Dün ECB(AMB)'den beklenen karar açıklandı. Faize dokunmadılar ancak üç yıla varan tahvil alımlarına sınırsız destek verileceği açıklandı. Bu açıklamaları yapan Draghi o kadar karışık konuştu ki, konuşması esnasında içerik tam anlaşılamadığı için, borsaların tepkisi yeterli olmamıştı. Sonrasında dünya borsalarına baktığımızda ciddi artışlar yaşanmış olduğunu görüyoruz.
Henüz Almanya'nın muhalefeti nedeniyle kararların uygulamasında çeşitli riskler mevcut ancak ilk anda beklentileri karşılamaya yakın bir açıklama olmuş görüntüsü var. AMB sorunlu ülkelerin faizlerinin yükselmesine izin vermeyecek şekilde kısa vadeli tahvil alımları ile müdahale ederek, bu ülkelerin faizlerinin ekstra artmasına izin vermeyeceğini ifade etmiş oldu. Bu süreç esnasında da, AB ülkelerinin mali birlik taahütlerini yerine getirmeye çalışmaları krizden kalıcı çıkış için önemli olacaktır. Bu konuda Almanya'nın desteğinin alınacağı ortak mali birlik uygulamaları da gecikmeden devreye girerse, işte o zaman önemli bir ekonomik dönüş sinyali verilmiş olur.
Çünkü asıl mali birlik taahütlerini uygulamaları halinde bu kriz kalıcı olarak aşılabilir. Yoksa, sadece tahvil alım kararı yeterli bir karar olmaz. Borçların ötelendiği günü kurtaran kısa vadeli karar olarak kalmak zorunda kalır. Şu anda görülen ciddi borsa tepkileri, sonraki günlerde birlik içindeki Almanya başta olmak üzere, muhalefet görmeye başladığında piyasa realizelerine yerini bırakabilir. Kısacası olumlu yansımanın sürmesi ve uzun soluklu olması için, AB içinde mali birlik şartlarına uyma konusunda da adımların hızla atılarak Almanya'nın onayını almak şarttır diye düşünüyorum.
FED Ne Yapacak?
Bugün ABD Tarım Dışı İstihdam verileri gelecek. Gelecek rakam beklenti ve üstünde iyi gelirse bu aslında iyi bir sonuç iken, FED'in piyasaya yeni para paketi sunmasına mani olacağı için olumsuz bir gelişme olarak görülecek! Eğer veri beklenenden kötü gelirse, işte bu takdirde FED de olumsuz gidişe para paketi ile müdahale edecektir beklentisi iyice kuvvetleneceği için piyasalar çok daha olumlu algılayacaktır. Yani kötü istihdam verileri FED'den de para paketi kararını çıkartabilir. Ben çok kötü bir veri beklemediğim için, FED'in yeni para paketi beklentisinin başka zamana kalacağı düşüncesindeyim.
Bu nedenle iyi veri gelirse, başta altın fiyatlarında olmak üzere genel dış borsalarda realizeler yaşanabilir. Kötü veri halinde yükselişler daha da artacaktır.
Ben ise, keşke ABD tarım dışı istihdam beklenenden de iyi gelse diyorum! Çünkü krizin atlatılmasının gerçek şekli ekonomik düzelmedir. Diğerleri sadece yeni finansal borçlarla piyasaların likidite olarak şişirilmesi olur. Piyasaya sunulan yeni para, ülkeleri riskli gördüğünden yatırımlara değil de, borsalara yöneldiği için suni borsa yükselişleri yaratır. Sonrasında bu borçlar yine günü gelir daha büyümüş olarak karşımıza çıktığında, akıbeti çok daha zarar verici olur. Oysa iyiye giden ekonomik veriler, belki ilk anda yeni para beklentisini boşa çıkartacağı nedeniye olumsuz algı yaratsa da, sonrasında kalıcı iyileşme görülmeye başladığında ekonomiler için çok daha iyi sonuçlar yaratır. İnsanlar yeniden tüketmeye ve şirketler de yatırımlara başlarlar. Bu da krizin gerçek çıkış süreci olur.
İMKB'ye gelirsek;
Dün Draghi'nin konuşmalarının tepkileri tam görülemediği için imkb dünya borsaları gibi tepki veremedi. Bugün bizde de yükseliş yansımalarını görmeyi bekliyorum. 3 Eylül beklenti yazımda paranın daha ziyade likit hisselere geliyor olması nedeniyle bazı sektör ya da hisselere dikkat çekmiştim (3 Eylül yazımı yeniden okuyunuz). Bu düşüncem sürüyor. Daha derin, likit ve bu nedenle de yabancı ilgisini çeken hisseler yükselişlerine devam edebilirler. Ancak yükselişin aşağıda belirteceğim ilk dirençleri geçmesi halinde, alımların saydığım likit hisseler dışında genele de yayılmasını bekliyorum.
Yükselişin ilk andaki direnci;
İMKB için; 68.344 - 68.800 olacaktır. Bu seviyelerin kırılabilmesi için asıl dış borsalar krıter olacak düşüncesindeyim. Bu nedenle,
DAX için ; 7.197,
Dow için; 13.338 seviyeleri çok önemlidir. Başta Almanya Dax endeksi olmak üzere bu dirençler kırılırsa, imkb için de yükseliş hedefi olarak 70.400 seviyelerini konuşmaya başlarız. Ancak Dax ve Dow verdiğim dirençleri geçemezlerse, İMKB' de 68.800 direncine takılabilir.
Peki Dirençler Aşılırsa ...?
Teknik olarak,
Dax; ilk anda 7.400'e,
Dow da; 13.600'e,
İMKB; 70.400 ve devamında 71.700'lerdeki tarihi dirençlere yönelebilir.
Hepinize iyi bir hafta sonu dilerim.
Aydın Eroğlu