FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

VOB analiz

IMF'nin de muhtemel katkısıyla 10 milyar euroluk kredi paketi hazırlayan Euro Bölgesi, kalan miktarı Rum bankalarında mevduatı olanlardan tahsil edecek.

VOB analiz

Turkish Yatırım Tarafından Hazırlanan Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası Piyasa Yorumu:

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününü Michigan tüketici güveninde sert geri çekilmeyi dinlenmek için kullanmak suretiyle ABD borsaları düşüşle kapanmış, Dow 11 günlük kesintisiz yükselişin ardından günü %0,17 değer kaybı ile tamamlamıştı.

Yeni haftaya ise Güney Kıbrıs gündemiyle başlıyoruz. IMF'nin de muhtemel katkısıyla 10 milyar euroluk kredi paketi hazırlayan Euro Bölgesi, kalan miktarı Rum bankalarında mevduatı olanlardan tahsil edecek. 100 bin eronun altında mevduatı olanlara %6,75 ve bu limitin üzerinde mevduatı bulunanlara %9,9 kesinti uygulanacak.

Her ne kadar bunun tek seferlik bir uygulama olduğu vurgulansa da nihayetinde bu kez Yunanistan’daki gibi borcun değil de mudilerin bankadaki mevduatlarının traşlanmak suretiyle sürece dahil edilmesi hem Euro bölgesi sorunlu ülkelerinde bankalardan kaçışı uyarır hem de diğer kurtarmalarda da aynısı yapılırsa diye bir endilşeler silsilesi oluşturmuş durumda, bunu euro, Asya ve ABD vadelilerinden izliyoruz.

Bu endişe ortamında Avrupa borsalarının güne satıcılı bir seyirle ve değer kaybı ile başlamasını bekliyoruz. Bugün saat 16:00’da G.Kıbrıs’ta kurtarma planı oylaması var, plan onaylanırsa mudiler için onaylanmaz ise hükümet için sıkıntılı bir durum olacak, ancak küçük mevduat sahiplerinin korunması piyasaları bir miktar sakinleştirebilir.Bu hafta gündemimizde ise FED toplantısı, Çin ve Avrupa’da öncü PMI’lar ve Almanya’da ZEW ve IFO endeksleri, yurtiçinde ise kapasite kullanım oranı ve TCMB reel kesim güveni verileri olacak.

Geçtiğimiz haftayı %1,47 değer kazancıyla 103,200 puandan tamamlayan Nisan vadeli endeks30 kontratın güne satıcılı seyirle başlamasını bekliyoruz. 102,500 seviyesi üzerinde kapanış gerçekleştirdiğimiz için bugün normalde 104,250 direncinin denenmesini bekleyebilirdik ancak küresel piyasalardaki olumsuz algı, risk iştahında çekilme ve sert satışlar nedeni ile destekler daha ön planda…Nisan vadeli endeks30 kontrat için 102,500 seviyesinde tutunulamayıp pozitif ayrışma sağlanmaması halinde desteklerimiz 101,800/100,700 ve 100,000 seviyelerinde….

En Çok Aranan Haberler