FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Altın analiz

Dün ABD’de açıklanan verilerin karışık bir görünüm çizmesi ve New York Fed Başkanı William Dudley’in önümüzdeki aylarda faiz artırımına açık kapı bırakan konuşmaları altında hareketliliği artırdı.

Altın analiz

Vakıfbank Tarafından Hazırlanan Altın Fiyatları Raporu:

Dün ABD’de açıklanan verilerin karışık bir görünüm çizmesi ve New York Fed Başkanı William Dudley’in önümüzdeki aylarda faiz artırımına açık kapı bırakan konuşmaları altında hareketliliği artırdı. Gün içinde volatil hareketler sergileyen altın fiyatları günü %0.5 artışla 1,346 dolar/ons seviyesinden tamamladı. Bugün ABD’de 26-27 Temmuz tarihli ABD Merkez Bankası toplantı tutanakları açıklanacak.

Tutanaklardan gelecek sinyallerin Fed’in önümüzdeki dönem para politikasına yönelik piyasa beklentilerini ne yönde etkileyeceği önemli. Faiz artırım beklentilerinin yoğunlaşması altında satış baskısını artırabilir ve 1,325 dolar/ons destek seviyesi tekrar gündeme gelebilir. Öte yandan piyasalarda Fed’in uzun süre faiz artırımına gitmeyeceğine ilişkin var olan rehavetin daha da pekişmesi halinde, altının kısa vadede yukarı yönlü hareketleri hızlanabilir. Ancak bu beklentilerimizin kısa vadeli beklentiler olduğunu belirtelim. Büyük resme baktığımızda, 2011 yılının Eylül ayında tarihi zirve seviyesi 1,921 dolar/ons’u gördükten sonra düşüş seyrine giren altın fiyatlarının, bu yılın ilk ayı itibarıyla yönünü hızlı bir şekilde yukarıya çevirdiğini ancak son dönemde yükseliş ivmesinin yavaşladığını görüyoruz. Bu sebeple daha önceki raporlarımızda, altın fiyatlarının yükseliş trendine girebileceğine yönelik gelen sinyallerin teyit edilmesi için bir süre daha gözlemlenmesi gerektiğini belirtmiştik. Bu bağlamda, altın fiyatlarının yükseliş trendine girdiğinin teyit edilmesi için önemli bir direnç seviyesi olduğunu düşündüğümüz 60 aylık ortalama seviyesi 1,375 dolar/ons’un kalıcı olarak kırılması gerektiğini düşünüyoruz. 2011 yılının Eylül ayında başlayıp dönemin Fed Başkanı Ben Bernanke’nin 2013 yılı Mayıs ayında daraltıcı para politikasına geçileceğinin ilk sinyalini vermesiyle hızlanan ve 2015 yılsonuna kadar devam eden düşüşün %38.2 düzeltmesinin de 1,375 dolar/ons seviyesine işaret etmesi bu düşüncemizi destekliyor."

En Çok Aranan Haberler