FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Artık İşimize Bakalım!

Erken seçim kararının alınması ile birlikte ülke gündemini meşgul eden seçimler ilk turda bitmiş oldu. Ülkemiz için hayırlı olur inşallah.

Ülkenin çok sayıda çözülmesi gereken sorunları var. Artık bir an önce seçim ve siyaset gündeminden sıyrılıp, bunlara odaklanmak lazım.

Öncelikle herkesin merak ettiğini söyleyerek yazıya başlangıç yapayım! BİST için önemli bir belirsizlik bitti. Yeni bir seçim yok. O nedenle seçimlerden evvel ne olursa ne olur diye yazdıklarımı aynen tekrarlıyorum. Her iki seçimden de İktidar ve Sayın cumhurbaşkanı kazançlı çıktığı için, siyaseten istikrar sürecek düşüncesi ile BİST yeni döneme muhtemelen gap boşlukları bırakarak, yükseliş ile başlayacaktır görüşümü koruyorum. Bu yükseliş sonrasında kar satışları gelir. Sonrasında ise, ekonomi yönetiminde kimlerin olacağına ve TCMB ile ilgili sayın başkanımızın görüşünün ne olacağına bakacaklardır.

Kim Kazandı?
Demokrasiye inanıyorsak, öyle ya da böyle sandık sonuçlarının aksi kanıtlanamıyorsa, açıklanan sonuçları kabullenmek gerekiyor. Gerisi spekülasyon olur.

Bu nedenle görünen sonuçlara göre en net kazanan partisinden % 10 daha yüksek oy alan yeni Başkanımız Erdoğan olmuştur. Sayın Erdoğan Belediye seçimlerinden bugüne dek girdiği tüm seçimleri kazanmış bir siyasetçi olarak bu seçimden de kazançlı çıkmıştır. Ancak, erken seçim öncesinde meclis çoğunluğu elinde tek başına iktidar iken, şu an Ak Parti meclis çoğunluğunu kaybettiği için, MHP onayına gerek duyacaktır.

Diğer bir kazanan ise MHP ve Devlet Bahçeli olmuştur! Belki de seçimin en yanıltıcı sonuçlarından birisi MHP oylarında olmuştur. MHP oylarını koruduğu gibi, öncesinde muhalefet partisi iken, şu an her türlü meclis kararında koalisyon ortağı konumunda olacaktır. Kabineye bakan verir mi bilinmez ama, kabinede yer almasa bile, meclis çoğunluğu için anahtar parti olduğu için, artık bir çok konuda MHP'nin politikalarına da dikkat etmek zorunda kalınacaktır. Muhtemelen yakın zamanda bir genel af duyabiliriz diye düşünüyorum.

Üçüncü kazanan İnce olmuştur! Uzun zamandır partisinin geçemediği yüzdeleri geçerek % 30.6 oy almıştır. Ama sonuçta başarı kazanmak olduğu için, bu sonuç sadece rakamsal bir başarıdan ibarettir.

Dördüncü kazanan ise İYİ Parti olmuştur. Siyasette alınacak kararları değiştirme gücü olmasa dahi, devlet desteği almadan, ekranlarda ve medyada hiç görünmeden girdiği ilk seçimden % 10 barajını geçerek, sınırda bir oy ile meclise girmiş olsa da yine de kendisini mecliste temsil hakkını elde etmiştir.

Kim Kaybetti?
En başta girdiği tüm seçimlerde başarısız olan Sayın Kemal Kılıçdaroğlu en net kaybeden olmuştur. Bence en kısa zamanda istifa ederek siyaseti bırakması en doğru davranış olur.

Sayın İnce Kaybetmiştir. Sonuçta tamam belki partisinden fazla oy alarak belki kazananlarda görülebilir ama, seçimlerin amacı kazanmak olduğu için, seçimi kazanamadığından Sayın İnce de kaybetmiştir. Ama diğer kaybedenler arasındaki en kazançlı kişi olarak partisinin yeni lideri olarak kazançlı çıkabilir.

Sayın Akşener kaybetmiştir! Hiç bir destek görmeden girdiği ilk seçimde % 10 alarak mecliste olan İYİ partiye rağmen, sayın Akşener partisinin oylarının altında kalmıştır. Seçmen sağda yer alacak İYİ Parti'ye onay vermiş ama partinin liderine aynı iltifatı göstermemiştir.

Diğer kaybedenlerden birisi Selahattin Demirtaş'tır! Partisi dışında bir çok seçmenden oy almasına rağmen, partisinin oylarının altında oy almıştır. Tamam belki hapiste olması nedeniyle propaganda yapamamış olmasının etkisi vardır ama , yine de partisinin altında kalması kaybedenler arasına girmesine neden olmuştur. İki seçim evvel gayet iyi bir oy almalarına rağmen, kendisini ve partisini PKK politikalarından soyutlayamayıp, özerklik, terörist başına af, eş başkanlık, şehirlerin PKK cephaneliğine dönüşmesine göz yumması kaybetmesine neden olmuştur.

Ak Parti de kaybedenlerdendir. Sonuçta tek başına iktidar olarak girdiği seçimden, Cumhur İttifakı ortağı MHP ile koalisyona mecbur olarak çıkmıştır. Önceki seçimlere göre yaklaşık 7 puan kayıp yaşamıştır. Ama Cumhur ittifakı içinde meclis çoğunluğuna sahip olmaları ve liderlerinin oyunu arttırarak başkan seçtirmeleri nedeniyle kazançlı bir kaybeden olmuştur.

Siyaseti Unutun, İşinize Dönün!
Bu yorumlarda oynamalar yapılabilir. Ama artık neyse ney. Bir an önce siyaseti unutup, herkesin işine odaklanması lazım. Yoksa çözmemiz gereken sorunları bir an önce çözemezsek, o zaman ülke olarak kaybederiz. Bu kayıp tüm kazançları yok eder. En kısa zamanda ekonomik sorunlarımıza odaklanmalıyız.

Ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olsun. Hepinize iyi bir hafta dilerim.

NOT: Yazı 25 Haziran Pazartesi, 09:00'da borsaanalizci.com'da yayınlanmıştır!

Saygılarımla
Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı

Twitter: @_Stratejist_

En Çok Aranan Haberler