tahminleriyle, gelişen piyasa hisseleri beklentilerini uyumlu hâle getirdiğini yazan Buckland, gelişen piyasa hisselerinde üstün performans beklememelerinden ötürü, tavsiyeyi de aşağı çekmiş olduklarını söyledi.

GBP/USD paritesi geride bıraktığımız hafta 1,5730 seviyesine kadar gerilemiş ve bu gerileme sonrasında yeniden yukarı yönlü hareketine devam ederek yükselişlerin baskın olduğunu göstermiştir. Haftalık trendin yükseliş olması nedeniyle yukarı yönlü hareketlerin daha yüksek ihtimal olduğunu belirttiğimiz GBP/USD paritesinde 1,5730 desteği düşüşlerin devam edip etmeyeceğine karar verecek en önemli seviyedir. Eğer parite yükseliş trendinin devam edeceğine inanıyorsa 1,5730 desteği üzerinde kalmasını sürdürmesi gerekmektedir. Aksi takdirde de düşüşler kendisini gösterecek ve parite 1,5480 seviyesini hedefleyecektir.

Gün içerisinde ise 1,5775 desteği üzerinde gün içi yükselişlerin devam etmesi gerektiğini ve yukarı yönlü hareketlerin 1,5890 seviyesine kadar gün içi devam etmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Düşüşlerin oluşabilmesi için gün içi 1,5775 desteğinin kırılması, uzun vadeli olarak da 1,5730 desteğinin kırılması gerekmektedir.

Pivot: 1,5775
Destek 1,5775-1,5730-1,5695
Direnç 1,5845-1,5890-1,5950

USD/JPY ANALİZ
Asya ekonomilerinin, yatırımcıların beklentilerinin üzerinde düşüş kaydetmesine dikkat çeken Citigroup Inc., son 8 ayın en sert düşüşünü kaydeden Asya paralarının düşüşünün süreceğini öngördü. Citigroup'un Asya Pasifik piyasaları müdürü Nadir Mahmud, Avrupa'daki borç krizinin Asya'daki ihracatlara zarar vermesi ve küresel para yöneticilerini riskli varlıklardan dolara itmesiyle, volatilitenin artacağını söyledi. Yakın zamanda Asya'da görülecek yavaşlamanın piyasaları savunmasız bir anda yakalayacağına dikkat çeken Mahmud, dolarda yükseliş, faizlerde de düşüş bekliyor. Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi Mayıs'ta yüzde 1.9 gerileyerek, Eylül'den bu yana en sert aylık düşüşüne yöneldi. MSCI Asya Pasifik Endeksi bu ay yüzde 10.3 kayıpla Ekim 2008'den bu yana en kötü performansına işaret etti.

Doların en çok işlem yaptığı 6 para birimi karşısındaki hareketini izleyen Dolar Endeksi yüzde 3.6 yükseldi.USD/JPY paritesi uzun bir süredir devam eden yatay bant’tan kurtularak trendin değişmesine ve düşüşlerin devam etmesinin sinyallerini verdi. Genel olarak baktığımızda 81,90 direnci altında
düşüş baskısının devam edeceğini ve bu düşüşlerle beraber paritenin yeniden 76 seviyelerine doğru gerilemesi beklenilmektedir. Yukarı hareket beklentisi oluşan yatırımcılarımız ise gün içi kısa vadeli 79,50, orta ve uzun vadeli olarak da 81,90 direncinin geçilmesini beklemelidir.

Kısa vadeli olarak ( Gün içi al-sat stratejisi) ise 79,50 direnci paritenin düşüşlerinin devam edip etmeyeceğine karar verecek en önemli seviye olarak belirlenmiştir. Teknik olarak baktığımızda 79,50 direnci altında kalmayı sürdürmesi paritenin 78,**’li seviyelere kadar yaşanılacak olan düşüşlerin devam edeceği sinyallerini de beraberinde getirmektedir. Bu nedenle de gün içerisinde 79,50 direncini dikkatle takip etmek gerekmektedir.

Pivot: 79,50
Destek:79,10-78,90-78,65
Direnç:79,50-79,70-79,95

PETROL ANALİZ
ABD hisselerindeki düşüş, piyasanın hız göstergesini Ağustos'tan bu yana görülmemiş seviyelere geriletti. Bazı traderlar bu durumu Standard&Poor's 500 Endeksi'nin çok hızlı ve çok fazla düştüğünün sinyali olarak algılıyor. RSI'nin lastik bir bant gibi olduğunu belirten BTIG LLC'nin baş nicelik ve teknik stratejisti Josh Dollinger, RSI'nin ne kadar geriye çekilirse, o kadar hızlı ve sert geri sıçrama yapacağını söyledi. Doğru zamanlamayı yapmanın güç
olduğunu belirten Dollinger, ancak uzun vadede alıcıların genellikle bu şartlarda hamle yapmasından kazanç sağladığını aktardı.

Petrol fiyatları 110 dolar direncinden başlattığı düşüşlerle hafta içerisinde 90,90 seviyesine kadar gerileyerek düşüşlerin devam edip etmeyeceği konusunda kritik bir sürece yaklaşmış bulunmaktadır. 110 dolardan başlayan gerilemenin devam edip etmeyeceğine karar verecek olan kritik seviye olarak 89,50 desteğini belirleyebiliriz. Eğer petrol bu destek üzerinde kalmayı sürdürürse yeniden yukarı yönlü toparlanacağını ve ilk etapta yeniden 100 dolar seviyelerini test edeceğini söyleyebiliriz. Ancak petrol fiyatları 89,50 desteğini de kırarsa düşüş trendinin oluşacağını ve bu düşüş trendinin oluşması ile petrolün 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 86,80 ve kanalın alt noktası olan 83,60 seviyelerinin hedefleneceğini söyleyebiliriz.

Genel olarak ABD borsalarına baktığımızda yükseliş rallisinin düzeltme düşüşlerini tamamlama yolunda büyük bir adım attığını ve bu düşüşlerin yerini ilerleyen zamanlarda yeniden yukarı yöne çevirme ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Bu durumun gerçekleşmesi dolar’ın güçsüzleşmesine neden olacağı gibi petrol, gümüş ve altın gibi kıymetli madenlerin yükselmesini tetikleyecektir.

Gün içerisinde 92,90 direnci petrol fiyatlarının yükselişlerinin devam edip etmeyeceğine karar verecek en önemli direnç seviyesi olarak belirlenmiştir. Eğer petrol yükselişlerine devam etmek istiyorsa 92,90 direncini geçmesi gerekmektedir. Aksi takdirde geçen haftaki düşüşlerine devam etmek isteyecektir.

Pivot 92,90
Destek 90,90-90,25-89,25
Direnç 92,90-93,75-94,25

En Çok Aranan Haberler