FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

VİOP analiz

İç piyasalarda koalisyonun hükümeti kurma süresinin bu hafta dolacak olmasıyla birlikte, siyasi kanattan gelecek açıklamalar belirleyici olacaktır.

VİOP analiz

Alan Yatırım Menkul Değerler Tarafından Hazırlanan Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası Bülteni:

Haftanın son işlem gününde yurtiçinde Merkez Bankası tarafından açıklanan beklentiler anketi takip edildi. Merkez Bankası'nın anketinde yıl sonu TÜFE beklentilerinde gerileme görülürken, Dolar kuru beklentisinde ise yükseliş görüldü. Ankete göre yıl sonunda TÜFE'nin %7,65 olarak gerçekleşeceği düşünülürken Dolar'ın 2,83 seviyesine ulaşacağı tahmin ediliyor. Siyasi kanatta ise CHP ile yaptığı koalisyon görüşmelerinden sonuç alamayan AKP'nin bugün MHP ile görüşmesi bekleniyor. MHP tarafından hafta sonu yapılan açıklamalara göre koalisyonun kurulabilmesi için belli başlı şartların sağlanması gerekiyor. Bugün tarafların yapacağı görüşmenin piyasalar üzerinde etkili olması beklenebilir. Görüşmelerin ardından olumlu açıklamaların gelmesi halinde piyasalarda tekrar koalisyon beklentileri ile yükseliş görülebilir.

İç piyasalarda koalisyonun hükümeti kurma süresinin bu hafta dolacak olmasıyla birlikte, siyasi kanattan gelecek açıklamalar belirleyici olacaktır. ABD tarafında ise Cuma günü açıklanan sanayi üretimi verileri beklentilerden olumlu geldi. Ayrıca haftanın son işlem gününde Yunanistan tarafında, üçüncü kurtarma paketi konusunda anlaşıldığı bildirildi. Bugün yurtiçinde Mayıs ayı işsizlik verileri takip edilecek. Yurt dışında ise bu sabah açıklanan Japonya büyüme
verilerine göre, Japonya ekonomisi 2. çeyrek dönemde daralma gösterdi. %2'lik enflasyon hedefine ulaşmak için yüksek parasal teşvik politikaları uygulayan Japonya ekonomisinin büyük oranda Çin'deki zayıf ekonomik verilere bağlı olarak daralma gösterdiği düşünülüyor.

VIOP-30 Endeks Sözleşmesi
Haftanın son işlem endeks kontratı günü %0.34 artıda kapattı. Kontrat üzerinde bugün siyasi kanatta yapılacak AKP-MHP koalisyon görüşmeleri etkili olacaktır. Her ne kadar hafta sonu yapılan açıklamalarda erken seçim ihtimalinin daha yüksek olduğu görülse de, görüşmenin olumlu geçmesi durumunda piyasalarda tekrar koalisyon ihtimali ile pozitif bir seyir görülebilir.

Teknik olarak bakıldığında geçen hafta günü 95.000 seviyesinin üzerinde kapatan kontratın, bugün bu seviyenin üzerinde kalıcı olması halinde yukarı yönlü hareketin sırasıyla 96.200 ve 97.200 seviyelerine doğru olması beklenebilir.
Kontratın 95.000 seviyesinin altına gevşemesi halinde ise 93.800 seviyesi destek olarak test edilebilir.

VIOP-Dolar Sözleşmesi

Haftanın son işlem gününde Merkez Bankası'nın müdahalesiyle Dolar'ın gevşemesine rağmen, kontrattaki yükseliş devam etti. Hafta sonu siyasi kanattan gelen açıklamalarla birlikte, AKP ve MHP'nin bugün görüşecek olması, yeni bir koalisyon beklentisiyle kontrat üzerinde etkili olabilir. Ayrıca hafta sonu yurtiçinde yaşanan terör saldırıları da bugün kontrat üzerinde iç güvenliğe dair endişelerle kontrat üzerinde etkili olabilir. Şuan Dünya'da bütün para birimlerine karşı güçlü seyreden Dolar'ın faiz artırımı beklentileriyle zayıflaması beklenmese de siyasi kanattan gelebilecek olumlu bir haber kontratta kar satışlarına neden olabilir. Teknik olarak bakıldığında,
geçen hafta mevcut yatay bandının üst seviyesini aşan kontrat, haftayı 2,8450 seviyesinin hemen altında kapattı. Kontratın bugün bu seviyeyi aşması ve bu seviyenin üzerinde kalıcı olması halinde yukarı yönlü
hareketin 2,8650 seviyesine doğru olması beklenebilir. Kontratın 2,8450 seviyesinin altında kalıcı olması halinde ise 2,8250 seviyesi destek olarak test edilebilir.
VIOP-Altın Sözleşmesi

Altın kontratında Çin bazlı risklerle kısa süreli yükseliş hareketinin ardından gelen kar satışlarından sonra, alıcılı seyir Cuma günü de devam etti. Kontratın uzun süre dip seviyeleri test etmesinin ardından Çin'in geçen hafta aldığı devalüasyon kararları, Çin ekonomisine dair endişelerin artmasında etkili olmuştu. Bu sabah Japonya tarafında açıklanan verilerin de Çin'deki ekonomik daralmaya işaret etmesiyle birlikte uluslararası piyasalardaki talep daralmasına dair endişelerin önümüzdeki dönemde artması halinde altına olan talep artabilir.

Teknik olarak bakıldığında haftayı 1126 USD seviyesinin altında kapatan Altın'ın bugün yukarı yönlü hareketini sürdürmesi halinde sırasıyla 1126 USD ve 1134 USD seviyeleri test edilebilir.

Kontratın 1126 USD seviyesinin altında kalıcı olması halinde ise aşağı yönlü hareketin sırasıyla 1118 USD ve 1110 USD seviyelerine doğru olması beklenebilir.

En Çok Aranan Haberler