FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

VOB analiz

Teknik göstergelerin bir kısmı tekrar yükseliş eğilimine işaret etse de MACD ve Momentum gibi teknik göstergeler negatif görünümünü devam ettiriyor.

VOB analiz

Şeker Yatırım Tarafından Hazırlanan Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası Analizi:

Güne yatay başlangıç yapan endeks kontratı günü %0,22’lik yükselişle 103.800 (uzlaşma) seviyesinden kapattı.Endeks yurtiçi faiz ve döviz kurlarındaki gevşeme ile düşen petrol fiyatlarından aldığı destekle yükseliş eğiliminidevam ettirdi.Hem BIST hem de TL haftanın ilk gününde yurtdışı piyasalardan pozitif ayrıştı. Dün yapılan Eurogrup toplantısında Yunanistan ile kreditörlerin arasındaki görüşmelerin sonuçsuz kalması global piyasalarda negatif etki oluşturdu. Piyasalar Yunanistan’ın Avrupa birliğinden çıkabileceği endişeleri ile satışlarla karşılaştı.

ABD borsaları günü satıcılı kapatırken, başta ABD olmak üzeregelişmiş ülke tahvil faizlerinde yükseliş eğilimi hızlanarak devam etti. Gelişmiş ülke faizlerindeki yükseliş eğiliminin devam etmesi hisse senedi piyasalarında negatif baskıyı devam ettirebilir. Bugün yurtiçinde cari işlemler dengesi verisi takip edilecek. Verinin beklentilerden düşük gelmesi TL’deki pozitif ayrışmayı devam ettirebilir. Buda BIST’te pozitif yansıyacaktır. Yurtdışında ise IMF’ye olan borcunu ödeyen Yunanistan’a ilişkin haber akışı izlenemeye devam edilecek.

Yurtiçinde tahvil ihaleleri sonrası faizlerdeki gevşemenin devam etmesi BIST’te pozitif seyrin devamını sağlayabilir. Yine petrol fiyatlarındaki gerilemenin devametmesi kısa vadede yurtiçi piyasaların yurtdışından pozitif
ayrışmasını sağlayabilir.

Endeks 50 ve 200 günlük ortalamasının üzerinde destek bularak hızlı yükseliş gerçekleştirdikten sonra yükseliş eğilimine devam etti. Kısa vadede endeks 102.400 seviyesi üzerinde kaldıkça yükselişini 105.500-106.000 aralığına doğru devam ettirebilir. Kısa vadede önemli yatay direnç olan bu aralık yükselen hacimle yukarı yönde kırılmadıkça endekste tekrardan kar satışlarının yaşanması beklenir.

Teknik göstergelerin bir kısmı tekrar yükseliş eğilimine işaret etse de MACD ve Momentum gibi teknik göstergeler negatif görünümünü devam ettiriyor. Momentum göstergesindeki zayıf seyir son oluşan yükselişi desteklemiyor. Bu da kısa vadede hızlı kar satışlarının yaşanabileceğine işaret ediyor. Ancak orta vadede endeksin 200 günlük ortalamanın geçtiği 101.400 üzerinde tutundukça yükseliş eğilimini koruması beklenir.

Gün içinde 103.000 seviyelerine gerileme alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Endeksin güne negatif başlangıç yapmasını beklemekteyiz.

Güne yatay başlayan dolar kontratı (Mayıs vade) günü % 0,06 düşüşle 2,704 (uzlaşma) seviyesinden kapattı. Dolar/ TL gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrışarak günü düşüşle kapattı. Kısa vadede Dolar/TL 2,685 seviyesi üzerinde kaldıkça orta vadeli yükseliş trendini devam ettirmesi beklenmektedir. Bu seviyenin aşağı kırılması durumunda 2,65 seviyelerine doğru düşüşün hızlanması beklenir. Dolar kontratının tekrar yükseliş yönünde ivme kazanması için 2,72 seviyesini yukarı yönde kırması gerekiyor. Dolar kontratının güne spot kura paralel 2,71 seviyesi altında başlamasını beklemekteyiz.

Destekler : 2,7000 2,6900 2,26850
Dirençler : 2,7200 2,7400 2,7650
Destekler : 103.000 102.400 101.400
Dirençler : 104.600 105.200 106.000

En Çok Aranan Haberler